Business

Viitorul nu sună bine. Câştigurile fondurilor de pensii sunt în scădere accentuată

Stelian Muscalu
O să vorbim azi despre banii albi pentru zile negre. Nu despre economii ci despre pensii. Şi spun zile negre pentru că mă uit la deficitul pe care-l înregistrează bugetul de pensii – 3 miliarde de euro. Şi este în creştere. Ce-mi spune mie lucrul ăsta e că deşi cotizez azi la fondul public de pensi nu ar trebui să mă bazez foarte tare pe banii pe care ar urma să-i primesc de acolo. Există estimări pesimiste care spun că statul o să ajungă undeva în vreo 30 de ani să mai poată da ca pensie maxim 15% din valoarea salariului. Idee destul de incofortabilă. Baza râmân pilonii privaţi, pilonii 2 şi 3.
Partea proastă este că dacă mai vin nişte ani bursieri cum a fost 2015 sau cum este începutul de 2016 s-ar putea să avem nişte probleme la capitolul ăsta. Câştigurile fondurilor de pensii din pilonul 2, conform colegilor de la profit.ro, s-au înjumătăţi în 2015 comparativ cu 2014. Explicaţia este legată de bursele care au tot fost zguduite anul trecut mai ales de problemele din China.
Anul trecut aceste fonduri au înregistrat câștiguri de 143 milioane de euro, corespunzătoare unui randament mediu net de 3,7%, calculat la nivelul întregii piețe. Asta în condiţiile în care îm 2014 randamentul mediu a fost de ăproape 9%
Ca să nu vă deprimaţi foarte tare am să vă spun că spre exemplu în 2011 a fost atinsă performanţa minimă, randamentul atunci a fost de doar 3%. Şi probabil vă întrebaţi care a fost cel mai bun an, paradoxal a fost 2009 cu un randament de peste 11%. Pe medie au fost câştiguri până în 2015 de 10%, însă rezultatele proaste de anul trecut vor trage această medie în jos.
În prezent, fondurile de pensii sunt cel mai mare investitor instituțional local de pe BVB, deținerile acestora depășind la finele anului 2015 un miliard de euro.
Circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate în România, în active cu risc redus, în general obligaţiuni de stat. O mică parte este rperezentată de investiţii mai riscate, pe bursă. Cota depinde de gradul de risc a fondului- Unele investesc 10% din portofoliu pe burse, altele trec şi de 30%.
Investiţii cu risc redus nu aduc însă foarte mulţi bani, dar, în acelaşi timp, fondurile de pensii nu au voie să asume riscuri inutile, chiar dacă ceea ce reprezintă contribuţiile de la salariaţi sunt garantaţi prin lege. Dar, dacă nu sunt multiplicate prin plasamente, contribuţiile brute nu vor fi de ajuns la vârsta pensionării.
Partea ceaq mai proastă nici nu este dacă mă întrebaţi pe mine, performanţa slabă de anul trecut, explicabilă mai ales prin problemele bursiere, ci faptul că statul tot amână să crească, aşa cum e prevăzut de lege procentul pe care să-l trimită căntre pilonul 2.
La finele anului trecut, Executivul a decis să nu majoreze rata contribuției virate către Pilonul II de la 5% la 6%, așa cum prevede legea , ci să ofere doar o crestere de 0,1 puncte procentuale, la 5,1%, urmând ca majorarea la 6% să aibă loc în 2017.
De ce-mi ridică mie semne de întrebare povestea asta? Pentru că statul este un foarte prost manager al banului. La el bagi 10 lei şi cu greu mai scoţi 5. În timp ce fondurile astea private aduc peste sumele cu care cotizăm. Ok vorbim de randamente mai mici, dar măcar suntem pe plus. La fondul de pensii de stat situaţia e gravă. Cotizăm lunar sume importante pe care nu le vom mai recupera niciodată. Fiindcă nu se aplică principiul contributitivităţi.

3 comentarii

  • O tema buna de discutie ar fi si comisioanele de administrare. Daca pentru pensia obligatorie pilonul 2 comisionul de administrare anual este limitat la 0.6%, pentru cea facultativa comisionul anual ajunge si la 2% din activ. Pentru un fond de investitii cu risc scazut (monetar si obligatiuni) este absurd de mare. Daca ne uitam in alte tari din uniunea europeana o sa vedem un comision si de 10 ori mai mic pentru fonduri asemanatoare. Avem o facilitate fiscala prin deducerea sumei din impozitului pe venitul din salarii, 16% din suma economisita, dar banii merg in buzunarele managerilor fondurilor de pensii facultative prin comisioanele ridicole.
    Noi vrem sa economisim, dar nu vrem sa fim pacaliti. Cand investesti pentru 20, 30 ani aceste comisioane se vor simti foarte tare.

  • Suntem o tara mult prea săracă pentru asemenea "mofturi" mai ales pe pilonul3,care este facultativ.ceva de genul;n-avem bani da ne purtam….și o concluzie macabra.viata e scurta.sunt putini care se mai bucura de pensie.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.