Business

Ei suntem NOI. Ce se va intampla cu NOI

Stelian Muscalu

Batraneatea este un lucru la care putini se gandesc. Vedem batranii din jurul nostru, de cele mai multe ori neajutorati si garboviti de o viata prea grea.

Nu vrem sa credem ca si NOI o sa ajungem acolo.

Din pacate EI SUNTEM NOI… asa cum suna campania care aruncă o privire spre visele batranilor.

Dragilor deschideti ochii fiindca pentru noi viitorul nu suna deloc bine.

In acest moment populaţia nu ştie de unde îşi va primi pensia la bătrâneţe, dar nici nu este interesată să afle.

Se aşteaptă ca statul să le asigure un trai decent la ieşirea din câmpul muncii asta arată studiile. Asta deşi e clar ca bună ziua, că pensiile de stat sunt mici şi că presiunea pe sistemul public va creşte în următoarele decenii.

Alternativa o reprezintă pensiile private în care populaţia fie nu are încredere, fie are încredere prea mare şi riscă să fie dezamăgită.

37% dintre participanţii la un sondaj realizat de ING spun că statul este cel care trebuie să le acorde pensia la bătrâneţe. 11% spun că angajatorul este cel care consideră că au o pensie decentă. Iar 3% spun că se vor baza pe economiile familiei.

Desigur, sunt şi cei 49% care înţeleg că sunt responsabili într-o oarecare măsură pentru valoarea propriei pensii. Însă asta nu înseamnă că vor face ceva. Poate şi pentru că mulţi contribuabili încă se mai străduiesc să înţelegeacă funcţionarea sistemului privat de pensii, mai ales de când acesta a fost împărţit în pilonii de stat şi particulari.

29% dintre cei chestionaţi nu ştiu că o parte din contribuţia lor se duce într-un fond de pensii privat obligatoriu din aşa numitul pilon II.
Alţi 30% spun că nu ştiu foarte multe despre fondul lor de pensie privată. Din două mari motive, fie nu au înţeles informaţiile, fie nu le-a păsat prea tare câţi bani au adunat până acum. Iar cei lipsiţi de interes sunt majoritari. În condiţiile în care sistemul de pensii de stat devine din ce în ce mai fragil.

Un calcul al comisiei de supraveghere a sistemului de pensii private arăta în urmă cu doi ani că angajaţii născuţi în perioada 1966-1977 vor mai putea primi de la stat doar 15% din ultimul salariu. Problema celor născuţi în anii 60 este că nici nu vor apuca să cotizeze prea mult la sistemul privat, ceea ce înseamnă că fără alte venituri suplimentare vor avea puţini bani la bătrâneţe. Cei din generaţiile tinere mai tinere au timpul de partea lor. Însă mulţi dintre ei spun că nu câştigă suficient de mult în prezent cât să mai pună bani deoparte.

6 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.