Business

Colectarea şi evidenţa deşeurilor nepericuloase devine un „must” în 2017.

Stelian Muscalu

2017 a fost definit de analiştii economici ca un an al incertitudinilor. Pe lângă necunoscutele care vor influenţa businessurile în acest an avem cel puţin o certitudine – controalele Gărzii de Mediu se vor intensifica la toate punctele de lucru ale tuturor agenţilor economici. Nu contează că ai o frizerie în colţ de stradă, 700 de case de pariuri sau un office în care îţi desfăşori activitatea. Este anul în care toate vor fi controlate la dosarul de mediu. Orice hârtie aruncată la gunoi este considerată deşeu nepericulos şi prin urmare trebuie selectată şi evidenţiată în documente, în mod obligatoriu. Tocmai de aceea nu contează obiectul de activitate, TOŢI agenţii economici trebuie să aibă acest dosar.

Poate suna puţin ciudat, dar este o realitate cât se poate de palpabilă în sensul că aceste controale au început deja, unităţile bancare au fost primele luate la mână. În ce bază se fac aceste controale?

Este vorba despre legea 211/2011 care reglementează colectarea selectivă şi evidenţa deseurilor nepericuloase. (http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_211_2011_regimul_deseurilor.php)

De ce s-a pornit jihadul tocmai acum? Pentru că România s-a angajat la 1 ianuarie 2007 să ajungă la un grad de reciclare pentru aceste deşeuri de 25% pana la 1 ianuarie 2017 şi 50% până în 2020. Problema este că azi suntem undeva între 6 si 10% depinde pe cine întrebi. Oricum departe de ţintă. Ce înseamnă ratarea ţintei? – 200.000 de euro/zi penalităţi plătite de România către Bruxelles plus introducerea unui infrigment.

Cum bugetul oricum nu are bani, deficitele sunt uriaşe, o amendă de 200 de mii de euro/zi pică extrem de prost. Aşa că singura soluţie este o negocierea pentru amânarea termenului, numai că România trebuie să recupereze în câteva luni ce nu a făcut în 10 ani. Aşa că agenţii economici vor fi „împinşi” să se conformeze.

Cum comisarii Gărzii de Mediu sunt depăşiţi numeric pentru a controla cele 700.000 de firme din ţară, a fost semnat un protocol şi cu Poliţia Locală pentru controlul la punctele de lucru ale agenţilor economici.

Ce riscaţi dacă nu colectaţi selectiv aceste deşeuri şi dacă nu ţineţi evidenţa pe formularele indicate de lege? Amenzi uriaşe care sunt cuprinse între 10.000 şi 60.000 de lei. Partea proastă e că aceste amenzi sunt cumulative – L211/2011 – cap. 35, art 61, 62, 63. Şi aşa te poţi trezi la un control cu o amendă de 100 de mii de lei pentru că nu ai ştiut că legea 211 există. Din păcate necunoaşterea legii nu te absolvă de penalităţile ei.

În acest moment agentul economic are două variante ca să intre rapid în legalitate şi să evite amenzile:

  1. ori creează un post în cadrul firmei pe mediu, trimite un om la şcolit şi acreditat la ministerul mediului

ori

  1. externalizează serviciul

Externalizarea înseamnă mai puţină bătaie de cap pentru agentul economic, care prin semnarea unui astfel de contract scapă, practic, de orice obligaţie în privinţa acestei legi, întreaga responsabilitate fiind transferată pe umerii firmei cu care se semnează contractul.

Firma aleasă trebuie să fie ACREDITATĂ de ministerul mediului, iar pentru cei care au puncte de lucru în toată ţara este bine să aibă acoperire la nivel naţional.

Pentru mai multe detalii puteţi lăsa date de contact în comentariile din subsolul paginii

9 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.