Auto-moto

Volkswagen a dat-o în bară

Stelian Muscalu
Două întrebări mă frământă în acest moment:
  1. Ce o să se întâmple cu Volkswagen după investigaţiile din Europa şi Asia
  2. Cât timp o să treacă până să aflăm ce compromisuri au făcut şi celelalte companii auto mari că să supravieţuiască în perioada de criză
Pănă să aflăm răspunsul celei de a 2-a întrebări este foarte important să ne concentrăm pe prima. Deja numărul automobilelor „cu probleme”a urcat în câtevaore de la jumătate de milion la 11 miloane. Asta ar însemna pe acelaşi algoritm de calcul, 36,000$ pe maşină o amendă de peste 350 de miliarde de dolari. O sumă imensă care poate băga orice companie în faliment. Dar nu pot să nu mă întreb ce surprize o să-mi rezerve ziua de mâine. Volkswagen vinde undeva la 10 milioane de maşini pe an. Dacă înmulţim cu cei 7 ani din momentul în care au fost montate aceste softuri avem undeva la 70 de milioane. Cam jumătate sunt disel. Dar aceleaşi motoare se găsesc şi pe Audi.Ce vreau eu să spun este că numărul asta ar putea să fie doar vârful icebergului.
Pe lângă această amendă se adaugă pierderile de pe bursă unde grupul german a înregsitrat căderi abrupte în două zile consecutive. Acţiunile au scăzut de la 167 la 120 de euro pe acţine, aproape 30%, ceea ce se traduce prin miliarde de euro.  Vorbim despre un cockteil amar, greu de înghiţit care poate fi reţeta mortală pentru orice companie auto din lumea asta.Practic acest scandal s-a transformat într-un bulgăre de zăpadă care creşte de la o oră la alta şi care ameninţă să strivească cea mai mare companie auto din Europa. În acest moment sunt deschise investigaţii peste tot în lume. 
  
Pentru cei care nu sunt în temă cu mega scandalul Volkswagen – Software-ul, instalat pe mai multe modele diesel, ascunde nivelul real al noxelor atunci când mașina este supusă testelor și poate emite în timpul deplasării chiar și de 40 de ori mai multe gaze poluante decât nivelul maxim admis în SUA, potrivit reprezentanților EPA.
Anul trecut compania a avut un profit operaţional de 11,3 miliarde de euro. 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.