Pentru foarte mulți oameni cea mai importantă parte a zilei este dimineața. Atunci se simt cel mai plini de energie, cel mai creativi etc.
Dacă o să te uiți urât când o să citești ce am scris mai sus… e clar. Tu ești printre ceilalți – cei care se simt mai bine în a doua parte a zilei, cei cărora le place să stea până noaptea târziu și să se trezească târziu.
Să știi că și eu sunt mai degrabă ”pasăre de noapte”. Dar din păcate ritmul e dictat de către cei care se trezesc de dimineața. Deh, dacă ei se trezesc primii… profită de situație.
Îți vine să crezi sau nu, dar încă există prejudecata că ”cine se scoală de dimineață ajunge departe”. Încă există mulți oameni care își apreciază mai mult colegii de serviciu care vin devreme decât pe cei care stau până seara târziu (chiar dacă ultimii fac și ore suplimentare la greu). Și nah, dacă se întâmplă ca cei care fac astfel de aprecieri să fie și șefi (și se întâmplă des) atunci ar fi mai bine să te gândești să vii mai devreme la serviciu.
Ok, chiar dacă trezești cu noaptea-n cap, chiar dacă nu, e bine să dai mai multă atenție felului în care îți începi dimineața pentru că asta va determina eficiența ta pe toată ziua.
Am găsit pe net câteva rutine zilnice pe care le urmează oamenii de succes. Dacă te aștepți să existe o rețetă de succes comună, ei bine nu există. Ce se potrivește unuia nu se potrivește altuia. Concluzia e clară… va trebui să-ți faci propria rutină, asta dacă nu ți-ai făcut până acum una. Iar dacă ți-ai făcut deja, tot ce ai de făcut este să-ți arunci un ochi pe lista de mai jos și dacă-ți place ceva, dacă ceva ți se pare interesant, încearcă să înglobezi în rutina pe care deja o ai.
Ăăăă… dacă cumva ai o rețetă perfectă pentru dimineață, împărtășește-o cu noi. Măcar câteva idei, nu fii secretos.
- O idee bună e să-ți începi dimineața cu o seară înainte. Adică înainte să te culci să treci în revistă ce s-a întâmplat peste zi și să-ți faci un To Do list pentru a doua zi. Nu trebuie să fie ceva foarte elaborat, sofisticat, detaliat. Trece pe listă elementele principale.
- Mi-a plăcut foarte mult zicerea asta – ”Wake Up with determination, go to bed with satisfaction”. E cool, nu? Primul pas hotărât pe care îl poți face este să te scoli din pat imediat ce sună ceasul. Funcția aia de snooze e foarte păguboasă. Nu o să te odihnești, nu o să recuperezi noaptea nedormită dacă mai întârzii în pat încă 10 minute. Tot ce poți să faci este să te stresezi degeaba și să pierzi alea 10 minute. Știu, îmi place și mie să lenevesc în pat. Dar asta e. Dacă mi-am pus ceasul să sune la o anumită oră înseamnă că am avut un motiv.
- Când începi să te dezmeticești un pic încep și gândurile să-ți năvălească în cap. Nu le lăsa. Take your time. Mai bine începi să te întinzi un pic. Știi cum se întind câinii sau pisicile? Să știi că prinde bine. Un pic de stretching face minuni. Și în timpul ăsta golește-ți mintea de absolut orice. Lasă creierul să se odihnească un pic (poate nu știi, dar în timpul somnului creierul are o activitate intensă, procesează toate informațiile pe care le-ai acumulat cu o zi înainte). Din fericire creierul nu are nevoie de multă odihnă. Câteva minute sunt suficiente. Până te întinzi tu își revine.
- După ce treci pe la baie (nu cred că are sens să spun ce se poate face la baie) nu te grăbi să te duci la calculator. Mai așteaptă. Dacă ești o persoană care vrea să stea foarte bine informată mai bine îți iei cu tine telefonul sau tableta la baie și treci în revistă știrile zilei. Nu te apuca să citești articole. Doar aruncă-ți un ochi peste titluri și pune un bookmark pentru mai târziu dacă ai găsit ceva interesant. Și nu te apropia nici de facebook nici de mail. Lasă-le tot pentru mai târziu.
