Politic

Variante pentru România: PNL, USR+PLUS, PSD?

Stelian Muscalu

Sunt zeci de idei care bântuie societatea românească după trecerea moțiunii. Anticipate, guvern de uniune națională, guvern politic… foarte puțin spre deloc guvern de tehnocrați.

Un lucru este cert, ne este foarte simplu să plecăm de la datele pe care le avem. S-a întâmplat în 2015 ca PSD-ul să plece de la guvernare cu doar 1 an înainte de alegeri. Ce s-a întâmplat după, știm cu toții. Explicația este una extrem de simplă… memoria colectivă este una de scurtă durată. Și eu cred că în acest moment ăsta este cel mai mare pericol care ne paște.

PSD-ul trece într-o pseudo opoziție, cu un aparat de dezinformare și manipulare parcă perfecționat la Moscova, aparat cu care nu va face altceva decât să-și consolideze poziția până la momentul alegerilor.

Urmează o perioadă grea în care stabilizarea economică va presupune foarte multă austeritate. Restructurări de personal, mai ales în zona bugetară, tăieri de salarii și foarte posibil creșteri de taxe. Toate vor fi asumate de cei care vor fi la Palatul Victoria. Va fi o perioadă în care cei de la cârmă, indiferent cine o să fie acolo, își vor lua bobârnace și vor pierde capital electoral, în timp ce opoziția, în speță PSD ul va lătra cât îl vor ține plămânii despre realizările lui, despre creșteri de salarii și reduceri de taxe, adică exact acele decizii care ne-au adus într-un tablou de criză profundă.

Să nu repetam situația din 2015.

Atunci PSD a mințit cu nerușinare, sper ca lumea să nu fi uitat chiar toate minciunile. Unde sunt ăia 1000 de kilometri de autostradă promiși? Unde sunt școlile, unde sunt spitalele, unde sunt drumurile comunale, unde sunt parcările din București, unde este tronsonul 4 de metrou? Hai că nu putem fi chiar atât de proști și de uituci.

Sper de asemenea ca PNL să nu mai facă o campanie electorală atât de slabă ca în 2015. Sper ca Iohannis sau Barna (sper ca unul din ei să ajungă președinte) să nu mai doarmă în papuci cum a făcut Iohannis în 2015, să se implice – măcar să spună adevărul atunci când PSD încearcă să vină cu minciuni. Sper ca USR +Plus să repete rezultatele bune de la alegerile europarlamentare – adică să convingă din nou acel 1 milion de oameni care n-au votat în 2015 să vină la vot – milionul ăla în plus a făcut diferența.

Care sunt scenariile pentru România

1. Primul care se conturează este un guvern minoritar PNL. Cu un premier despre care pot spune că nu este foarte departe de Viorica Dăncilă din punct de vedere al aptitudinilor. Este vorba despre Ludovic Orban, lautarul politicii românești. Îmi cer scuze în fața tuturor liberalilor, dar cei care sunt cu adevărat în doctrina liberală sunt ferm convins că îmi vor da dreptate.

Aud placa legată de nevoia țării de a fi guvernată și faptul că PNL ul este sigurul pregătit să preia frâiele puterii. Nu contest acest lucru. Nu înțeleg deloc însă care sunt resorturile acestei afirmații. Majoritatea liberalilor actuali sunt și slabi profesioniști dar și slabi politicieni. Foarte mulți sunt și cu o cârcă de dosare care-i urmărește.

Numai în Parlament au fost 3 condamanați definitiv cu executare, 2 condamnați cu suspendare, 6 în primă instanţă cu executare și vreo 7 urmăriți penal. Și lista e lungă în partid. Nu vorbim așadar de un partid de maici care vrea binele țării. Este varianta exclusă din start. Și totuși de ce ardoarea asta de a ajunge la Guvern pe un drum care pare fără întoarcere. Se vorbește prin târg că miza o reprezintă fondurile pe care le vor trimite în teriotoriu pentru a câștiga alegerile locale. Apoi cu cât mai mulți primari votați cu atât mai multe șanse la alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Păi în cazul asta vedem o rețetă 100 la 100 PSD. Ne mai dorim asta. Vrem la Palatul Victoria un alt partid care să-și facă imaginea pe banii noștri?

Ipoteza este sustinta și de noua structura subtiata a guvernului care păstrează cel mai nociv minister… CEL AL DEZVOLTARII, așa cum au spus și colegii mei la Business Club, ministerul ăla a fost proiectat ca un mare sifon d ebani pentru teritoriu. A fost inventat de Basescu special pentru Udrea, și de atunci ideea a fost preluata și multiplicata. Faptul ca PNL-ul patreaza acest minister ma face sa cred ca schimbam sifonari PSD cu sifonarii PNL, ceea ce nu este deloc în regulă pentru țara asta.

Este singura explicație logică pentru a înțelege dorința unui partid care vrea să formeze guvernul în poate cea mai proastă situație economică a României din ultima perioadă. Nimeni nu vrea să mergă la moarte sigură. Ori guvernarea acum exact asta înseamnă.

2. Un scenariu pe care nu-l ia nimeni în discuție și nu înțeleg de ce.

Guvernul de tehnocrați. Oameni profesioniști, neafiliați politic, care nu sunt interesați de capuitalul electoral. Ei pot ajunge la Palatul Victoria, pot stabiliza situația, pot organiza alegerile. În felul acesta pot fi raportate dezastrele pe care le vor găsi în bugetele ministerelor fără a fi suspectați că-și consolidează capitalul politic, poate face restructurările și reformele atât de necesare fără teama că pierd capital electoral. În felul acesta drepta politică își conservă poate chiar își consolidează capitalul electoral și alegerile din primăvară respectiv toamnă nu ne vor întoarce PSD-ul la putere.

1 comentariu

  • Dl Muscalu, am urmarit de emisiunea Digi in care mentionati ministerul si bugetul PNDL. Pentru prima data se mentioneaza clar radacina acestei chestiuni: numirea dnei Udrea in 2011 la conducerea unui nou minister, responsabil cu dirijarea banilor. Un diplomat trebuia sa preia acest post. Probabil la cererea dlui Basescu, dl Coldea a inscenat o mizerabila compromitere. Astfel ca Leonard Orban a fost numit la Fonduri UE si Elena Udrea la MDR. In acest mod au aparut terenurile de fotbal in panta …Adica au fost compromise politicile de dezvoltare si infrastructura aferenta … Cand aveti timp/interes, va pot da detalii suplimentare.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.