Business Politic

Analiză XTB Polonia: Ce sancțiuni ar fi de impact?

Stelian Muscalu

Deși este prea devreme pentru a vorbi despre o invazie totală, din păcate tensiunile din estul Ucrainei au escaladat după ce Rusia a ordonat înaintarea unor trupe în republicile nou recunoscute din regiunea Donbas. 

O mișcare asupra teritoriului Ucrainei de către Rusia s-a petrecut, din nou. În conformitate cu anunțurile anterioare, liderii europeni și americani au impus sancțiuni. Cu toate acestea, e nevoie de mult mai mult pentru a tempera Rusia, se arată într-o analiză a casei de brokeraj pe bursa de la Varșovia, XTB Polonia.

Ce sancțiuni au fost deja anunțate?

Lista sancțiunilor anunțate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Japonia și Regatul Unit este lungă. 

Cu toate acestea, dacă privim la situația din 2014 și momentul anexării Crimeei, majoritatea acestor sancțiuni estimăm că nu vor avea un impact semnificativ asupra economiei rusești. 

O parte dintre ele, cum ar fi sancțiunile UE asupra membrilor parlamentului rus sau blocarea unor operațiuni financiare cu Donețk și Lugansk, sunt în mare măsură simbolice.

Oprirea certificării Nord Stream 2 este cea mai mare de pe listă, dar, întrucât Germania nu a exclus abandonarea completă a proiectului, nu este imposibil ca blocajul să fie ridicat mai devreme sau mai târziu.

Au fost impuse și sancțiuni băncilor rusești, dar nu au fost vizați cei mai mari creditori de stat – Sberbank sau VTB Bank. 

Guvernul rus și agențiile de stat aveau acces limitat la piețele financiare și înainte. 

Deci nu ar trebui să fie o problemă mare pentru Moscova, având în vedere datoria scăzută a Rusiei. Până acum, sancțiunile nu au fost la fel de severe și se poate observa un fel de ușurare pe piețele financiare. 

Investitorii văd situația ca o repetare a scenariului din 2014, când sancțiunile au avut un impact redus și Rusiei i s-a permis să păstreze noul teritoriu.

Ce posibile sancțiuni ar mai putea fi anunțate?

Este de la sine înțeles că, dacă Occidentul dorește să aibă un impact major, ar trebui să meargă mai departe decât sancțiunile deja anunțate. Cu toate acestea, acțiuni mai severe împotriva Rusiei ar avea, de asemenea, un impact negativ asupra țărilor care le impun. Până acum, liderii occidentali au fost reticenți în a înainta astfel de sancțiuni. Dar la ce ar putea recurge?

Oprirea importurilor de energie din Rusia ar avea cel mai mare impact asupra economiei rusești. Iar o astfel de mișcare nu pare a fi luată în considerare deocamdată. 

Uniunea Europeană se teme mai mult că Moscova ar fi cea care decide să oprească exporturile de energie către UE, împingând prețul energiei în Europa și mai sus. 

De aceea, UE este reticentă în a impune sancțiuni asupra accesului Rusiei la sistemul de plăți SWIFT. 

Există unele discuții în Statele Unite despre interzicerea vânzărilor de tehnologie către Rusia. Cu toate acestea, într-un astfel de scenariu, Rusia s-ar putea orienta către tehnologia chineză. 

Ar putea fi anunțate și sancțiuni asupra celor mai mari bănci, dar Occidentul este îngrijorat de modul în care ar fi afectate investițiile sale în Rusia. 

După cum se poate vedea, orice pas care ar avea ca rezultat un impact mai mare asupra economiei Rusiei ar însemna, de asemenea, un impact negativ asupra economiilor occidentale.

Petrolul și gazele naturale sunt motoarele economiei Rusiei

Europa nu poate opri importurile de energie din Rusia, dar țările NATO pot duce la îndeplinire o politică energetică care să aibă un impact negativ asupra Rusiei. 

Trebuie subliniat cât de mare a fost scăderea veniturilor energetice ale Rusiei în 2015 – 2017, ceea ce a avut un impact mai mare asupra economiei rusești decât sancțiunile impuse în urma anexării Crimeei. 

Care au fost motivele? În primul rând, extinderea uriașă a sectorului de șist din SUA care modifică echilibrul pieței petrolului și a împiedicat OPEC și Rusia să majoreze prețul petrolului. 

În ultimii ani, OPEC+ și-a recăpătat puterea de stabilire a prețurilor. Trebuie subliniat că politica climatică ar fi negativă pe termen lung pentru Rusia, dar este pozitivă pe termen scurt deoarece duce la o producție mai scăzută în SUA și la o cerere mai mare în Europa.

Este nevoie de o perspectivă pe termen lung

Ce ar fi de făcut atunci? Statele Unite ar putea să-și susțină propriul sector petrolier, precum și sectorul petrolier din țările aliate (Mexic, Brazilia) și să ajungă la un acord cu Iranul cât mai repede posibil. 

Europa ar putea să depună toate eforturile pentru a-și reduce dependența de importurile de energie din Rusia cât mai rapid. 

Sancțiuni eficiente împotriva Moscovei nu pot fi impuse fără a viza exporturile rusești de energie. 

Fără astfel de acțiuni, mișcările Rusiei nu ar resimți o penalizare suficient de puternică. 

Riscul unei accentuări ulterioare va afecta piețele și poate ridica prețurile la combustibil și mai mult.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.