Politic

Hai să-i dăm lui Dragnea ceea ce merită!

Radu Rosulescu

Mă refer la referendum. Știu, a mai fost unul acum 10 ani, lumea a votat reducerea numărului de parlamentari la 300 și nu s-a întâmplat nimic, ba dimpotrivă numărul de parlamentari a crescut, parcă în bătaie de joc față de voința cetățenilor.

În condițiile astea de ce ne-am mai agita noi cu un nou referendum dacă tot nu contează?

Eu sper ca acum să conteze. Dacă referendumul nu va fi validat atunci sigur va conta – rezultatul negativ va da apă la moară corupților și ciordachilor, nu vor mai avea absolut nicio jenă în a ciopârți justiția în propriul lor interes.

În primul rând eu nu aș compara referendumul din 2019 cu cel din 2009. Contextele sunt diferite, interesele politice sunt diferite, interesul social este diferit. Societatea în ansamblu nu se schimbă dacă se reduce numărul de parlamentari sau nu. Desigur, s-ar face o mică economie la buget, dar e mică, insignifiantă în comparație cu alți bani aruncați pe ajutoare nemeritate și pe pensii speciale. Lupta împotriva corupției are efecte mult mai mari, prejudiciile cauzate de corupție sunt infinit mai mari.

Problema cu referendumul din 2009 știi care a fost? N-a fost un referendum serios, a fost o șmecherie. Pe atunci președintele Băsescu a vrut să se folosească de mecanismul referendumului pentru a face campanie electorală. Rezultatul referendumului nu conta pentru că ce-a de-a 2a întrebare a fost greșit formulată. A recunoscut chiar Băsescu ulterior. Dacă a greșit cu intenție sau fără intenție nu pot să știu, dar cert este că întrebarea a fost prost aleasă și din acest motiv nici nu s-a întâmplat nimic. Mai exact, am fost întrebați dacă vrem scăderea numărului de parlamentari la 300 și trecerea la parlament unicameral – la prima vedere pare Ok, dar când se apucă avocații să caute chichițe nu mai este – Pentru a trece la parlament unicameral este nevoie de schimbarea constituției, un proces foarte complicat pe care nu vrea nimeni să și-l asume, mai ales că atunci era vorba ca parlamentarii să voteze chiar împotriva propriilor lor interese… Ce nebun ar fi făcut-o? Șmecheria (sau greșeala, interpretează cum vrei) a fost introducerea celei de-a doua întrebări legată de trecerea la parlament unicameral.

Acum situația e un pic diferită. Președintele Iohannis a inițiat un referendum, dar nu profită pentru a-și face campanie electorală. Iohannis are alt stil, el pare total neimplicat în viața publică, nu prea vorbește și nu pare să ia atitudine, spre deosebire de fostul președinte Băsescu ce ținea morțiș să deschidă în fiecare seară jurnalele de știri cu câte o declarație. După gustul meu Iohannis pare chiar prea neimplicat, dacă ar fi fost după mine aș fi dorit să susțină mai puternic referendumul pe care chiar el l-a inițiat. Dar cum spuneam, are alt stil. Poate e mai bine așa, e mai bine cu un președinte discret, dar care face treabă decât cu un președinte jucător care ne ținea din scandal în scandal.

De ce este important ca referendumul pe tema justiției să aibă succes?

Stai să vedem întâi despre ce e vorba, care sunt întrebările puse la referendum:

  • Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție? – Întrebarea aceasta este destul de clară. Știm deja că Liviu Dragnea și-a pregătit portița de scăpare – în cazul în care ar fi condamnat ar da o OUG de amnistie și grațiere – nu numai că ar scăpa de pușcărie, dar și-ar și albi cazierul. Răspunsul evident la această întrebare este DA. Cine și-ar dori ca corupții să scape de pușcărie în afară de corupți și de familiile lor?
  • Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională? – Întrebarea aceasta este mult mai ambiguă și răspunsul mai puțin evident. De fapt prima parte a întrebării este destul de clară – Da, sunt de acord, nu înțeleg de ce guvernul ar trebui să dea ordonanțe de urgență pe aceste teme, care ar fi urgența care să motiveze adoptarea unor astfel de ordonanțe? Extinderea dreptului de a ataca ordonanțele la CCR este și ea o necesitate. În momentul de față dreptul de a ataca la CCR îl are Avocatul Poporului. Totul în regulă, doar că persoana care ocupă acest post, domnul Victor Ciorbea, este mai degrabă Nesimțitul Poporului decât avocatul lui. Domnul Victor Ciorbea s-a dovedit o slugă perfectă a corupților, el apără infractorii în loc să poarte interesul oamenilor onești. Deci și răspunsul la această întrebare trebuie să fie DA.

