Business

Bulă și energia

Radu Rosulescu

Într-o zi robotea Bulă prin curte când îl vede pe taică-su că se întoarce de la cârciumă cu ochii umflați.

  • Ce s-a întâmplat bre tată? Ce-ai pățit?
  • Io-te m-a bătut unul.
  • Haoleo, cine a îndrăznit? Hai cu mine să mi-l arăți p-ăla de te-a bătut să vezi ce-i fac io!

Și se duc ei la cârciumă și i-l arată taică-su pe bătăuș. Treaba e că Bulă era cam pipernicit, în schimb bătăușul ditamai matahala, un munte de om.

  • Tu ai dat in tata?
  • Da.
  • Ia mai dă-i una, aici de față cu mine, să văd dacă ai curaj.

Pleosc, pleosc – două palme.

  • Băăăăi!!!! Ești prost? Să vezi ce-ți fac eu ție. Ia mai dă-i una dacă ai curaj, să vezi ce pățești după aia.

Jap, jap – încă două scatoalce zdravene.

  • Hai tată acasă că ăsta nu știe de glumă.

Deci onor guvernul Câțu liberalizează piața energiei. Foarte bine până aici. Vrem capitalism, nu? Vrem ca prețurile să fie stabilite la piață și nu din pix prin biroul vreunui politician, nu? Vrem să avem piață liberă, să nu mai auzim de căpușeli și șmechereli de genul celor pe care le făcea Ponta pe la Complexul Energetic Oltenia, nu? Păi da, asta vrem.

Numai că imediat după liberalizare prețurile au cam sărit în aer, toată lumea se plânge, iar guvernul n-a făcut decât să ridice din umeri. Păi ce să facă ei? Normal, ce să facă? Doar d-aia sunt guvernul României ca să nu facă. Au făcut exact ca Bulă din povestea de mai sus. S-au dus să-i amendeze pe marii jucători din piața de energie. Analiștii independenți spun că amenzile astea sunt frecție la picior de lemn, că o amendă de câteva mii de lei n-are cum să-i sperie pe unii care fac afaceri de miliarde. Guvernul susține că amenzile sunt mai mari, de ordinul milioanelor de lei. Ok, îi cred pe cei din guvern, sunt amenzi mai mari, dar problema este că noi, consumatorii, atât casnici cât și industriali ne-am ales cu ochii umflați și nu doar că guvernul nu ne-a răzbunat, dar nici nu ne apără, luăm bătaie în continuare și o să tot luăm până o să ne leșine de tot.

Măh, este teorie economică elementară. Este vorba despre cerere și ofertă. Prețul se stabilește la intersecția celor două curbe. Cu cât cererea e mai mare cu atât prețul e mai mare, cu cât oferta e mai mare cu atât prețul e mai mic.

Deci dacă ești guvernul României și misiunea ta este să aduci prosperitate în România și cetățenilor români ar fi trebuit să-ți pese și de ce o să se întâmple după liberalizarea pieței energiei. Pentru că așa e ușor să scrii cu pixul pe hârtie – de mâine se liberalizează. Nu, liberalizarea trebuia pregătită cum trebuie, tocmai pentru ca populația să nu sufere, tocmai pentru ca firmele care produc aici în România să nu sufere. Succes ar fi însemnat că guvernul a plănuit cu meticulozitate fiecare pas, că a calculat, că a prevăzut, că a luat măsuri de prevenire a riscurilor. Dar nu, nu s-a întâmplat nimic din toate astea. Apropo, acum guvernul are alte preocupări, iarăși se ceartă Câțu cu USR Plus, toți sunt cu gândul la împărțit bani și funcții, nu-i pasă nimănui de factura ta la curent și gaze.

Repet, este foarte bine să se liberalizeze orice piață nu doar a energiei electrice, dar cineva trebuie să se asigure că devine o piață sustenabilă, că nu se creează haos. Las la o parte că multă lume n-a înțeles nimic din această liberalizare, că nu s-a înțeles cum să-și aleagă furnizorul, ce contracte să semneze, ce clauze să nu semneze și mai ales cum să nu ajungă în situația de a deveni consumatori captivi. Poate or fi românii mai proști, dar nici guvernul n-a făcut mare lucru ca să explice. Niște reclame tâmpe și cam atât. La fel ca și în lupta cu coronavirusul și în campania de vaccinare și cam cu aceleași rezultate – coada Europei. Atâta s-a putut.

