Politic

Apel către președintele Iohannis – nu vă mai bateți joc de români!

Stelian Muscalu

Scena politică din România este împărțită în acest moment în două. O parte este reprezentată de partidele vechi, care nu au nicio treabă cu nevoile electoratului, dar care sunt consecvente în jocuri murdare și alianțe de conjunctură. Toate au același numitor comun – osul de ros… si, de cealaltă parte, USR, partidul bunelor intenții dar prea puțin consecvent și cu o prea mare stângacie politică.

Și acum să explicăm ce se întâmplă în troaca politicii românești.

Ultima decizie importantă a fost desemnarea generalului Nicolae Ciucă să formeze un guvern care să treacă de votul parlamentului. Ce înseamnă de fapt această desemnare, în ce cheie poate să fie ea interpretată? Nimic altceva decât consolidarea poziției lui Klaus Werner Iohannis.

Nicolae Ciucă este un militar care răspunde la ordine. Exact asta este cheia desemnării.

Nu putem avea pretenția, în perioada următoare, să vedem reforme, chestiuni legate de digitalizare,  debirocratizare sau subțierea aparatului de stat. Un militar nu este construit să gândească așa. Deși are un palmares militar impresionant, Nicolae Ciuca nu va aduce schimbarea și implicit bunăstarea pe care ne-o dorim cu toții. Nicolae Ciucă este acum un soldat la ordin.

Cum s-a ajuns aici? Prin dorința lui Iohannis de a scoate USR-ul de la guvernare.

Totul a început cu demiterea lui Vlad Voiculescu, atunci când lucrurile în coaliție s-au inflamat într-un mod cu totul justificat, deoarece VV a fost demis fără înștiințarea partenerului de coaliție. Atenție aici nu vorbesc despre rezultatele lui VV la ministerul Sănătății, ci exclusiv despre manevra politică dictată de Cotroceni. În urma acestei demiteri s-a semnat un protocol prin care premierul se angaja să nu mai demită niciun ministru fără anunțarea în prealabil a partenerilor de coaliție. La doar câteva luni de la semnarea protocolului, lui Florin Cîțu i s-a ordonat să-l demită pe Stelian Ion din fruntea ministerului Justiției. De ce și-a dorit președintele asta? Doar el poate să răspundă…pentru moment. Noi putem doar să punem cap la cap piesele și să construim imaginea de ansamblu.

Așadar, Iohannis renunță la USR, probabil speriat de reformele propuse, dar și de entuziasmul unor oameni care în stângăcia lor își doreau să facă ceva, și aduce alături de PNL și UDMR, pentru susținerea guvernului, partidul pe care l-a blamat cel mai tare PE SE DE.

Deci, se conturează un guvern minoritar susținut de PeSeDe. KWI ne-a transmis de la cea mai înaltă tribună a statului român, că e nevoie de reforme și că se va discuta doar cu partidele care-și doresc acest lucru.

Nu putem uita faptul că din 2014 președintele este cu reformele în gură fără a reuși să concretizeze ceva. Nici măcar celebrul proiect -România Educată- nu este mai mult decât un teanc de maculatură.

Însă aici explicația este simplă! O Românie educată nu ar hali minciunile penibile aruncate de șeful statului în eter, tot mai obsesiv, legate de criza guvernamentală. USR este și citez “crizator”,  PNL e salvator. Minciuni, dezinformări, manipulări care sunt de acceași gravitate cu cele pe care le facea fostul lider PeSeDe, Liviu Dragnea. Modul în care minte și acționează KWI este la fel de nociv cu modul în care Dragnea a încercat să subjuge România.

Acum la 7 ani de guvernare, ca șef al statului, să mai ieși cu discursuri în care să spui că avem nevoie de reforme este jenant.

Însă această imagine jenantă, pentru șeful statului, se transformă în una penibilă atunci când spui că elimini din formula guvernamentală singurul partid reformator, cu stângăciile lui, cu talibanii lui, dar totuși reformator, dar alături susținerii guvernamentale sigurul partid antireformă, demonstrat în cei peste 20 de ani de guvernare social democrată. Te alături partidului ai cărui membri au făcut potecă la DNA pentru furt din banii publici, singurul partid care de-a lungul timpului a demonstrat că vrea să transforme România într-o feudă. Un partid al intereselor personale și de grup, un partid al băieților deștepți, un partid care sub nicio formă nu-și dorește o Românie modernă.

Domnule Președinte, dați-ne voie să nu mai credem nicio iotă atunci când ne vorbiți de reforme indiferent de natura lor.

Domnule Președinte, nu vă mai bateți joc de acest popor, care deși a avut GHINIONUL  să vă voteze nu merită o asemenea umilință!

USR, partidul bunelor intenții. Și atât.

De cealaltă parte a baricadei se ridică USR ul. Un partid plin de bune intenții, dar care la capitolul experiență politică are o mare problemă.

Prima greșeală, de data recentă, este mandatul de premier cu care au mers la Palatul Cotroceni. Deși se vedea cu ochiul liber că erau izolați pe scena politică, și prin urmare le era imposibil să strângă o majoritate cu care să formeze un guvern, au mers înainte cu ideea premierului Cioloș . Mai mult, momentul în care vezi ca PNL ul a facut pasul la ofsaid, si nu propune niciun nume de premier, te duci dupa ei si-ti retragi si tu propunerea. Era o chestiune de strategie politică simplă. În felul acesta îl țineai pe Iohannis în sah, omul despre care știai că nu te mai vrea la guvernare. Însă USR ul a mers înainte pierzând 10 zile importante și arătându-și neputința pe scena politică.

