Business

Creşterea din economie care anunţă dezastrul ce va urma

Stelian Muscalu

Zic că este momentul să ne lamurim cu această mega creştere economică. Poate suna paradoxal, pot să fiu în rolul lui Gică contra, dar am să fiu cu conştiinţa împăcată atunci când am să ştiu că la voi a ajuns imaginea de ansamblu a economiei româneşti, adică adevărul din spatele cifrelor.

Iar adevărul ne arată că suntem într-o situaţie economică foarte proastă. Ca să susţin această afirmaţie am să aduc pe lângă acel 7% creştere economică, una care individual arată foarte bine, o serie de indicatori care ne arată că de fapt nu facem altceva decât să ne afundăm într-o economie tot mai nefuncţională.

Unul dintre indicatorii extrem de importanţi pentru sănătatea unei economii este deficitul de cont curent.

A fost prezentată o analiză la Business Club, pe care-mi permit să o citez, extrem de pertinentă. În acest moment deficitul de cont curent creşte cu, atenţie, 85% an pe an.

Cred că este de bun simţ pentru toată lumea că să înţeleagă că atunci când alături doi termeni de genul creştere uriaşă (vezi 85%) cu deficit, indiferent de natura lui, să apară îngrijorare. În momentul în care vorbim de o asemene creştere a deficitului de cont curent, concluzia este una, economia este una bolnavă, iar drumul pe care merge nu este cel bun. Ce este acest cont curent – el arată balanţa între intrările şi ieşirile de valută din ţară. Păi în momentul în care avem un deficit în creştere înseamnă că iese mai mult valută decât intră. Ceea ce nu este deloc bine.

Haideţi să ne uităm şi la o altă cifră, care generează o bună parte a dezechilibrului de cont curent despre care am vorbit până acum. Deficitul balanţei comerciale. Este unul uriaş. 13 miliarde de euro. Balanţa comercială la rândul ei ne arată raportul dintre importuri şi exporturi. Deficitul ăsta ne arată că noi am importat mai mult decât am exportat. Aici explicaţiile sunt simple. Creşterile salariale, au avut efect mai ales la nivel psihologic. Chiar daca unele nu s-au întâmplat şi pe fluturaş, la nivel mental românul a trăit cu ideea că va primi mai mulţi bani. Şi s-a aruncat în consum. Economia românească nu a fost însă pregătită pentru aşa ceva, aşa că tot ce nu am acoperit din producţia internă am suplimentat cu importuri. Asta înseamnă că toate creşterile salariale au susţinut economiile europene, principalul partener comercial al României.

Dar partea proastă nu se opreşte aici. Dacă tot am importat mai mult decât am exportat… odată cu marfa adusă din Europa aducem şi preţurile mai mari de acolo, adică aducem inflaţia. Un alt indicator care arată foarte rău. Sunt analişti care vorbesc de vârfuri ale inflaţiei în acest an de 5%… asta în condiţiile în care sunt români, şi nu puţini, care au pierdut deja bani în urma revoluţiei fiscale. Ei mai pierd încă o dată atunci când inflaţia va muşca din venitul lor şi aşa diminuat. Însă inflaţia nu iartă pe nimeni. Toţi suntem afectaţi de ea.

În fine semnalele date de guvernele social democrate sunt incoerente. Scăderi de taxe şi creşteri de salari. Marile agenţii de rating atrag atenţia asupra riscurilor pe care le presupun aceste strategii fiscale. Problema e că atenţionările acestea sunt ignorate de autorităţile de la Bucureşti care la început de an s-au împrumutat 2 miliarde de euro ca să aibă bani de salarii, dar sunt foarte atent studiate de investitori. Asta înseamnă că investiţiile străine se vor lăsa aşteptate, în timp ce investiţiile statului oricum tind către zero. Dacă e să ne uităm şi la absorbţia de fonduri europene, cocktailul distructiv este unul complet.

În acest context, creşterea economică de 7% nu face altceva decât să ne anunţe dezastrul spre care ne îndreptăm.

6 comentarii

  • Chiar daca avem o imagine de ansamblu, pentru noi cei care avem credite ipotecare (sau prima casa) ne este aproape imposibil sa ne pregatim pentru dezastrul care vine.

  • Si cum se va manifesta acest dezastru ce urmeaza sa vina? Scaderea puterii de cumparare? Inchiderea de companii? Nu prea inteleg din cele enumerate ce anume se va intampla cu Romania in urmatorii ani 🙁

  • buna.domnule Stelian nu speriati populatia va mai dura 3-4 ani ceea ce se intimpla in ziua de azi in Romania.Traiesc de 20 de ani in Spania si din contra de aici multi investitori merg si alti se gindesc tot mai mult sa isi indrepte afacerile spre Romania.eu cred contrariul ca nu se va mai intimpla ceea ce sa intimplat in 2009 niciodata,cu toata inflatia care este ceva normal cind o economie creste accelerat.in Spania in 2007 era hauos si nu s-au taiat salarii le-au inghetat.in urmatori 2ani asa au ramas iar dupa aceea au inceput sa urce cite putin(0,25-0.5) pe an.veti spune ca Spania e o tara mult mai mare si a trecut mai usor peste asta.ex:de la plus 50 miliarde la fondurile de pensii si salarii in 6 ani au trecut la un deficit de 8 miliarde.eu cred ca se pot lua si alte masuri in cazul in
    care va fi nevoie si pe deasupra Spania nu mai primeste aproape nimic fonduri fata de ce primeau acum 5-8 ani.Vor pierde romani si din puterea de cumparare dar va depinde numai si numai de romani.Pe deasupra tot mai multi romani se gindesc sa se intoarca in tara si sa isi puna in aplicare cunostintele si mentalitatea cistigate aici printre care si eu.Domnul Dragnea nu face rau ce face mai putin cite o lege din justitie si reforma fiscala ca trebuie corectata constant dar in restul nu greseste.iar uniunea ne va tine in uniune asa cum vrem noi nu cum vor ei.Trebuie sa fim putin mai optimisti si realisti in acelasi timp.Va salut cu toata stima.Sa stiti ca va urmaresc mereu.

    • Infltia este normala, atunci cand economia creste, da, este adevarat. Mai important este cum creste economia. Iar daca la noi cresc deficitul de cont curent si deficitul bugetar, putem avea probleme mari. Asta din perspectiva locala, romana. Insa, suntem dependenti de piata internationala. Aici mereu au fost corectii. Si cu cat ai cele doua deficite mai mari, cu atat mai mari vor fi corectiile. Spania, ex. dvs.,va suferii corectii mai mici decat Romania. Pentru ca la ei economia creste normal, nu accelerat. Aici e diferenta. Pe langa asta, BNR-ul a atras atentia unei posibile corectii in acest an. Ramane de vazut.

  • Suntem la un an, maximum 2 de dezastrul in care a intrat Grecia recent!!! Si atunci vom face tot ca ei, vindem(dam de pomana) ce ne a mai ramas de pret in tara(hidroelectrica, electrica, tarom-pe care am dovedit ca suntem in stare si singuri sa l punem pe butuci) etc, taiem drastic salariile si pensiile, ne imprumutam etc, devenim sclavi cu acte!!!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.