Business

Valley 21 – business with a view

Stelian Muscalu

Un grup olandezi cu viziune, un arhitect italian avangardist și un primar român deschis la minte s-au asociat ca să construiască cel mai probabil (nu știu să mai existe un astfel de proiect) primul cartier ecologic din România. Până aici nimic spectaculos. Partea interesantă vine acum. Casele sunt construite pe coama unui deal care ține de una din puținele comune de pe la noi cu poluare zero.

Asta-i partea frumoasă. Însă aerul, cât de curat ar fi, devine greu de respirat atunci când vorbești de prețuri. Casele pot fi cumpărate cu sume între 170k și aproape 300k de euro. E greu de spus dacă-i mult sau puțin. Fiindcă reperele pot fi diferite. Cu siguranță că pentru omul de rând o medie de 200k de euro înseamnă enorm. De cealaltă parte construcția unei case în munte, din materiale ecologice și independentă din punct de vedere energetic costă.

Oricum nu despre asta am vrut să vorbesc ci despre business-ul în sine. Este vorba de 1,5 milioane de euro investiți până acum și vreo 15 milioane de euro la finalul proiectului. Nu este deloc puțin pentru o comună de talia Vămii Buzăului. Interesant în toată ecuația este că și comunitatea din zonă câștigă. 10% din profit se va duce în bugetul primăriei care a pus la dispoziție terenul pe care se vor construi aceste case. Este vorba despre vreo 70 de ha de teren care au fost baza parteneriatului public privat. Și cred că este una dintre ideile pe care primarii din țara asta ar trebui să le urmărească înainte să meargă cu mână întinsă la guvern ca să ceară bani pentru plata datoriilor. Variante de finanțare vor exista întotdeauna, trebuie doar să ai ochii deschiși. E drept că e mai ușor să mergi cu jalba-n proțap decât să vorbești cu investitorii, să mergi cu ei pe teren, să urmărești să-și îndeplinească obligațiile și așa mai departe.

Tot respectul pentru astfel de primari indiferent de partidele din care ei fac parte.

 

2 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.