Business

Va desemna Iohannis un premier de etnie tătară?

Radu Rosulescu

Sevil Shhaideh este propunerea de prim-ministru a PSDului. O asemenea propunere de prim-ministru nu are cum sa nu stârnească glume. Cei de la TimesNewRoman au și ieșit cu un titlu plin de subînțelesuri – Dragnea îşi explică alegerea: “Dacă nici tătarii nu se pricep la jefuit ţara, atunci cine?

În mod normal n-ar trebui să fie nicio problemă dacă propunerea pentru premierul României este femeie, este de altă etnie decât cea română, este căsătorită cu un cetățean sirian. Până la urmă oamenii au ieșit în stradă să-l apere pe Raed Arafat (iar domnul Arafat este palestinian cu cetățenie română obținută nu prin naștere) atunci când a fost atacat pe nedrept de către Traian Băsescu.

Probabil atunci a fost normalitate. Dar între timp lucrurile s-au mai schimbat. Până acum câteva zile nu mai era Ok să te cheme Klaus Werner sau Julien. PSD și-a bazat campania electorală tocmai pe intoleranță față de tot ce nu este românesc. Iar acum tot PSD vine cu această propunere.

Nu ți se pare o incongruență logică în această propunere?

Bun, hai să nu ne grăbim. Poate doamna Shhaideh chiar e un bun profesionist, iar propunerea s-a făcut exclusiv pe merite profesionale.

Mmm… din informațiile apărute în presă, parcă mie nu mi se pare că ar avea așa mari merite. E bine că e absolventă de ASE. Întotdeauna am spus că ar fi bine ca primul-ministru să se priceapă la economie. Asta pentru că încă suntem o țară în tranziție. Când economia României va fi suficient de solidă încât să nu mai depindă deloc de politică atunci primul ministru și oricare ministru va putea să fie orice, dar până atunci ar fi bine să fie economiști și cu experiență în management.

Dar cam acesta este singurul atu al doamnei Shhaideh. În rest carieră de politruc sadea – Analist programator la Trustul pentru mecanizarea agriculturii? (oare ce programe informatice o fi dezvoltat doamna Shhaideh într-o astfel de companie?), Manager de sisteme informatice la Direcția de Muncă și Protecție Socială Constanța (din nou, ce sisteme informatice o fi dezvoltat?), pe urmă s-a ocupat de informatică și la Consiliul Județean Constanța (republica Mazăre & Nicușor Constantinescu), de la CJ a ajuns Ministru Secretar de Stat și ulterior Ministru al Dezvoltării. Cât de tare e dezvoltată România se vede cu ochiul liber, așa că miniștrii care s-au succedat pe la acest minister (inclusiv celebra doamnă Udrea și vedeta momentului Liviu Dragnea) nu prea ne dau motive să-i lăudăm.

Mulți s-au grăbit să afirme că doamna Shhaideh este marioneta domnului Dragnea.

Faptele par să le dea dreptate. Domnul Dragnea este în spatele ascensiunii politice a doamnei Shhaideh, deci este foarte probabil ca doamna să fie recunoscătoare față de protectorul și mentorul politic al domniei sale.

Faptul că soțul doamnei Shhaideh este cetățean român de origine siriană o face oarecum vulnerabilă în fața jocurilor de culise. Cetățenia română, așa cum a fost acordată poate fi și retrasă, iar domnul Shhaideh ar putea fi expulzat în Siria dacă nu e cuminte (el sau soția). La fel i s-a pus problema și lui Raed Arafat când omul a crezut că ar putea fi stindardul unei minirevoluții. Și domnul Arafat a bătut brusc în retragere. L-au părăsit orice idei revoluționare și s-a contopit cu sistemul fără să mai comenteze.

Măcar e o lovitură de imagine pe plan extern?

Alegerea lui Iohannis a fost cu siguranță. Adică dă bine că ne-am ales drept președinte un cetățean de etnie germană. Nemții au imagine bună oriunde în lume, iar faptul că noi am ales un minoritar e de bine pentru cei care pun mare preț pe sintagma ” politically correct”.

De ce n-ar fi la fel și acum? Pentru că oamenii sunt plini de prejudecăți, chiar dacă sunt cetățeni ai unor țări mai emancipate. Nu pot ignora valul de refugiați, în special sirieni, nu pot ignora atentatele teroriste care s-au abătut și asupra Europei. Oficial poate ne vor aplauda pentru așa deschidere, dar neoficial nu știu ce vor crede despre noi.

Acum mingea e în terenul președintelui Iohannis. PSD a făcut propunerea, e rândul președintelui să ia o decizie. Și oficial nu știu ce motive ar avea să se opună.

Să vedem ce hotărăște domnul Iohannis.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.