- Cineva spunea că și-a instalat un program care îi taie internetul în fiecare dimineață pentru 1 oră. Deh, omul nu se putea abține și primul lucru pe care-l făcea când se dădea jos din pat era să se ducă la calculator. Așa… dacă știa că dimineața nu are internet pentru 1 oră se liniștea cu calculatorul și își dedica sieși acea oră de liniște.
- Dacă simți că ești lipsit de energie pune niște muzică. Nu orice fel de muzică. Fă-ți din timp niște play-list-uri cu ceva care îți place, care te înviorează. După ce asculți una din melodiile preferate o să te simți de 100 de ori mai bine.
- Ar fi bine să faci un pic de mișcare. Cam jumătate de oră, poate chiar o oră dacă vrei să fii în formă bună. Să știi că treaba asta îți dă multă energie, chiar dacă pare un pic paradoxal. Dacă nu ți-e în obicei să faci mișcare dimineața o să-ți fie greu la început, dar într-o săptămână două te obișnuiești și pe urmă s-ar putea să-ți și placă. Încearcă! Dacă ești prea sedentar cumpără un câine (sau adoptă unul). Crede-mă, e cea mai bună metodă de a te da jos din pat și a face mișcare. Îți iei câinele și ieși la plimbare jumătate de oră.
- Dacă ai familie ar fi frumos să mâncați împreună. Dar nu oricum. Trebuie să vă bucurați împreună de puținul timp pe care îl petreceți împreună în jurul mesei. Dacă te-ai trezit morocănos, încearcă să-ți revii. Dacă faci ce spuneam mai sus (un pic de mișcare) o să-ți treacă între timp și morocăneala. Când te așezi la masă ar trebui să fii zâmbitor. Nu începe să arunci reproșuri în stânga și în dreapta. Fii zâmbitor. Ceilalți n-au nicio vină că ești tu supărat. Sau nah. Ce dacă cineva a ținut baia ocupată 5 minute în plus? Ce dacă n-ai găsit cafeaua făcută așa cum vroiai? Astea-s nimicuri. Nu merită să te superi pentru atâta lucru. Mai bine zâmbește și fă-i și pe ceilalți să zâmbească. O să te simți mult mai bine decât dacă stai încruntat.
- Cu transportul e o problemă mare de tot. Acum depinde și unde stai. Dacă stai în București… e grav de tot. Probabil că ar trebui să știi deja când trebuie să pleci de acasă ca să prinzi un trafic mai fluid și știi cam cât îți ia până ajungi la serviciu. Dacă ai întârziat trebuie să fii conștient că e vina ta. Degeaba claxonezi, degeaba îi înjuri pe ceilalți. Asumă-ți vina și gata. Oricum, dacă te enervezi te enervezi degeaba pentru că nu rezolvi nimic.
- Dacă petreci mult timp pe drum de acasă până la serviciu poți să folosești acel timp în mod util. O idee foarte bună este să asculți audio-book-uri. Sunt foarte instructive și eficiente. Poți să îți faci de acasă o listă cu telefoane și să folosești timpul cât ești blocat în trafic pentru a da acele telefoane. Da, nu ar trebui să vorbești la telefon în timp ce conduci. E periculos, mai ales dimineața când mulți sunt nervoși, grăbiți și neatenți. Dar te descurci tu cumva. Poți să încerci să îți iei un dispozitiv hands-free. Să știi că nu te mușcă.
- Când ai ajuns la serviciu împarte zâmbete în stânga și în dreapta. Poate pe unii colegi de abia îi înghiți și nu prea îți vine să le zâmbești. Dar încearcă. Să știi că și un zâmbet fals ajută. Poți să schimbi și câteva cuvinte cu colegii, chiar dacă pe unii nu-i cunoști decât vag. Obiceiul ăsta o să dea roade pe termen lung. Cu timpul o să devii o persoană foarte simpatizată de către majoritatea colegilor și vei obține mult mai ușor ce vrei de la ei.
