Business

De la primul panou fotovoltaic la ECITIM

Stelian Muscalu

Prima celula fotovoltaica a fost inventata de Charles Fritss în anul 1883. Acesta a dezvoltat un dispozitiv fotovoltaic simplu, alcătuit din siliciu, care a putut converti energia solară în electricitate. Aproape 60 de ani mai tarziu apare primul panou fotovoltaic, inventat de către fizicianul american Russell Ohl în anul 1941.

Panoul fotovoltaic inventat de Ohl avea o putere relativ mică, în jur de 1-2 wați si o eficienta de sub 4%. Comparativ cu tehnologia modernă, aceasta reprezintă o putere redusă, deoarece dezvoltarea ulterioară a tehnologiei a dus la îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește eficiența și puterea panourilor fotovoltaice.

În ceea ce privește costurile, la începuturile tehnologiei fotovoltaice, producerea panourilor solare era scumpă și ineficientă. În anii ’50 și ’60, primele panouri fotovoltaice comerciale, care aveau o putere cuprinsă între 10 și 100 wați, erau extrem de costisitoare. Prețurile panourilor fotovoltaice în acea perioadă erau în jur de 1.000 de dolari pe wați, ceea ce le făcea inaccesibile pentru majoritatea oamenilor.

De-a lungul timpului, odată cu progresul tehnologic și creșterea producției, costurile panourilor fotovoltaice au scăzut semnificativ. În prezent, prețurile variază în funcție de puterea și eficiența panourilor, dar s-au redus considerabil față de perioada inițială. Acum, costurile panourilor fotovoltaice variază în funcție de dimensiune, marcă, eficiență și alte caracteristici specifice, iar tehnologia solară a devenit mult mai accesibilă pentru consumatori.

Astazi ECITIM este singura companie din Romania care detine in acest moment 8 parcuri fotovoltaice complet functionale care injecteaza energie in retea. Pe aceste suprafete avem instalate instalate peste 10k de panouri care reprezinta investitia romanilor care au vazut ca energia are un viitor luminos…la propriu. Daca si tu vrei sa investesti în energie alături de noi te așteptăm să-ți faci un cont pe platforma www.energiepentrutoti.ro sau să ne lași un mesaj la stelianmuscalu@gmail.com / contact@energiepentrutoti.ro

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.