Lifestyle

Căzături pe gheață

Eiiii, cât ne-am dorit puțină zăpadă, puțină atmosferă albă, cu friguț şi pomi ninși, cu copii veseli şi ceai cu scorțișoară…da’ cine s-a gândit la gheață ?! Nimeni! Nimeni n-a luat în calcul că s-ar putea ca frigul să înghețe zăpada topită (și cât mi-am dorit zăpada asta! ) și asta presupune mai mult mers pe jos. Nu e rău, dar cu gheața …creşte prețul asigurării de sănătate!!

Te şi pufneştre râsul cand vezi câte o domişoara că pornește într-un triplu Tulup pe spate… și aterizează elegant în fund! Dar ți se poate întâmpla şi ție. Acum de, n-a murit nimeni dintr-o căzătură, dar multora nici bine nu le-a fost.

Ce ai să faci, dacă după o piruetă demnă de Campionatele Europene auzi poc la încheietura mâinii sau la gleznă (astea sunt cele mai frecvente zone afectate). Păi, în primul rând, nu insişti să te ridici până nu faci verificarea tehnică a tuturor părților componente. Apoi analizezi zona dureroasă. Dacă poate fi mobilizată cu efort minim, chiar dacă puțin dureros, te poți ridica, nu e fractură severă și evidentă. Dar nu pornești mai departe, dacă durerea e acută. Dacă nu poți mișca mâna/piciorul dureros rămâi pe loc şi faci 112.

În cazul fericit în care nu ai nevoie de colegii SMURD, dar articulația începe să se umfle, tot nu e bine! Trebuie să ajungi la un ortoped care să verifice daca e fractură, luxație, entorsă sau o simplă contractură musculară… de sperietură. Dacă ai ajuns la el…îţi preia grijile și dacă e cazul, o sa-ți iei niște frumoase şi moderne cizme de sezon din ghips sau, așa cum se poartă în țările mai deștepte, o orteză de … Ironman. După ce moda gipsului/ortezei a trecut (asta hotărăște specialistul!!), începi recuperarea, dar musai într-un cabinet specializat de fizioterapie și cu sfaturile celui care se pricepe.

Dacă totuși nu eşti hotărât să ajungi la camera de gardă sau ești într-un loc (gen pârtie) unde cameră de gardă nu există … îţi trebuie primul ajutor în accidente ce implică articulațiile mici şi medii (gleznă, genunchi, cot şi articulația mâinii (pumnul) ) și atunci urmărește principii uşoare de “orez” … adică RICE

R de la REST (odihnă) – nu mai miști articulația şi nu pui presiune pe ea.

I de la ICE (gheață) – rece, repede…ca în multe alte accidente, gheața e sfântă. N-ai gheață, pune o doză de ..suc de fructe/bere sau o pungă de mazare din congelator.

C de la COMPRESION (compresie) – ar fi bine să legi zona cu o fașă elastică care să facă usoară compresie! Grijă mare… sa nu oprim sangele să mai viziteze zona şi asta nu e ok! Piciorul/mâna albastră e semn rău!!

E de la ELEVATION (ridicare) – se recomandă menținerea zonei afectate sus…deasupra nivelului inimii…astfel încât gravitația sa fie de partea noastră iar edemul sa fie minim!

Şi apoi dacă durerea, limitarea mișcării, umflatura nu se opresc, trebuie să vezi un specialist ortoped care să-ţi pregătească un plan terapeutic.

Nu uita ca fizioterapia este esenţială în recuperarea completă (ca nouă) a oricarei articulații.

Informațiile astea îţi vor prinde bine şi dacă e să intervii, erou, în întamplările altora!!

Have fun on ice!

specialist Fiziokinetoterapeut Ana Maria Florescu

ana

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.