Business

Închiderea economiei nu este o soluție

Stelian Muscalu

Mi-am propus să public toate comunicatele care-mi vor veni pe adresa de email pentru că acum eu consider că Guvernul face o greseală. Comunicatele venite din partea asocitațiilor profesionale vin cu cifre, studii de caz și argumente concrete, ceea ce din păcate nu se întâmplă de multe ori cu deciziile guvernamentale.

E drept că azi, din păcate, guvernul nu prea mai are multe cai de corectat situația deja existenta. Incapacitatea statului de a controla pandemia medical lovește azi ca o bazoka în economie.

Poate daca astă vară când tot tineretul verde stătea în baruri, cluburi, discoteci precum păpușoiul în camp în timp ce poliția trecea nepăsătoare… atunci daca s-ar fi rupt teancuri de chitanțiere cu amenzi, astăzi situația ar fi fost cu totul alta.

Însă poliția română preferă să aresteze copiii care se joacă în curtea școlii și să închidă ochii la toate cazurile de nerespectare a normelor de protecție sanitară.

Problema cea mai mare este că avem acum o sumă a prostiei de care a dat dovadă clasa politică a României din 90 până în prezent, cauză din care populația și-a pierdut încrederea în deciziile pe care autoritățile le propun.

Nu plang de mila niciunei industrii, asta vreau să fie clar înțeles, plâng de mila bugetului național… și de irosirea unei șanse la un viitor mai bun. Pentru că industriile sunt interconectate… și orice restricție impusă azi ne va aduce pierderi uriașe mâine.

Astăzi am primit un comunicat din partea Asociației Organizatorilor de Sloturi din România pe care am sa-l redau integral… tocmai ca sa nu existe nixcio interpretare. Repet, am să public toate comunicatele industriilor afectate de incapacitatea guvernantilor de a gestiona aceasta problemă extrem de gravă:

Asociația Organizatorilor de Sloturi din România critică decizia autorităților de închidere a sălilor de jocuri de noroc din București și alte municipii. Decizia pripită nu aduce niciun beneficiu real în combaterea epidemiei Covid-19 în contextul în care nu există nici măcar un singur focar sau caz de client infectat în sălile de jocuri de noroc.

Autoritățile medicale (Direcțiile de Sănătate Publică) au admis în toate discuțiile purtate cu industria de slot machines că sălile de jocuri de noroc reprezintă cel mai scăzut risc epidemiologic din toate activitățile care se desfășoară în spații închise. Spre deosebire de alte sectoare, clienții din sălile de jocuri de noroc sunt obligați să poarte măști pe întreaga durată a șederii, sălile de jocuri de noroc au dimensiuni de ordinul sutelor de metri pătrați – astfel încât distanțarea socială se respectă cu ușurință, iar spațiile sunt dispuse cu camere video de supraveghere care pot ajuta în efectuarea unor anchete epidemiologice și verificarea faptului că respectăm toate regulile. Astfel, din punct de vedere epidemiologic, măsurile luate de autorități nu au sens.

Din punct de vedere financiar, închiderea sălilor de jocuri de noroc va avea repercusiuni majore asupra bugetului de stat. În momentul în care suntem lăsați să funcționăm, sălile de jocuri generează taxe și impozite zilnice de 2 milioane de euro. Industria jocurilor de noroc asigură 45.000 de locuri de muncă și este un important plătitor de salarii, taxe și impozite, cu taxe directe și indirecte de 600 milioane euro plătite anual la bugetul de stat și un grad de colectare de peste 99%. În momentul în care sălile de jocuri sunt închise, șomajul acestor angajați reprezintă o cheltuială pentru statul român de peste 1,5 milioane de euro.”

Sunt solutii pentru evitarea inchiderii economice, trebuie doar sa avem vointa. Un al doilea lockdown va fi fatal pentru economia Romaniei aflata oricum intr-o stare de degradare profunda.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.