Business

Piaţa imobiliară la apogeu. Urmează căderea?

Stelian Muscalu

Vremurile în care preţurile apartamentelor creşteau de la o lună la alta se apropie de sfârşit. Conform unui studiu al imobiliare.ro în oraşele mari precum Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, unde preţul a crescut constant în ultimul an, apetitul cumpărătorilor a scăzut. Iar pentru această scădere explicaţiile sunt multe. Cele mai la îndemână sunt legate de creşterea ROBOR dar şi de creşterea cursului valtar. Într-o economie puternic euroizată, mai ales în zona imobiliară, orice depreciere a monedei naţionale se simte adânc în bugetele potentialilor cumpărători. Spre exemplu pentru un apartament de 60.000 de euro, în iarnă, un român scotea din buzunare 270 de mii de lei la un curs de 4,5 lei. Preupunând că preţul in euro a rămas neschimbat la cursul de azi acelaşi apartament costă cu 9 mii de lei mai mult. Aproape 4 salarii medii pe economie. Dar la acest cost mai adăugăm şi creşterea preţului, în euro, de care a beneficiat apartamentul în acest an. Şi atunci este normal să apară o frânare a dorinţei de cumpărare sub imperiul unei neîncrederi în viitorul economic.

Apoi apare şi ROBOR-ul care de la minime absolute a tot crescut şi a ajuns la peste 2%. În aceste condiţii chiar vorbeam cu o prietenă care a vrut să-şi cumpere un apartament. Îniţial se încadra la banca la o sumă de 58 de mii de euro, echivalent lei, dar din cauza scumpirii banilor, din cauza acestui sprint făcut de ROBOR noua valoare a împrumutului pe care-l poate lua de la bancă este de doar 50 de euro. Prin urmare este un mix între neputinţă şi lipsă de încredere în ziua de mâine. Ambele au la bază aceeaşi problemă – înrăutăţirea climatului macroeconomic.

Acum imaginaţi-vă că prietenena meu nu este singura care nu-şi mai permite un apartament. Toate aceste tranzacţii care nu se vor mai face se vor reflecta mai departe într-o scădere a consumului care a fost principalulul motor de creştere şi care pare să-şi fi atins potenţialul. Ba mai mult toţi cei din industriile conexe, de la construcţii până la amenajări interioare vor avea de suferit. Vor fi mai puţine comenzi prin urmare mai puţini bani care vor intra în conturile firmelor de profil. Toate acestea se întâmplă în paralele cu o creştere a costului de business în România, unul fiind creşterea salariului minim.

Probleme care pot afecta piaţa imobiliară vin, anul viitor, şi din piaţa muncii. Perspectivele și asteptările profesionale pentru anul 2018 se regăsesc în Indicele UNDELUCRAM de încredere în piața muncii din România, care înregistrează o valoare de 37.60 pentru luna noiembrie a acestui an. O valoare sub 50, care reprezintă zona neutră, sugerează o perspectivă mai degrabă pesimistă a angajaților asupra condițiilor generale de pe piața muncii, dar și din interiorul companiilor pentru care lucrează. Potrivit răspunsurilor oferite în cadrul sondajului efectuat de Undelucram.ro, anul 2018 va aduce o migrare masivă a forței de muncă între companiile care își desfașoară activitatea în România. Nu mai puțin de 60% dintre respondenți au spus ca își doresc să își schimbe locul de muncă în anul care urmează. Ori în momentul în care te gândeşti să-ţi schimbi jobul, achiziţia unei locuinţe întră în modul aşteptare. 

Ca o concluzie pentru toţi cei care mă întreabă dacă să cumpere acum o locuinţă. Cred că piaţa a atins punctul cel mai de sus. Suntem cumva ca raport în 2008, aşa că aş mai aştepta dacă vine vorba de achiziţie. Dacă vă gândiţi să vindeţi ăsta-i momentul ideal. Este doar o părere nu un sfat.

 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.