- Dacă ai obiceiul să-ți faci o cană de cafea imediat ce te-ai instalat la birou… uită de obiceiul ăsta. Dacă ai băut cafea acasă (sau ceai că are același efect) nu ai nevoie de altă cană imediat ce ai ajuns la serviciu. Poți să amâni cana de cafea pe mai târziu, după 10-11.
- Ești impacientat? Da, am vorbit atâta până acum și încă nu ți-am zis nimic despre emailuri. Mai ai puțină răbdare. Înainte să te apuci de mailuri fă-ți un plan pe toată ziua, definește-ți agenda. Bineînțeles, ar trebui să-ți fixezi priorități. Știi regula lui Pareto? Cu 20% din efort poți rezolva 80% din probleme. Ei bine, începe de aici și rezolvă întâi lucrurile cele mai importante.
- Ok, acum poți să citești și mailurile. Dar nu oricum. Fixează un timp – să zicem 1 oră dedici acestei activități. Dacă nu-ți impui un timp limită s-ar putea să petreci toată ziua citind și răspunzând la mailuri. Nu trebuie să citești toate mailurile primite. Vezi și tu ce e mai important. Pe unele le mai citești pe diagonală, iar pe altele nu le citi deloc. Frumos ar fi să și răspunzi la mailuri. Așa e politicos. Și aici poți să găsești niște short-cut-uri. Poți să-ți faci o colecție de răspunsuri standard și le iei și tu cu copy-paste. Nu merge întotdeauna, dar să știi că vei salva foarte mult timp dacă faci asta. Alteori e mai simplu să pui mâna pe telefon și să lămurești lucrurile în mod direct decât să stai să schimbi zeci de emailuri.
- Ți-ai făcut planul așa cum ziceam mai sus? Dacă da, poți să te apuci de muncă. Nu începe cu treburile cele mai ușoare deși e tentant. La început ai energie mai multă așa că te poți concentra mai bine și poți să faci ce e mai greu. Dacă pe parcursul zilei ai fixat întâlniri / ședințe și ai nevoie să te pregătești înainte poți să o faci din timp nu când reminder-ul îți spune că mai ai 10 minute.
- Nu încerca să fii multi-tasking că nu ține. Mai bine câte o sarcină pe rând pentru că altfel nu îți iese bine nimic din ce faci. Când te-ai apucat de ceva nu te lăsa întrerupt. Dacă n-ai învățat până acum cum să pari ocupat în fața colegilor… e cazul să mai iei și tu niște lecții de la unii care se pricep. Pe bune, unii sunt campioni. Culmea e că nu fac nimic toată ziua și tot par ocupați tot timpul. Uită-te și tu la ei și vezi cum fac și ia niște notițe. Acum nu zic să-i imiți, zic doar să nu te lași disturbat când nu e cazul.
- Nu e nimic mai puțin eficient decât să participi la o ședință lungă și plictisitoare. Evită cât de mult poți ședințele de dimineața. Te sleiesc de puteri pentru tot restul zilei. Nu știu de ce oamenii nu înțeleg treaba asta. Cel mai prost e când ai fixat o întâlnire la un client… asta înseamnă să iei din nou tot traficul în piept la o oră de vârf. Dacă poți, fixează întâlnirile mai pe după prânz. Excepție ar trebui să fie standup-meeting-urile. Le zice standup pentru că nu stă nimeni pe scaune, toți stau în picioare, iar discuțiile sunt scurte și concise. O astfel de ședință n-ar trebui să dureze mai mult de 10 minute. Dacă faci așa e chiar benefic să ai un standup-meeting cu colegii în fiecare dimineață pentru că în felul acesta vă clarificați ce aveți fiecare de făcut și vă puteți coordona mai bine.
- Din tot ce am spus mai sus încearcă să-ți faci o rutină. Rutinele sunt bune. Organismul se adaptează și devii mai eficient, te simți mai confortabil în rutina ta și intervin și automatisme – nu mai trebuie să gândești fiecare acțiune și îți poți elibera un pic mintea. Dar nah, trebuie să fii mereu flexibil nu să te închistezi prea tare în rutine.