Auto-moto

Viitorul maşinilor va fi electric sau nu va fi deloc

Stelian Muscalu

Această idee este tot mai clară. Maşiniile viitorului vor fi autonome şi electrice sau nu vor fi deloc. Primii paşi se fac aici în România. Deschizătorul de drumuri este BMW cu al lui I3. Nemţii împreună cu o companie de car sharing Pony au pus la cale un proiect care se adresează într-o prima variantă corporatiştilor din zona de nord a capitalei dar care ulterior va fi extins la nivelul întregii ţări, Clujul fiind primul oraş care va beneficia de o flotă uriaşă de maşini electrice în conceptul de car sharing.

Cei de la Pony au în plan achiziţia, până la sfârşitul anului a 15 modele BMW i3 care vor fi folosite într-o serie de programe în Cluj şi Bucureşti. Este un record pentru o astfel de achiziţie în România. Flota include atât automobile electrice cât şi range extender.

Compania va fi prima care va include în flota de car sharing automobile electrice şi va oferi un program dedicat mediului de business în Bucureşti şi Cluj.

Acum compania a creat un program dedicat pentru clădirile de birouri, care presupune preluarea şi returnarea maşinii într-o zonă fixă (station based car sharing).

Aceasta se poate dovedi o soluţie ideală pentru companiile care au nevoie de un automobil pentru deplasările zilnice de serviciu de la birou. În aceste condiţii, un automobil electric se poate dovedi o formulă ideală – de fiecare dată cursa terminându-se cu returnarea maşinii la staţia de încărcare. Automobilul electric poate să fie o soluţie ideală pentru oraş, costurile de utilizare şi întreţinere fiind semnificativ mai mici.

Pionierat – Băneasa Business and Technology Park: prima staţie publică de mare putere şi business car sharing
În urmă cu 3 săptămâni, în Băneasa Business & Technology Park a fost inaugurată cea mai puternică staţie publică de încărcare electrică din Bucuresti. Staţia de incarcare este pusă la dispoziția tuturor utilizatorilor de mașini electrice.

Programul de Business Car Sharing a fost testat gratuit de către angajaţii din clădirile Băneasa Business & Technology Park, cu ajutorul aplicaţiei Get Pony.

Programul de teste de business car sharing la Băneasa Business and Technology Park s-a desfăşurat pe o perioadă de trei săptamani, gratuit, pentru companiile prezente în clădirea de birouri. Pe această perioadă s-au înscris în program peste 60 de persoane şi au fost efectuate peste 200 de curse.


Pony Car Sharing este prima companie de car sharing din Romania, înființă la Cluj în anul 2015. În prezent flota de mașini este formată din 50 de automobile, iar în primele 6 luni de la deschiderea oficială are un numar de peste 2500 de useri care au efectuat peste 15000 de curse.

1 comentariu

  • When I initially commented I clicked the Âit«oNÂfy me when new comments are added» checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.