Lifestyle

VIDEO: Reţete fără secrete din bucătăria tradiţională: berbec la proţap, fasole bătută, carne friptă şi plăcintă cu brânză

Stelian Muscalu

Reţetele preparate le aveţi şi aici:

BERBECUŢ LA PROŢAP

(100 porţii)

Berbecuţ curăţat şi fără organe de cca. 18 kg

lemn de fag 4 legături

cărbuni cca. 30 kg

Baiţ:

-ulei de măsline 500 ml

-vin alb demisec 500 ml

-ceapă galbenă 4-5 bucati

-usturoi 4 căpăţâni

-morcovi 500 g

-sare

Mod de preparare:

Pentru o asemenea lucrare, trebuie să te pregăteşti cu cel puţin o săptămână înainte. Berbecuţul se achiziţionează înaite cu 3 zile de petrecere. Se curăţă de grăsimi şi diverese impurităţi. Între timp se pregăteşte baiţul, din ingredientele de mai sus. Se masează bine berbecuţul cu lichidul obţinut, apoi se aşează la odhină într-un vas încăpător, ca să stea întins. Se acoperă cu folie, aşezând peste el ceva gretutăţi, ca să stea cufundat în zeamă, lăsându-se la rece. Zilnic se întoarece de pe o parte pe alta.

În a treia zi se scoate din baiţ, se înfige în proţap şi se prăjeşte la jar încins cca. 5 ore, învârtindu-se continuu. După aproximativ 5 ore de copt, se poate mânca alături de mămăliguţă, cartofi copţi în jar sau salată de sezon.

Pentru un asemenea eveniment trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare şi bună dispoziţie!!!

CEVA

(6 porţii)

Ingrediente:

carne de mici 500 gr

ceapă 100 gr

ienibahar, cimbrişor, chimion

3 chifle (de preferat copate în cuptor cu lemne)

Mod de preparare:

Carnea de mici se amestecă cu ceapa şi ierburile aromatice timp de 5 minute. După această operaţiune, se prepară 6 chiftele plate, gen plescaviţă sau pârjoală, care se aşează pe grătarul încins. Chiflele se taie în două şi cu 2 minute înainte ca cele şase chiftele să fie luate de pe grătar, se aşează şi ele lângă. La sfârşit fiecare chiftea se aşează pe fiecare jumătate de chiflă.

După gust se poate asezona cu ardei iute tăiat marunt.

FASOLE BĂTUTĂ

(8 porţii)

Ingrediente:

Jumătate de kg de fasole uscată

4-5 cepe mari

4 linguri ulei

jumătate de căpățână de usturoi

2 linguri pastă de tomate

Sare şi Piper

Mod de preparare:

fasolea se pune la înmuiat în apă călduță cu câteva ore înainte de preparare, cel mai sigur este de seara până a doua zi. Apoi, se scurge bine de apă și se acoperă cu apă rece. Se lasă la fiert, iar după primul clocot se ia de pe foc, se scurge de apă și se acoperă iar cu apă. De data aceasta, apa să fie fierbinte. Se lasă să clocotească, apoi se repetă operațiunea. Indicat este să se repete de 4-5 ori schimbarea apei, în plus se poate pune un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Acesta ajută la fierberea și înmuierea fasolei și reduce din efectele neplăcute ulterioare.

În ultima apă în care se pune, se lasă la foc mic, să fiarbă cât are nevoie. Pentru cine dorește un gust aparte, poate pune câteva rondele de morcov, câteva boabe de piper și 2-3 frunze de dafin. Piperul și frunzele se vor înlătura când se trece la pasat. După ce a fiert bine, se scurge de apă și se dă prin strecurătoare sau se pasează la blender. Ceapa se taie felii subțiri și se pune la călit. Când s-a călit, se pune și pasta de tomate și se amestecă bine.

Jumătate din cantitate, plus usturoiul pisat se freacă bine cu fasolea pasată. Aceasta trebuie să se umfle și să se omogenizeze. Nu scurgeți ceapa de ulei, acesta va face fasolea mai pufoasă.

Se potrivește de sare și piper, se pune într-un vas și se acoperă cu cealaltă jumătate de ceapă călită cu bulion.

Se servește cu pâine proaspătă și o salată de murături. Merge la fel de bine și pe feliuțe subțiri de pâine, cu ceapă călită sau murături ca aperitiv.

DULANGACI

(12 porţii)

Ingrediente:

300 g foi de plăcintă

600-700 g brânză de vaci

300 g zahăr (după gust)

5 ouă

3 plicuri zahăr vanilat

1 pahar de lapte dulce

Mod de preparare:

se unge cu ulei o tavă rotundă şi se tapetează cu făină. Foile de placinta se aleg 2 câte 2. Primele 2 foi se aşează în tavă, peste care se pune un strat de brânză (sfărâmată – dată prin răzătoare) şi se presară zahăr, apoi foile se strâng cu degetele ca nişte pliuri (se încreţesc). Procesul se continua până se umple tava. Intr-un castron se bat ouăle cu zaharul vanilat, se adaugă laptele şi se toarnă peste compoziţia din tavă. Totul se introduce la cuptorul încins la 180 de grade pentru circa 30 de minute.

Poftă bună

 

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.