Referendumul este consultativ. Consultativ înseamnă că nu este obligatoriu, cum s-a văzut deja în cazul referendumului cu privire la reducerea numărului de parlamentari. Dar are totuși niște efecte. Dacă parlamentul nu este obligat să inițieze o lege în spiritul rezultatului referendumului este totuși obligat să nu inițieze legi contrare rezultatului referendumului. Și obligația vine chiar din constituție. De data aceasta întrebările sunt bine puse.

Succesul acestui referendum este important și din alt motiv. Se pare că judecătorii aflați în cele mai înalte poziții din România nu au curaj. Deși au protecție conferită de lege ei tot se tem. Ieri, 21 mai, judecătorii de la Curtea Constituțională a României au evitat să se pronunțe pe un aspect sesizat de către domnul Ciordache referitor la constituirea completurilor specializate în cazurile de corupție. Răspunsul ar fi trebuit să fie evident – completurile de la ICCJ sunt specializate, vorbim despre aplicarea codurilor penale nu despre fuziunea nucleară, orice judecător care ajunge la ICCJ ar trebui să aibă o părere competentă în acest caz. Ca să nu mai spun ce efecte dezastroase ar avea o hotărâre contrară – asta ar însemna că toate deciziile luate până acum se desființează, toți corupții condamnați deja vor scăpa basma curată. Ei bine, cu toate acestea, judecătorilor de la CCR le este frică să ia o decizie, o tot amână, probabil vor să vadă înainte rezultatele referendumului ca să-și facă și ei meseria. Hai să le arătăm atunci rezultate. Hai să mergem la referendum și să votăm DA. De asemenea judecătorii de la ICCJ au nevoie de încurajările noastre. Tocmai s-a finalizat procesul lui Liviu Dragnea, cel cu angajările fictive – domnul Dragnea a considerat că nu e nicio problemă dacă angajează fictiv la stat niște persoane (adică plătite din bani publici), dar le folosește ca pe secretare la partid (în interesul personal). Persoanele respective și-au recunoscut fapta, procesul ar trebui să fie foarte limpede și hotărârea foarte ușor de luat, dar uite că și judecătorilor de la ICCJ le este frică. Hai să-i încurajăm atunci. Hai să mergem la referendum și să votăm DA.

Mai este un aspect. Pentru ca referendumul să fie validat trebuie să treacă pragul de 30%. Este nevoie să te mobilizezi, este nevoie să te duci la vot. Votul tău contează foarte mult. De ce? Pentru că organizatorul referendumului, adică doamna Carmen Dan (președintele l-a inițiat, dar guvernul îl organizează prin Ministerul de Interne) va face tot ce poate ca să împiedice validarea. Primii pași i-a făcut – pe listele electorale sunt trecuți toți cetățenii României cu drept de vot, dar absolut toți – și cei care au plecat în străinătate și cei care au murit de la ultimul recensământ și până în ziua de azi. În străinătate au plecat peste 5 milioane de români, deci aproape 25%. În străinătate se votează mai greu pentru că organizatorul nu creează condiții – cred că mai ții minte, la fiecare alegeri iese scandal cu secțiile de vot din diaspora care sunt total insuficiente. Morții or fi și ei vreo 5%. Morții ăștia se comportă ciudat, ei votează, dar doar pe listele lui Dragnea și Tăriceanu, deci la referendum nu vor vota. Dintr-un foc s-au dus 30%, mai rămân 70%… Prin satele și comunele patriei unde PSD ține oamenii captivi amenințându-i cu sistarea ajutoarelor sociale se votează doar cu aprobare de la primar, așa că mai rămân vreo 50%. Cum spuneam, votul tău contează foarte mult și este nevoie să te mobilizezi.

Din păcate o spun, va fi care pe care. Pentru că pe omul acesta nu-l interesează democrația. Ori îl dovedim noi pe Dragnea ori ne dovedește el pe noi. Altă cale nu există.

2 comentarii

  • Da , aveti perfectä dreptate dl. Stelian Muscalu trebuie numaidecit sä iesim la vot. ,, VOTUL TÄU CONTEAZÄ ! ,, Iesiti oameni buni la vot ! Da , va fi bine !!

  • Dupa ce am citit acest articol, am ajuns la aceeasi concluzie ca dupa multe alte articole care dezbat acelasi subiect : coruptia din România.
    Concluzia e simpla: nu Dragnea si ai lui „confrati” sunt de vina, ci acest popor indiferent, neimplicat, needucat, care nu este capabil sa discearna intre bine si rau si nu vrea sa participe la procesul de asanare al politicii românesti. Dragnea, si ca el multi alti inaintasi, au profitat de un vid politic si au ocupat un loc cheie de care profita din plin. Desigur, ma refer la acel procentaj din populatie caruia îi este lene sa mearga la vot, caruia îi este lene sa judece corect si se lasa influentat usor, care infesteaza zi de zi mediul inconjurator cu gunoaie, care ne face de rusine in alte tari cu un comportament abject, care nu ia atitudine fata de evenimentele injuste la care este martor in tara lui, si lista poate continua.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.