Mai rău este că în toată această perioadă au trâmbițat sus și tare că este nevoie de responsabilitate și prin urmare guvernul monocolor, propus de Dacian Cioloș,  trebuie votat în Parlament pentru a pune capăt crizei. Acum, însă, când află că PNL ul nu-i vreau la guvernare, uită de responsabilitate și amenință că nu votează guvernul Ciucă.  

Acest lucru denotă, din nou, de amatorism politic, tradus prin inconsecvența mesajului.

În politică este extrem de importantă consecvența mesajului. Așa cum PSD au fost consecvenți în anti-reformă timp de 30 de ani. Din acest punct de vedere social democrații sunt singurii care au reușit să-și păstreze linia, să fie consecvenți chiar dacă nu au făcut-o în interesul României.

Revenind la USR, cred că ar trebui să termine cu milogeala intratului în guvern. Este clar că alianța asta PNL USR UDMR este una care nu mai are cum să funcționeze.

USR trebuie să dea dovadă de responsabilitatea pe care o cerea doar în urmă cu câteva zile și să voteze guvernul PNL-UDMR, si apoi din postura de partid de opoziție să urmărească extrem de atent activitatea guvernamentală.

Cam așa arată azi scena politică…plină de lături, manipulări și interese obscure. Toate au un singur scop – îmbogățire personală și de grup.

România este văzută doar ca un business căpușat acum de o clasă politică devenită de-a dreptul indecentă.   

11 comentarii

  • USR – aceeași mizerie. USR – nu are nimic comun cu bunele intențeii. USR mint mai rău ca PSD. Simpatizanții USR sunt mai vulgari decât simpatizanții AUR – nu credeam că așa ceva ar fi posibil.

  • Eu ca votant USR Plus nu-mi doresc sa fie votată această propunere de guvern. Vreau să fie cât se poate de evidentă susținerea PSD-ului pentru acest guvern. Dacă PNL a ales această variantă, atunci să-și probeze susținerea cu ajutorul PeSeDe-ului, măcar să știe tot poporul că vechile iubiri s-au reînfiripat.

  • Nu cred ca usr a gresit politic prin acceptarea desemnari lui Dacian Ciolos si nici pozitia sa de respingere a actualei formule de guvernare propusa da Ciuca.Eu zic ca au procedat corect,au demonstrat inca odata ca sunt profund ingrijorati de actuala situatiatia din Romania si au vrut sa salveze ce se mai poate salva.A…ca din punct de vedere politic nu a fost o miscare buna asta e alceva,dar nu uitati ca romanii nu mai sunt cei de acum 30 de anii,au acces la toate stirile si au invatat sa discearna binele de rau si in lumina urmatoarelor confruntari electorale vor avea de castigat.Poate peste cateva luni se va vedea daca am fost un prooroc bun sau nu ca nu cred ca v-a trece aceasta adunatura de parlament.

  • Pe Stelian Ion l-au concediat pt ca n-a dat avizul pt PNDL.
    PNDL-ul era un un punct cheie pt castigarea alegerilor interne de catre Cîtu.

    Parerea mea e ca ideea de scos USR-ul de la guvernare a aparut cand PNL-ul si-a dat seama ca USR-ul nu-l va mai accepta niciodata pe Cîtu premier.

  • de obicei nu sunt prost (zic eu). și totuși sunt. l-am votat de două ori.
    dacă mâine ar fi referendum, mâine aș vota ‘da’ pt demiterea dumnealui.

  • DOMNULE MUSCALU TE INSELI AMARNIC CIND SPUI CA USR ESTE PARTIDUL CU BUNE INTENTII SI ATIT. DACA TU AI STI CIT RAU A FACUT ACESTEI TARI ALATURI DE CELELALTE PARTIDE NU O SA VA VINA SA CREDETI. AU PUS TOATA CAMARILA LOR IN TOATE CONSILIILE DE ADMINISTRATIE EXISTENTE CU SALARII DE TE SPERII CIND AUZI SUMELE. ITI VINE SA CREZI CA UN SINGUR INDIVID ESTE SI IN 5 CONSILII DE ADMINISTRATIE? SI ACESTIA AU LUAT NARAVURILE DE LA PNL SI PSD , ASA CA TOATE PARTIDELE SUNT ASA CUM SE ZICE IN POPOR O APA SI UN PAMINT.

  • Pe mine m-a surprins neplacut faptul ca baiatul asta (altfel nu merita sa-l numesti) fiind Presedintele unui stat in care care nu ai guvern, mor oamenii pe capete in pandemie, adica este intr-o criza profunda, si-a luat nevasta si a tulit-o in vacanta.
    Deci, eu ca si angajat la firma, nu sunt lasat nici macar in medical daca sunt in mijlocul unui proiect important, de CEO ul companiei nici nu pomenesc, e mereu online pe toate fusele orare, iar asta e sef de stat, responsabil de 20 milioane de cetateni si el, efectiv, isi baga picioarele in tot si in toti. Fac pariu ca nici macar Viorica Dancila nu si-ar fi permis asa sfidare, femeia aia nu e o inteligenta, in schimb are macar niste instincte materne si ceva bun simt care s-au vazut cat a fost PM, chiar daca era de la PSD.

  • Nu a gresit cu nimic USR-PLUS cand a mers in parlament cu propunerea unui guvern. A fost o dovada de responsabilitate, altfel ar fi fost voci care ii acuzau de neimplicare. Este usor sa aratati cu degetul spre singurul partid care vrea reforma. Cine nu muncește nu greșește. Eu cred ca trebuie sa le aratam mai multa incredere. Romania este la pamant in acest moment iar USR-PLUS este singura noastra speranta. Lasati-ne sa mai speram. Macar atat. Hai sa ne implicam mai mult si sa vorbim mai putin.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.