Politic

Cîțu premier? Nu într-un parlament al țeparilor

Radu Rosulescu

O să fie iarăși circ în parlament. Președintele a desemnat un nou prim-ministru, pe Florin Cîțu, dar toată lumea se așteaptă ca guvernul pe care este însărcinat să-l formeze să nu treacă.

În principiu asta a fost și planul președintelui Iohannis – să desemneze un prim-ministru care să nu primească votul de investitură. Acesta ar fi un pas necesar pentru declanșarea alegerilor anticipate. Dar PSD se pare că are alte planuri. Cel mai probabil se vor baricada în parlament, dar nu în sala de plen ci pe culoare și prin birouri și vor bloca orice fel de dezbatere. Scopul lor este să tragă de timp până ce ideea de alegeri anticipate nu va mai avea sens pentru că se vor apropia alegerile la termen. Cu alte cuvinte o să o tot ținem din criză în criză cel puțin până după alegerile locale din vară.

Eu personal sunt cam dezamăgit de felul în care a gestionat situația președintele Iohannis și sunt dezamăgit și de prestația guvernului Orban. La prima vedere guvernul Orban a eșuat lamentabil în toate obiectivele pe care și le-a propus.

La prima vedere PNL a promis că face o alianță de dreapta cu USR, a promis că va face alegeri locale în 2 tururi de scrutin, dar până la urmă a făcut doar un blat cu PSD și i-a mai și scos pe cei de la USR țapi ispășitori că, vezi doamne, nu au vrut să se implice în guvernare.

Dar dacă stau să privesc mai în profunzime lucrurile sunt cu mult mai complicate. Eu dacă aș fi președintele României astăzi n-aș ști ce soluție să adopt. Pentru că de fapt nu există soluții.

Hai să vorbim pe cifre – aceasta este componență actuală a parlamentului:

  • Camera Deputaților
    • PSD 132 parlamentari
    • PNL 78 parlamentari
    • USR 27 parlamentari
    • PRO Europa 21 parlamentari
    • UDMR 21 parlamentari
    • Minoritati 17 parlamentari
    • PMP 14 parlamentari
    • Neafiliați 19 parlamentari
  • Senat
    • PSD 70 parlamentari
    • PNL 31 parlamentari
    • USR 13 parlamentari
    • UDMR 9 parlamentari
    • Neafiliați 13 parlamentari

Ce s-a schimbat de la alegerile din 2016? Păi Victor Ponta s-a supărat și-a luat jucăriile și a plecat din PSD luând cu el și o mână de parlamentari. Dar grupul lui Ponta tot un grup de PSDiști rămâne, chiar dacă mai pun ei bețe-n roate foștilor colegi nu votează nici cu dreapta. Și altceva ce s-a mai schimbat? S-a certat ALDE cu PSD și pe urmă s-au certat și între ei, dar nici foștii parlamentari ALDE nu ar susține PNL.

Aș vrea să fac o paranteză. Eu nu înțeleg care este rostul acestui grup al așa ziselor minorități. Zic așa zise pentru că unele sunt total nereprezentative pentru populația României. De ce, de exemplu, să tot intre domnul Pambuccian în parlament fără să treacă prin procesul de alegeri? Ce comunitate importantă de armeni este în România încât trebuie să aibă neapărat un parlamentar care să-i reprezinte? De ce armenii au reprezentant în parlament și chinezii nu? Și de ce n-ar candida și Pampuccian pe listele unui partid ca orice alt cetățean român? Uite, Vozganian tot armean este și a fost ales pe listele ALDE, iar înainte a fost ales pe listele PNL. Deci se poate, nu? L-a discriminat cineva pe Vozganian, nu l-a lăsat să se exprime? Eu zic că nu. A făcut tot ce a vrut el în țara asta – a furat și după aceea s-a dat cu mir, s-a bocit, s-a ascuns după fustele femeilor, a făcut orice ca să scape de judecată. Grupul acesta al minorităților este de fapt o anexă a PSDului inventată de către Adrian Năstase.

Revenind la chestiune… În momentul de față nu există o majoritate clar conturată în parlament. Acesta este motivul pentru care ar trebui să se facă alegeri anticipate, nu pentru că rezultatele de la alegerile europarlamentare sau de la alegerile prezidențiale ar fi arătat o schimbare în preferințele electoratului. Da, preferințele s-au mai schimbat, eu sper să se schimbe și mai tare și lumea să nu mai voteze deloc ciuma roșie, dar preferințele nu sunt un argument. USR a arătat foarte clar că singura soluție pentru ieșirea din criza politică este provocarea de alegeri anticipate.

Doar că PSD nu dorește alegeri anticipate. PSD n-a dorit nici să vină cu o propunere de prim-ministru la consultările oficiale de la palatul Cotroceni. PSD n-a dorit nici să guverneze când avea toate condițiile din lume s-o facă – întâi și-a dat jos singur 2 guverne, iar după aceea a inventat-o pe Viorica Dăncilă prim-ministru – proasta României, așa cum a alintat-o chiar baronul PSDist Oprișan. PSD împreună cu sateliții domină parlamentul României, dar nu vrea să facă nimic altceva decât să își urmărească interesele meschine și să tragă de timp, cu prețul dinamitării dezvoltării României. Și pe urmă în campanie or să se bată cu cărămida în piept și or să se proclame cei mai mari patrioți.

PNL a preferat un fel de șpagat politic, cu un picior într-o luntre și celălalt în altă luntre, până a făcut băldâbâc. Acum PNL se bălăcește în ridicol. Dacă a poftit la un blat cu PSD ar fi putut să nu se mai ascundă, mai bine ar fi invitat de la început PSDiștii în guvernul Orban și știam o treabă, măcar se termina criza politică. Poate au fost prea lacomi și n-au vrut să împartă ministerul dezvoltării (ministerul prin care se sifonează cei mai mulți bani și unde PNL a reușit să pună în funcția de ministru pe cel mai dubios om pe care l-au găsit). Am impresia că PNL și-a luat o mică țeapă de la PSD și pe urmă a dat-o mai departe USRului. Dar cu ocazia asta ne-am luat toți țeapă. Ce o să fie după alegeri? Probabil că niciun partid nu va obține peste 50% și va fi nevoie de o alianță pentru guvernare. Dar cine cu cine să mai facă alianțe dacă principalele 2 partide se țin numai de dat țepe?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.