Tehnologie

Windows 10 prima impresie

Stelian Muscalu

Canicula din ultimele zile m-a dat peste cap. Azi dimineață pe la ora 4 nu mai aveam somn. Mi-am amintit că s-a lansat Windows 10 așa că, din plictiseală, am zis să îl instalez și eu.

Nu te aștepta la un review profesionist. O să îți spun doar câteva impresii la cald și ce am observat eu în câteva minute de butonat. Cei de la Microsoft au pregătit un meniu INTRODUCERE pe care îl vei găsi imediat ce deschizi Windows 10. Acolo sunt explicate cu mai multe amănunte toate schimbările și noile features care apar cu Windows 10. Merită să te uiți peste ele pentru că sunt intuitive și dacă ai mai lucrat cu Windows o să înțelegi foarte repede despre ce e vorba.

În primul rând este vorba de faimosul buton START. Butonul acesta ne-a însoțit încă de la lansarea Windows 95. Ce să facem, ne-am obișnuit atât de tare cu el încât Windows fără butonul START parcă nu mai era Windows. Probabil că în sfârșit și-au dat seama și cei de la Microsoft așa că l-au adus înapoi.

A reapărut și căsuța de căutare. În Windows 8 era destul de enervant până reușeai să o accesezi. Acum e foarte simplu.
Imediat ce am instalat Windows 10 căutarea n-a mers sub nicio formă. Zicea că pot să introduc textul pe care vreau să-l caut, dar nu aveam unde să-l introduc. Pe urmă a apărut și caseta de text. Acum merge Ok.

A dispărut Control Panel și a apărut în schimb meniul SETĂRI care face cam aceleași lucruri. Cu ocazia asta poți să remarci că s-a schimbat un pic și designul. Acum iconițele au o grafică minimalistă. Aceeași grafică o întâlnim și la iconițele din bara de Start. Mie personal îmi place. Arată mai elegant. Microsoft n-a excelat niciodată la capitolul design, dar de când au adoptat abordarea asta minimalistă parcă arată mai bine.

Un lucru absolut nou este posibilitatea de a defini mai multe ecrane. În Linux există facilitatea asta de zeci de ani și în sfârșit s-a gândit și Microsoft să o implementeze. E destul de simplu – există un mic buton pe bara de start care te ajută să navighezi printre ecrane (desktop-uri). Ai posibilitatea să adaugi alte ecrane și la fel de ușor le poți șterge.
Acest lucru te ajută în organizarea muncii. Dacă ai mai multe aplicații deschise e mai ușor să le deschizi în ecrane separate sau să le grupezi.

O altă noutate importantă este browserul Internet. A fost și rebotezat. Nu îi mai spune Internet Explorer ci Microsoft Edge.
Edge vine cu o caracteristică foarte interesantă. În timp ce navighezi poți să faci adnotări pe pagină – poți să folosești un creion cu care să faci diferite însemnări, poți să folosești un marker pentru highlight sau poți să deschizi casete de notițe în care să scrii texte.  Și după ce faci toate astea poți să-ți salvezi adnotările. Cred că ar putea fi foarte folositor.

Mai sunt și alte schimbări, dar mie astea mi-au sărit în ochi.

Update-ul la Windows 10 a fost gratuit. L-am instalat peste Windows 8.1 și a luat de acolo toate setările și configurările. Și asta e bine pentru că m-a scutit de o zi pierdută – dacă trebuia să o iau de la zero cu salvat fișiere, formatat disc, instalat sistem de operare și pe urmă reinstalat toate aplicațiile cred că înnebuneam.

Mie personal îmi place Windows 10 și cred că merită instalat. E mai Ok decât versiunea precedentă.

1 comentariu

  • Din cate stiu eu, gratuitatea e valabila doar 1 an. Asa ca ulterior esti nevoit sa achiti nota.
    Am observat ca e mult mai costisitor Windows 10 luat nou fata de un Windows 7 sau 8, presupun ca in timp scade si pretul. Asa ca recomand Linux pentru ca e gratuit si versatil mai ales pentru cei care chiar lucreaza pe platforme PC si nu isi permit achizitia unui Windows, windows e pentru cei 15-20% din lumea asta care isi permit sa-l cumpere.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.