Business

Ce înseamnă „prosumator”?

Stelian Muscalu

Termenul de „prosumator” reprezintă o combinație a cuvintelor „producător” și „consumator” și descrie o persoană, o companie sau o entitate care, în cadrul unei rețele energetice, generează și consumă energie electrică în același timp. Într-un context tradițional, consumatorii de energie electrică sunt în general gospodăriile, companiile sau alte entități care utilizează electricitatea produsă de furnizorii de energie. Pe de altă parte, producătorii de energie electrică sunt de obicei centralele electrice sau alte instalații specializate care generează electricitate și o furnizează în rețeaua energetică.
Însă, odată cu dezvoltarea tehnologiilor de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare și turbinele eoliene de mici dimensiuni, oamenii au început să devină prosumatori. Aceștia pot instala sisteme de generare a energiei regenerabile (precum panouri solare pe acoperiș) pentru a produce electricitate pentru propriul consum. Dacă prosumatorii generează mai multă energie decât consumă, excedentul poate fi returnat în rețeaua energetică și utilizat de alți consumatori.
Conceptul de prosumator reprezintă o schimbare în modul în care energia electrică este produsă, distribuită și consumată, permițând persoanelor și companiilor să devină mai independente energetic și să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea surselor regenerabile de energie
Termenul de „prosumator” a fost utilizat pentru prima dată în anii 1980 de către Alvin Toffler, un scriitor și futurolog american, în cartea sa intitulată „The Third Wave” (Al Treilea Val). Cartea, publicată în 1980, abordează schimbările sociale și economice aduse de tehnologia avansată și menționează termenul de „prosumer” pentru a descrie o nouă formă de producție și consum. Toffler a utilizat acest termen pentru a evidenția faptul că în societatea industrială tradițională, oamenii erau fie producători (cei care produceau bunuri), fie consumatori (cei care cumpărau și utilizau bunurile). Cu toate acestea, în era tehnologiei avansate, el a prezis că oamenii vor începe să devină prosumatori, adică vor juca simultan ambele roluri – vor produce și vor consuma bunuri și servicii.
De atunci, termenul de „prosumator” a fost adoptat și utilizat în contextul energetic pentru a descrie persoanele sau companiile care generează și consumă energie electrică. Acest concept a câștigat popularitate odată cu creșterea tehnologiilor de energie regenerabilă și cu promovarea energiei distribuite.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.