Auto-moto Tehnologie

Viețile oamenilor, în mâinile companiilor IT și a inteligenței artificiale?

Florin Popovici

Tot mai des, auzim despre cum companii precum Google, Tesla Motors, Uber sau Apple, lucrează la dezvoltarea unor platforme auto, care să eficientizeze experiența șoferilor și a pasagerilor în timpul călătoriilor, protejându-i și ferindu-i în același timp pe aceștia de accidente, cu ajutorul tehnologiei smart și a inteligenței artificiale. De vreo cațiva ani, au inceput sa apara pe piață mașinile hibrid (benzină/motorină + motor electric prieten cu mediul) sau chiar mașini complet electrice, care, după parerea mea, vor înlocui în următorii 3 – 5 ani actualele mașini pe carburant si poluante.

Volvo chiar a făcut recent o declarație de presă uimitoare, promițând mașini autonome (care se conduc singure) pînă în 2020, ce vor evita cu totul pierderea de vieți omenești. Imaginați-vă o mașina electrică dotată cu inteligență aritificială și tot felul de senzori care pot detecta masinile, animalele sau pietonii de pe drum, putând astfel să își adapteze singură viteza și distanța față de aceste obiecte sau fiinţe, evitând o coliziune ori un accident.

Toată această tehnologie există deja, ba, mai mult, este testată de marile companii din IT, la care apelează tot mai des și producătorii auto.

Ford, de exemplu, este primul producător auto care a implementat un parbriz realizat din straturi de sticla Gorilla Glass, sticlă pe care o regăseam pînă nu demult, doar pe telefoane și tablete, pentru ca mașina sa fie mai ușoară și astfel mai rapidă.

Tesla Motors, e o altă companie care oferă oamenilor mașini electrice de lux (clasa limuzina), Tesla S, iar germanii de la Bosch au prezentat de curând un concept car al cărui întreg bord va fi computerizat, conectat la internet și dotat cu afișaje care răspund numai la comenzi tactile, similar cu ceea ce vedem pe gadgeturile actuale (smartphone/tablete).

Desigur, că pînâ la apariția primelor mașini inteligente, care să se conducă singure pe drumurile noastre la fel cum o fac în filmele sci-fi, e cale lungă, însă viitorul sună bine cu companii precum Google si Apple lucrând alături de marii producători auto la dezvoltarea unor astfel de maşini.

Mașinile viitorului ar putea deveni o oază de relaxare, în care șoferul va fi computerul de bord, echipat cu inteligență articifială, în timp ce proprietarul își va putea vedea de alte activitați în drumul către servici, de exemplu.

Credeți că noi, oamenii, vom renunta la plăcerea de a conduce un bolid de mare viteză sau o mașină, fie ea şi clasică în favoarea inteligenței artificiale?

Pe Florin îl găsiţi şi pe www.gadget-talk.ro

1 comentariu

  • Cineva a visat la un viitor nu prea îndepărtat gestionat de roboti si mașini automate si a realizat filmul Wall-E. N-a ieșit o capodopera …. din realizările oamenilor …

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.