Business

Audodistrugerea României – hoții de lemne (I)

Stelian Muscalu

În urmă cu câțiva ani am scris un articol despre nenorocirile din pădurile României. Despre mafia formată din autorități ale statului. Din păcate nu s-a schimbat nimic. Așa că insist și fac un apel la autoritățile centrale să ia măsuri urgente și să oprească autodistrugerea Romaniei.

350 de mii de hectare de pădure au fost rase ilegal în ultimii 20 de ani în România

300 de oameni au murit, în România, în ultimii 10 ani, din cauza inundaţiilor

8,7 miliarde de euro este valoarea pădurilor tăiate ilegal în ultimii 20 de ani

6 miliarde de euro este este valoarea pagubelor produse de inundatii in ultimii 10 ani

In ultima perioadă agresiunea asupra pădurii a crescut, au crescut şi formele de violenţă. Pe fondul crizei multe comunităţi se uită numai spre pădure” – Valerian SOLOVASTRU fost director general ROMSILVA

Pădurea este o victimă comodă. Pădurea nu strigă niciodată că este agresată, pădurea nu fuge. Noi dacă sustragem un portofel din buzunarul cuiva… omul ăla o să strige o să fuga după noi, pădurea nu face aşa ceva, nu are mijloacele să se protejeze şi nici să-şi susţină cauza în faţa domnilor din parlament.” – Cristi GRECU – ecologist

Timp de 15 ani nu a ajuns nimeni la puşcărie din cauza furtului. Dacă s-a întâmplat să ajungă cumva un dosar la procuror acolo a fost oprit… întors înapoi şi gata” – Lorincz Emeric – proprietar de pădure

Defrişările iraţionale determină catastrofe naturale. În ultimii ani, România s-a confruntat, ciclic, cu inundaţii devastatoare. Legătura dintre dispariţia pădurilor şi viituri a fost demonstrată ştiinţific. Teoria se verifică practic an de an, mai ales în zonele în care mafia pădurilor este puternică. Situaţia e cnoscută – în primul rând de autorităţi, dar autorităţile închid ochii. De ce?

In momentul în care tu admiţi care este una dintre cauzele principale ale inundaţiilor atunci trebuie să iei măsuri…dar ei nu vor asta. Nu în acest fel. Pădurea este o resursă pe care foarte mulţi o exploatează. Cum să spună ei domne şi din cauza noastră se întâmplă ceea ce se întâmplă şi asta nu de ieri de azi ci de 20 de ani.” Cristi Grecu ecologist.

Până astăzi nimeni nu a plătit pentru dezastrul forestier provocat în ultimii 20 de ani. Va fi nevoie de un secol ca să se refacă pădurile puse jos în aceste decenii de jaf – dar ar trebui să începem mâine. Nu există, însă, un plan naţional, masiv, de reîmpădurire. Nu există nici măcar voinţa de a opri defrişările abuzive. Despre chelirea munţilor şi afacerile necurate cu cherestea, afaceri dirijate din umbră chiar de unii politicieni, vorbim astăzi.

Drujba este spaima codrilor. Culcă tot ce-i iese în cale şi din lanţul ei porneşte drumul lemnului. Un drum din care câştigă multă lume. Un copac doborât trece prin multe mâini până devine material de construcţii, element de mobilier sau chiar lemn de foc. Proprietarii de păduri sau jefuitorii acestora, durjbarii, căruţaşii, tractoriştii, şoferii de TAF.uri, gateriştii, muncitorii portuari şi comercianţii – ei sunt verigile unui lanţ nemilos care pune la pământ arborii României. Dar lanţul acesta ar fi slab, fără putere, dacă n-ar fi greutăţile aşezate strategic, printre verigile lui: este vorba despre primari, poliţişti, procurori, judecători, lideri politici locali sau aflaţi în Capitală, în Parlament sau în ministere, preocupaţi să blocheze, să ascundă şi să înfunde orice acţiune legală împotriva despăduririlor ilegale. Pe toţi îi motivează profitul acestui jaf de proporţii naţionale – se poate estima că, din taierea a 350 de mii de hectare de pădure în ultimii 20 de ani s-au câştgat peste 8 miliarde de euro. Mafia pădurilor a băgat această sumă colosală în buzunare – şi are pe conştiinţă sutele de morţi din inundaţiile devastatoare ale ultimilor ani.

Practic jumătate din pădurile României au fost doborâte abuziv în ultimul secol. Nu există un inventar precis al pădurilor şi probabil nici nu vom avea unul, fiindcă mafia lemnului are tot interesul ca aceste date sa nu fie nici adunate, nici făcute publice. Totuşi, estimările oficiale arată că, numai în Moldova, două hectare de pădure sunt tăiate în fiecare zi.

Suntem fruntaşi Europei la defrişări.

