Lifestyle

VIDEO – Pâine de casă (talk about food)

Stelian Muscalu

Reţeta pâine de casă

2 kg faina

50 gr drojdie

2 oua

1 lingurita sare

Apa calda

Mod de preparare

Făina se cerne de 2 ori înainte de folosire, în felul acesta se elimină eventualele corpuri străine, dar se şi aeriseşte. Se pune într-un lighean, se amestecă drojdia uscată şi zahărul.

Dacă folosiţi drojdie proaspătă, se pregăteşte maiaua separat: se pune drojdia proaspătă (25 g) şi se amestecă bine cu zahărul, până se face ca o smântână. Se adaugă 50 ml apă şi 1 lingură de făiană, se amestecă bine şi se lasă să dospească 10-15 minute.

Când şi-a dublat volumul, se toarnă peste făină. Se adaugă apa călduţă şi sarea şi se amestecă până când se înglobează toată apa. Dacă mai este nevoie se mai pot adăuga 1-2 linguri de apă sau făina, în funcţie de cât mai cere aluatul. Făina poate fi mai umedă sau mai uscată, aşa că aluatul va mai cere apă sau făină.

Se începe frământatul, se ung mâinile şi vasul cu ulei şi se frământă, aducând aluatul de la margine spre interior. După 5 minute de framântat, începeţi să trântiţi aluatul de blatul mesei. Daca se lipeşte de mână, mai adăugaţi o lingură de făină pe fundul ligheanului şi frământaţi încă 5 minute. Mai trântiţi aluatul de 10 ori. Apoi, mai frământaţi 2-3 minute, daţi forma frumoasă aluatului şi se lasă la dospit. Dupa 30 de minute aluatul poate fi împărţit în câte părţi doriţi şi poate fi modelat sub diverse forme.

Pentru coacere este indicată o temperatură a cuptorului de 160 grade la început. După 10 minute cresteţi temperatura la 180 grade şi se mai lasă cam 40 de minute. Pentru a verifica dacă pâinea este coaptă, se face proba cu un băţ de frigăruie care este introdus din când în când în pâine. În momentul în care la scoaterea băţului nu mai avem aluat lipit de el, pâinea este gata.

Poftă bună!

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.