Lifestyle

Tricolorul…

Radu Rosulescu

De fiecare dată pe data de 1 Decembrie ne dă patriotismul pe nas și suntem mândri nevoie mare că suntem români. Ah da, există și unii care se rușinează foarte tare că sunt români și tot de ziua națională scot în evidență toată mizeria din țara asta ca să-și justifice critica.

Dacă mă întrebi pe mine, ar trebui să fim mândri că suntem oameni civilizați, că am construit ceva, că am obținut o performanță, ceva de genul ăsta. Dacă ne-am născut în România suntem români indiferent de mândria cu care o spunem. Eu nu mă simt nici mândru și nici rușinat. Cred că am avut norocul să mă nasc într-o țară foarte frumoasă, cu oameni buni, dar am avut și ghinionul să mă nasc într-o țară cu politicieni hoți și cu sisteme care nu funcționează. Indiferent cum, eu îmi iubesc țara și o voi iubi mereu, fără să fac niciodată paradă de acest lucru.

Dar nu vreau să vorbesc prea mult despre patriotism și iubirea de țară. Fiecare simte în felul lui, fiecare face așa cum simte. Dacă simt oamenii nevoia să-și manifeste patriotismul postând pe rețele de socializare poze cu tricolorul, atunci foarte bine. Eu îi aplaud dacă fac asta. Totuși, mă întristez când văd că oamenii nu știu cum trebuie afișat tricolorul românesc.

Toată lumea știe că tricolorul românesc înseamnă culorile Roșu, Galben și Albastru. Dar nu e suficient. Probabil că puțini știu că nu orice nuanță de albastru se poate folosi pentru a reprezenta tricolorul. Culorile sunt reglementate prin legea 75 din 16 iulie 1994 și anume: Albastru Cobalt, Galben Crom și Roșu Vermillion. Nu sunt trecute coduri specifice Pantone sau CMYK, deci legat de culori ar putea exista câteva variații, dar totuși nu ar trebui să fie abateri foarte mari. Spre exemplu, un albastru azur (culoarea cerului) este o nuanță mult prea deschisă față de albastru cobalt, iar albastru marin (culoarea mării pe furtună) este o nuanță mult prea închisă.

Problema și mai mare este cu așezarea culorilor. Când spunem Tricolor ne gândim la cele 3 culori în ordinea – Roșu, Galben, Albastru, dar de fapt ordinea corectă este exact inversă. Și anume:

  • Albastrul este întotdeauna la catarg
  • Galben este întotdeauna la mijloc
  • Roșu este întotdeauna la margine (flutură)

De aici derivă felul în care reprezentăm tricolorul.

  • Dacă este sub formă de drapel atunci în mod evident trebuie respectată ordinea de mai sus, cu albastru la catarg
  • Dacă este o alăturare de 3 culori pe orizontală, atunci întotdeauna catargul se consideră în partea stângă, deci ordinea corectă este albastru în stânga, galben la mijloc, roșu în dreapta
  • Dacă este o alăturare de 3 culori pe verticală, atunci întotdeauna catargul se consideră a fi sus, deci albastru este sus, galben la mijloc, roșu este jos
  • Dacă este o alăturare de 3 culori concentrice, atunci întotdeauna catargul se consideră a fi în centru, deci albastru este în centru, galben la mijloc, roșu la margine
  • Dacă reprezentăm tricolorul în mișcare, atunci întotdeauna catargul urmează direcția înainte și culorile sunt aranjate în mod corespunzător – dacă tricolorul este reprezentat pe partea stângă a unui vehicul sau pe partea stângă a mânecii unei haine ordinea culorilor este albastru, galben, roșu, iar dacă tricolorul este reprezentat pe partea dreaptă atunci ordinea culorilor este roșu, galben, albastru.

La mulți ani, România! În fiecare zi.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.