Guvernul trebuia să se gândească înainte la creșterea ofertei ca să nu-i aducă la sapă de lemn pe consumatori. De exemplu terminarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, încurajarea în continuare a construcției de parcuri eoliene, încurajarea exploatării de gaze naturale din platforma continentală a Mării Negre. Toți deștepții visează la mașini electrice, dar nu e nimeni capabil să vadă mai departe de 3 beculețe colorate de pe bordul mașinilor electrice – ca să ai mașini electrice trebuie să gândești o infrastructură pentru ele, nu e suficient să dai niște vouchere la cumpărare, ar trebui să te asiguri că există și prize unde să se încarce seară de seară și ar trebui să producă cineva și curentul electric necesar.

Deci cerea de energie electrică este mai mare decât oferta și cererea va crește în mod constant, dar se face prea puțin pentru a crește și oferta. Multe aplauze!!! Pregătiți-vă portofelele pentru facturile de la iarnă.

3 comentarii

  • Singurii care au făcut ceva să atenueze dezastrul liberalizării pieței de energie au fost… USR+. Ta-dam-tsss! A se vedea legea consumatorului vulnerabil, trecută zilele astea prin parlament.

  • LIberalizarea pietei energetice si apatia institutiilor statului in a explica si a monitoriza tot procesul demonstreaza inc-o data ca, pur si simplu, nu exista oameni pregatiti si interesati in bugetarime sa se ocupe de asa ceva. Locuiesc in strainatate de aproape 8 ani, venind doar sporadic in Romania, anul asta am reusit sa stau 3 saptamani si sa intelg cam cu ce se mananca Tara. Am ajuns la concluzia ca Romania este un sat fara caini unde fiecare face ce vrea si peste tot vezi un talmes balmes. Din moment ce aterizezi pe aeroport, se simte o organizare cretina a fluxului de pasageri pana ajungi sa iesi din terminalul Sosiri, dai de fetele plictisite ale celor de la Frontiera, DSP si angajati aeroportuari, daca ii intrebi ceva, primesti clasicul „nu stiu” sau „nu e treaba noastra”, drumurile sunt cum sunt, cu carpeli si asfalt de calitate indoielnica iar trenurile intarzie mereu. In Bucuresti o mizerie de nedescris, cartiere neingrijite pline de tigani si puzderie de cersetori de toate varstele, asta nu am inteles-o, foarte multi barbati in floarea varstei stau cu mana intinsa. Am fost nevoit sa ma adresez si institutiilor statului, nici vorba de digitalizare, te trimit in veselie pe la ghisee in toate colturile orasului doar sa platesti o amenda sau impozit, aia de la fisc le-au pus proprire parintilor mei la Casa de Pensii din greseala in conditiile in care ai mei primesc pensie din partea altui stat si nu au treaba cu sistemul de pensii din Romania, nici nu m-am chinuit sa remediez problema deoarece trebuia sa scriu cerere la Casa de Pensii, sa am intalnire cu seful de acolo si dupa aia scoteau proprirea, am zis fuck it, oricum ai mei nu iau nimic de la statul roman. Absolut toti bugetarii cu care am interactionat au aceleasi raspunsuri, „nu stiu”, „nu e treaba mea”, „mergeti la ghiseul #”, „daca nu va convine, scrieti plangere la minister” – si noi cu astia vrem sa facem o liberalizare decenta sau sa facem proiecte cu fonduri europene ? Toti prietenii mei care au copii la scoala se plang ca programul e praf, Educatia e proasta, petrec cu ei tot mai mult timp sa-i ajute, profesorii sunt suprasolicitati si tot asa. Mai nou, am inteles ca securitatea pe strada lasa mult de dorit, politia nu reuseste sau nu are resurse suficiente sa intervina, de sistemul sanitar nu mai vorbesc, nu s-a schimbat nimic in bine, e acelasi haos. De asta zic, cetatenii din Romania sunt bataia de joc ai statului Roman, nimic mai mult- bugetarii din Romania vor doar salarii, pensii, vouchere si vacante prelungite, restul „nu e treaba mea”, „nu stiu”.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.