De cele mai multe ori autorităţile spun că hoţii de păduri sunt doar o poveste şi chelirea munţilor doar un mit. Pe teren, realitatea, fireşte, arata exact contrariul. Am parcurs drumul lemnului, în căutarea dovezilor jafului.

Drumul lemnului arata cam asa: Bucureşti, Brasov, Miercurea Ciuc, Borsec, Tulgheş, Bilbor

Comuna Bilbor este cea mai nordică aşezare a Harghitei, pe valea Bistricioarei, afluent al Siretului, foarte aproape de hotarul cu judeţul Suceava. Este relativ izolată; accesul dinspre şoseaua care leagă Borsec de Topliţa. Se află în mijlocul unei căldări naturale, între păduri de conifere. La Bilbor sînt sute de izvoare de apă minerală. Am auzit deja cu toţii reclama la apa minerală care ar proveni din pădurile virgine ale Bilborului… din păcate păduri virgine mai sunt astăzi doar în reclamele televizate. Mai ştim despre Bilbor că ar putea fi o destinaţie de vis şi pentru turişti. Drumul este însă prost, turiştii n-au chef să-şi strice maşinile şi nici localnicii nu sunt iubitori de musafiri. Pentru că aceştia ar putea să vadă îndeaproape secretele comunităţii. Secretul cel mai aprig este, cum altfel, furtul de lemn.

-Sunt toţi pe o mână cu poliţia, ne-a spus un localnic sub protectia anonimatului.

Ne-am oprit mai întâi la Ocolul Silvic Borsec – aici ar fi trebuit să existe informaţi despre despăduririle masive din zona Borsec, Bilbor, Tulgheş. Fiindcă aveam deja informaţii că reprezentanţii Ocolului Silvic nu sunt foarte prietenoşi cu presa, am apelat la trucul unei convorbiri libere, şeful de ocol Dan Mihăilă ne spune că situaţia este sub control total.

Discuţie reporter – şef Ocol Silvic Boresec, Dan Mihăilă

-O influenţă mare au avut-o retrocedările. Asta a dus la o situaţie, cum să zic, la o situaţie mai critică, ba nu neapărat critică…

-…delicată?

-Mai delicată

-Nu dezastruoasă?

-Nu dezastruoasă, adică la noi nu este dezastroasă. Sun tăieri puţin mai mult decât posibilitatea în special în pădurile proprietate privată a personelor fizice, acolo unde paza a fost cum a fost deci acolo nu exista obligaţia conform legii să se facă paza printr-o stuctura silvică. Putea să facă paza şi pe cont propriu, şi când omul a făcut paza pe cont propriu ori nu a făcut-o ori avea şi alte interese în afară de treaba asta, economice să zic aşa şi atunci s-a mai abuzat puţin de pădure. Oricum faţă de perioada anterioară treburile s-au mai aşezat sau mai liniştit.

10,22 – deci repet, problemele dacă sunt probleme aşa mai dificile, acestea sunt în pădurile aparţinând persoanelor fizice. Acolo s-au mai făcut nişte abuzuri fiindcă controlul silvic a fost mai…11,05 – oricum nu vreau să mă laud dar la noi situaţia este extraordinar de sub control, adică nu pot să spun ca nu se fac tăieri, dar acestea sunt nereprezentative. Deci un canton are 1000 de hectare, la un canton de 1000 de hectare asta înseamnă în medie pe un sezon, deci între 2 controale dacă se constată 3-4 cioate deci până în 4mc de material lemnos tăiat.

Ca să-şi susţină afirmaţia şeful ocolului ne pune la dispoziţie chiar un angajat care să ne ducă prin pădurile din zona Bilbor, Corbu, Borsec. Acesta ne duce pe drumurile de el ştiute si ne arată o pădure deasă şi frumoasă cum doar în cărţi mai poţi vedea.

Ar fi minunat să fie aşa… doar că, fără ghidul oficial, adevărul e mult mai trist. Una din sursele noastre ne convoacă la o întâlnire de taină. Ne cere să nu pronunţăm nici un nume la telefon şi cere să rămână anonim. Ni se spune că mafia lemnului are aparatură de interceptat convorbiri telefonice şi că poliţia, primăria, procuratura toţi sunt mână în mână şi toţi susţin afacerile ilegale cu lemn.

Ne întâlnim în cele din urmă cu sursa noastră, conspirativ, undeva la 10 km de locul cercetat de noi, departe de privirile iscoditoare ale poliţiştilor care veghează la liniştea jefuitorilor de păduri.

Vă dau un băiat şi vă plimbă peste tot în zona aia şi numa… să fie mascat să nu-l vadă nimeni la faţă, şi vă plimbă peste tot. S-ar putea să vă oprească poliţia dar nu-i nicio problemă…nu? Fiindcă o să vedeţi cum se alertează toţi imediat”

Toţi se vor alerta imediat. Ţineţi minte această avertizare. Sursa noastră începe să ne descrie lanţul jefuitorilor de lemn.

Cu detalii revin intr-o scriere viitoare.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.