Business

Ai bani, ce faci cu ei?

Stelian Muscalu

Am să vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Un exerciţiu unde totul este posibil. Inclusiv să avem 100 de mii de euro. Chiar aşa – Ce aţi face dacă aţi avea 100 de mii de euro, să spunem că aţi câştiga la loto sau că o mătuşa îndepărtată v-ar lăsă o moştenire neaşteptată. De fapt nici nu mai contează de unde vin banii. Îi primiţi şi gata – Care este pasul următor? Vă plătiţi datoriile sau vă încercaţi norocul în afaceri?

Este, dacă vreţi, şi un fel de antrenament. Să nu cumva să vă prindă nepregătiţi o astfel de sumă. Că-mi aduc aminte de toate poveştile celor care au câştigat la loterie, banii s-au dus la fel de repede precum au venit… de ce? Pentru că oamenii respectivi nu erau antrenaţi psihic pentru pentru gestionarea banilor.

Mă tot întâlnesc cu oameni care-mi spun că şi-ar dori să vin eu cu idei de afaceri. O să fac puţin altfel. Am să intermediez aceste idei. Facem aici un club de business. Adică ne strângem mai mulţi oameni cu idei şi le povestim. Eu sunt doar catalizatorul fenomenului. Voi le transmiteţi, eu le răspândesc.

Şi ca să nu vin în faţa voastră cu temele nefăcute am zis să arunc un ochi pe internet, să vedem ce mai spune lumea atunci când vine vorba despre idei de afaceri. E plin netul de reţete de succes – întrebarea mea este de ce nu e plină şi ţara aceasta de oameni care să fi devenit de succes de pe urma acestor reţete.

Afaceri cu cincila, cu pomi de kaki, un fruct de origine japoneză, afaceri cu struţi, cu bibilici, cu melci, cu râme, cu pisici, cu căţei şi lista poate continua. Sunt ele afaceri de succes aşa cum sunt prezentate pe net?

Am stat şi m-am gândit şi am ajuns la concluzia că o afacere trebuie să îndeplinească cel puţin 3 criterii clare, astfel încât să aibă o rată ridicată de succes:

  • să aibă asigurată finanţarea, dar asta nu este o problemă la noi… o rezolvăm într-o primă fază cu imaginaţia şi, dacă totul merge bine, există fonduri de investiţii care ne pot ajuta;
  • să existe experienţă în domeniul ales. Dacă ai crescut câini nu te poţi apuca de programare IT. Sau poţi, dar riscurile de eşec sunt destul de mari. Dacă ai crescut câini încerci să faci o canisă;
  • şi foarte important – originalitatea ideii. Canise sunt o grămadă în toată ţara… chiar vrei să faci asta?

Bun am stabilit de unde plecăm, hai să vedem unde ajungem. Scopul este un business original care să ne facă oameni de succes. Aşadar ce aţi face cu 100 de mii de euro?

Mai este ceva, dacă nu aveţi spirit antreprenorial dar totuşi faceţi rost de bani, puneți specialiştii să lucreze pentru voi. Nu-i spargeți pe toţi odată. Puneţi banii să facă alţi bani.

Sau, dacă vrei să joci mai sigur, poți începe să economisește o parte dintre ei printr-o asigurare de viață. Astfel, vei fi și protejat pe perioada contractului și vei putea fi pune și bani deoparte pentru tine și cei dragi. 

Închei citându-l pe pe Warren Buffett: „Dacă nu găseşti o metodă de a face bani în timp ce dormi, vei munci până vei muri”. Sună dur, dar asta-i realitatea.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.