Business

Covid 19 – Guvern 1-1. Somajul tehnic

Stelian Muscalu

Guvernul a iesit in cele din urma cu explicatii clare despre ceea ce prevede si mai ales cum se obtin sumele aferente somajului tehnic.

In primul rand cine poate sa obtina bani pentru somajul tehnic?

– Companiile mari, mici si mijlocii

– Profesiile liberale (PF, PFA, intreprinderile individuale)

Cum se obtin aceste fonduri?

A. Pentru prima categorie companii care au angajati – angajatorul trebuie sa depuna la AJOFM-ul de pe raza caruia isi desfasoara activitatea o cerere online, practic o declaratie pe proprie raspundere ca activitatea companiei a fost afectata de epidemia de coronavirus. Alaturi de aceasta cerere se ataseaza o lista cu angajatii al caror contract de munca a fost suspendat. Nu mai exista limita in privinta numarului de angajati de pe aceasta lista (pana acum era o limita maxima de 75% din totalul angajatilor pe care-l avea compania).

Dupa ce a fost facut acest pas AJOFM urile vireaza banii catre angajatori, iar la randul lor angajatorii suntobligati sa vireze sumele aferente in cel mult 3 zile angajatilor.

Sumele se ridica la 75% din salariul mediu brut pe economie. Daca salariatii trimisi in concediu tehnic aveau un salariu mai mare, iar 75% reprezinta in valoare absoluta mai mult decat 75% din salariu mediu pe economie, angajatorul are posibilitatea sa completeze aceasta diferenta (destul de putin probabil tinand cont ca somajul tehnic intervine atunci cand angajatorul nu mare are flux comercial)

B. Pentru profesiile liberale (PFA, PF, intreprinderi individuale). In acest caz se depunde, tot online, o declaratie din care sa rezulte afectarea activitatii de coronavirus. Declaratia se depune insa la a structurile teritoriale ale Agentiilor de Plati si Interventii Sociale din cadrul Min Muncii (http://www.mmanpis.ro/)

Ca noutate OUG-ul Guvernului nu mai prevede bariere de ordinul incasarilor/veniturilor companiilor. Pana acum erau limitate aceste cereri pentru agentii comerciali care aveau scaderi in luna martie de 25% a incasarilor/veniturilor in luna martie fata de luna februarie.

Sumele nu sunt decontate de companii, ele sunt primite de angajator de la autoritatea statului si impinse catre angajati.

Declaratiile pe proprie raspundere vor fi verificate ulterior de autoritatile statului. Asa ca mare grija la afirmatiile pe care le faceti.

Banii se acorda pe toata perioada starii de urgenta.

3 comentarii

  • „angajatorul are posibilitatea sa completeze aceasta diferenta”

    Nu cumva este obligat sa completeze pana la 75%? conform

    Art. 53 . [intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului]
    (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat…

      • „Prin urmare, apreciem ca indemnizatia de somaj tehnic suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj nu poate fi mai mare de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat dar, cata vreme Codul muncii nu s-a modificat si nici nu s-a stabilit o derogare, angajatorul ramane obligat la plata indemnizatieide 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

        Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro”

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.