Lifestyle

Viaţa pe două roţi. Ediția aniversară SkirtBike 2016

Viața pe două roți e provocatoare, niciodată nu știi ce te așteaptă într-o intersecție, la stop, pe străduțe, printre mașini și borduri. Ei bine, Mița biciclista știa ea ce știa când se plimba pe Victoriei pe bicicletă. Era chic, era curajoasă, era ieșită din contextul zilelor ei. De vreo 7 ani, multe doamne și domnișoare bicicliste din București și de prin alte 15 orașe din țară fac o paradă anuală numită SkirtBike. Pe 15 mai 2016, se organizează în București cea de-a 7 ediție SkirtBike, cea mai frumoasă paradă a biciclistelor și un eveniment special, Festivalul biciclistelor.

SkirtBike este evenimentul la care am participat prima data în 2014 cu Cherry Cruiser, bicicleta mea roșie de oraș. M-am aranjat de promenadă, cu sandale cu toc și rochie înflorată și am plecat din Calea Giulești până la Parcul Tineretului, locul unde se strâng anual biciclistele SkirtBike. Am pedalat pe tocuri și în rochie vreo 9 kilometri prin oraș, îmi făceau cu mâna șoferii, îmi dădeau prioritate, nici nu mi-am dat seama că pedalasem atât. Aproape 2.000 de femei aranjate, cochete, colorate, chic, sexy, hip, așteptau cuminți lângă biciclete startul promenadei în fața Palatului Copiilor. Nicodată nu am avut am avut un sentiment de apartenența la o comunitate cum am simțit la SkirtBike-ul din 2014. Așa am întâlnit-o pe Andreea Tutunaru, o biciclistă roșcată, cu pielea alba și pistrui jucăuși. Am mers la ea lângă scenă, i-am mulțumit pentru inițiativă și pentru toată munca voluntară depusă pentru așa un eveniment complex, m-a îmbrățișat și mi-a daruit o brioșă. De atunci, nu am ratat nicio ieșire de bicicliste în București.

Am început acest proiect pentru că Bucureștiul avea nevoie de ceva nou, de o gură de aer proaspat. Practic, bicicletele lipseau din viața urbană și ne-am propus, prin exemplul propriu, să încurajăm femeile să pedaleze și să creștem comunitatea biciclistelor. Dacă până acum 6 ani, parada SkirtBike s-a alăturat altor evenimente, după terminarea celebrei plimbări, anul acesta ne-am propus să o transforăm într-un festival în adevăratul sens al cuvântului și să sărbătorim împreună Femeia pe Bicicletă printr-o ediție aniversară.”, spune Andreea Tutunaru, una dintre inițiatoarele comunității  SkirtBike, după ce a organizat timp de 7 ani evenimentul în București și a menținut activă comunitatea alături de Oana Deliu, Simona Botner și Cătălina Coca. Ele sunt biciclistele, cele care acum 7 ani au pornit pe o ploaie torențială prima plimbare a femeilor pe bicicletă din București și prima comunitate de bicicliste din România. Ele sunt cinci femei pe care le-am cunoscut în ultimii trei ani din evenimentele organizate și de pe Facebook, ele sunt cele cărora le sunt recunnoscătoare că mi-au dat curaj să ies cu bicicleta în oraș, la birou, la cumpărături, nu doar în parc.

Zâmbete, cârlionți, fuste în bătaia vântului, coșulețe cu flori, buline, pălăriii, eșarfe, mărgele, mănuși dantelate și obraji îmbujorați sunt doar câteva dintre detaliile pe care le poți observa la parada SkirtBike.

Ediția aniversară SkirtBike 2016

3Anul acesta este aniversar și e cu totul special, vor avea loc o serie de evenimente și acțiuni dedicate comunității de bicicliste din București. Acestea se vor bucura de un picnic de seară, care deschide festivalul pe 14 mai, la Palatul Național al Copiilor, unde doamnele și domnișoarele sunt invitate alături de prieteni și familiile lor,  iar duminică pe 15 mai, cei prezenți vor avea parte de Bike&Fashion bazar, Women Bike Expo, ateliere de reparații biciclete și lecții de mecanică pentru femei oferite de Bița Color, Portret de Biciclistă, Food Corner,  Cycle Chic fashion show, organizat în parteneriat cu Stylish Mom by Rovena Andrei și defilat de 12 bicicliste, gold sprints powered by Hai cu Bicla, ateliere creative, concursuri cu premii, activări sponsori și tombole ad-hoc. Parada SkirtBike va închide seria de activități dedicate femeii pe bicicletă.  Plecarea se va face la ora 17, de la Palatul Copiilor, pe următorul traseu: Bd. Tineretului – Bd. Dimitrie Cantemir – Piața Unirii-Piața Universității – Piața Rosetti – bd. Pache Protopopescu – Iancului – Muncii – Dristor – Palatul Copiilor.  Cea mai așteptată defilare a anului se încheie pe ritmuri de dans și muzică, alături de trupele Otherside și We Singing Colors. Detalii pe www.skirtbike.ro . Accesul la festivalul Skirtbike se va face printr-o taxă de 10 lei, cu mențiunea că pentru copii, intrarea este gratuită. Jumatate din această sumă reprezintă o donație care se va cristaliza în achiziționarea de biciclete pentru copii provenind din familii sărace, beneficiari ai Asociației Edulier.

Despre SkirtBike

SkirtBike este cea mai mare comunitate a biciclistelor, o manifestare cultural-fashionistă, prin care reprezentantele sexului frumos aderă la o cauză urbană și își dau frâu liber imaginației cromatice și bunuIui gust vestimentar. Evenimentul promovează atât emanciparea femeilor, activând astfel Drepturile Femeilor într-o societate contemporană modernă, cât și un mijloc alternativ de transport, dictând un trend de viață sănătos și prietenos cu mediul. Prin însăși scopul său, SkirtBike face parte din mișcarea ciclistă internațională,  contribuind la efortul de a schimba percepția omului modern asupra vieții în urbe și a oferi un model sustenabil de transport, ușor de replicat și în alte orașe.

La ultima ediție SkirtBike au participat peste 1.300 de bicicliste în București și peste 4.000 în toată țara.  În 2016, evenimentul are loc în 15 orașe: Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Galați, Oradea, Suceava, Târgu-Mureș; alte evenimente similare ce au ca scop încurajarea femeilor să meargă pe bicicletă, se vor desfășura în Timișoara și Sibiu.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.