Business

Covid 19 – Guvern 1-0. Amanarea creditelor indatoreaza si mai mult

Stelian Muscalu

L-am ascultat pe ministrul Finantelor, Florin Citu, si sincer sa fiu asteptam mult mai multa informatie. De cealalta parte incerc sa inteleg ca mare lucru nu poti face daca nu ai bani. Ori guvernul PSD a muls tara pana la ultimul leu.

Revenind insa la ce asteapta oamenii de rand dar si mediul privat vs ceea ce s-a primit, e o distanta ca de la cer la pamant. Si va propun sa ne aoprim asupra unuia dintre subiectele cele mai asteptate. Amanarea ratelor la banci. Decizia foarte pe scurt este urmatoarea, cei care au datorii si au probleme cu plata lor, daca amana achitarea ratelor bancare la sfarsitul perioadei, acei oameni deja batuti de soarta vor fi batuti si de banci … si chiar rau.

Si vin cu cifre, asa cum o fac de fiecare data.

Plec de la urmatorul mesaj primit de la un telespectator Digi24. El spune asa “…am un credit prima casa de 1498 lei, 948 de lei este dobanda, restul fiind principalul.

Daca acest om ramane fara job si este obligat sa ceara o amanare de 9 luni (perioada maxima permisa) de la plata ratelor, la finalul acestei perioade el va avea pe langa datoria specifica, un plus de plata catre banca de 8.532 de lei. Pentru ca dobanda se capitalizeaza in toata aceasta perioada. E drept ca vorbim de o suma care, in cazul lui poate fi esalonata la plata pe o perioada de 5 ani. Dar ce te faci daca el ramane somer, iar dupa cele 9 luni jobul, de la care a fost nevoit sa plece, nu mai exista. Firma da faliment.

Dupa cele 9 luni perioada economica va fi una extrem de dificila si este greu de crezut ca cineva va face rapid angajari pana nu isi vor reveni total fluxurile tehnologice si comerciale. Iar companiile care vor face angajari vor avea prioritate in aducerea angajatilor vechi pe care au fost fortati sa-i trimita acasa. Ce va face in aceste conditii omul din exemplul nostru? Dupa 9 luni el este si mai indatorat si fara job. E clar ca nu asta este solutia.

Mai mult, am mai spus-o, pomparea banilor in economie sub diverse forme va aduce inflatie ceea ce este echivalent cu o crestere a dobanzilor. Prin urmare impovararea va fi imposibil de dus.

Eu cred ca in primul rand trebuia impus un filtru extrem de riguros. Aceasta amanare trebuia sa poata fi facuta DOAR de persoanele afectate de COVID 19. Cu hartie de la angajator, acte doveditoare ca au ramas fara venituri sau ca veniturile acestora s-au diminuat. Atunci presiunea pe sistemul bancar ar fi fost mai mica, prin numarul mult mai redus al celor care ar fi facut aceste solicitari, si implicit masurile de ajutor mai eficiente.

Ce inseamna o masura mai eficienta? Cred ca ratele ar fi trebuit inghetate pur si simplu fara niciun cost pentru cel indatorat care oricum se afla intr-o situatie extrem de grea. Daca numarul lor ar fi fost mai mic, o astfel de masura ar fi putut sa fie sustinuta. Mai mult perioada de 9 luni ar fi putut sa fie prelungita in cazul in care omul nu reuseste sa-i gaseasca job dar nu mai mult sa zicem de 18 luni. Asta e un termen care se putea discuta/negocia cu sistemul bancar.

Ceea ce se intampla acum cu supraindatorarea celor deja indatorati care se afla in imposibilitatea de plata duce direct spre un risc de crestere a creditelor neperformante din sistemul bancar ceea ce va pune presiune pe toata economia.

Pana aici ma hazardez sa spun ca masura guvernului nu este egala cu zero ci mai degraba cu -1.

2 comentarii

  • Buna ziua,

    Nu-mi este clar, de aceea va intreb:

    Articolul 5 exonereaza (sau nu?) de capitalizarea acestei dobanzi persoanele fizice detinatoare de credit ipotecar? Sau cum se interpreteaza altfel atunci?

    „Art. 4. Dobânda datorată de debitori corespunzatoare sumelor scadente a căror plată este suspendata potrivit art. 2 se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește esalonat pe durata ramasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare, cu excepția creditelor ipotecare pentru care se plătește esalonat până la maximum 5 ani.

    Art. 5. (1) Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, denumit in continuare M.F.P., garantează in procent de 100 % plata dobânzii capitalizate potrivit art. 4 aferenta creditelor ipotecare contractate de debitori persoane fizice.”

    Multumesc.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.