Auto-moto

Vrei o decapotabilă? Şi eu.

Stelian Muscalu
Românilor le place să se laude, indiferent că ne place să recunoaştem sau nu. Şi mie uneori îmi place să o fac. E drept aici sunt multe nuanţe. Sunt şi multe feluri de a o face. De la modul elegant şi subtil până la modul manelistic şi strident. Dar nu despre asta vorbim ci de intrumentele prin care o facem. 

Maşina este cel mai comod instrument de laudă. Este (pseudo)împlinirea supremă. Tocmai pentru că achiziţia se face după buget. Ai o maşină bengoasă nu mai contează că e mai scumpă decât amărâtul de apartament în care locuieşti. Şi nu contează fiindcă nu eşti melc să mergi cu casa în spate ca să te faci de râs acolo unde te dai mare cu maşina.

Prin urmare caii putere sunt la … putere. Dar dacă nu ai bani de adevăratele maşini puternice şi luxoase dar totuşi vrei să te lauzi ce faci? Apelezi la soluţii paliative.
O decapotabilă, fie ea şi ceva mai veche, te poate ajuta să fi cel mai tare din parcare. Nimeni nu ştie exact ce se ascunde sub capotă şi este o imagine care atrage atenţia mai ales dacă în difuzoare duduie Adi Minune sau un alt talent autohton.
Sunt considerate maşini luxoase, că aşa am văzut prin filme, deci nu şi le permite orcine. Pe cât de mari sunt fiţele pe atât de mici pot fi eforturile de achiziţie. Mit distrus. Sâc!
Prietenii noştri de la vezicâtface.ro au făcut un studiu interesant. Cifrele arată că una din 3 decapotabile second vândute la noi este mai veche de 15 ani. Iar performanţele oameni buni sunt pe măsură. Dar aşa cum spuneam, lucrul ăsta, din fericire pentru bărbaţii macho care le posedă, nu se vede. 
 
Evident că Bucureştiul este principalul loc unde se caută clienţi pentru astfel de maşini, aici 14,6% din anunţurile de vânzări auto îl reprezintă decapotabilele old fashion, pe locul secund la mare distanţă fiind Clujul cu 4,7%, urmat de Timişoara cu 4,6%.
Aproape jumătate din maşini au o vechime de peste 15 ani vârsta medie fiind 14 ani şi 9 luni. Spre comparatie, varsta medie a berlinelor este de 13 ani si 11 luni, iar a hatback-urilor de 13 ani si 3 luni.
La nivel national, pretul mediu pentru o decapotabilă este de 4023 euro. Într-un top 10 al mărcilor de decapotabile second hand după numarul de anunţuri de vânzare Opel conduce (17%), urmat de Volkswagen (11.7%), BMW (8.4%). Analiza VeziCatFace.ro a fost realizata pe o baza de peste 160.000 de anunturi de vanzare second hand culese in intervalul aprilie-iunie 2015.

Aşa cum spuneam – şi eu îmi doresc una, dar parcă nmu mi-aş lua un hârb.

 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.