Se apropie cu paşi repezi 1 ianuarie. Asta este o dată critică pentru majoritatea şoferilor din România. Începutul de an marcheză, în mod tradiţional, o creştere a preţurilor poliţelor RCA. Acestea s-au majorat atât de mult încât au devenit prohibitive pentru mulţi şoferi. Partea proastă, în acest moment, este că nu se întrevede o plafonare a preţurilor ba din contră.
Pe lângă majorarea tradiţională, de la 1 ianuarie 2016, lucrurile se complică şi mai tare din cel puţin două motive. Unul dintre ele este falimentul Astra despre care s-a tot vorbit şi asupra căruia nu am să insist momentan. Al doile este legat de o normă europeană denumită Solvency II, care presupune îndeplinirea unor standarde de solvabilitate ale companiilor de asigurări. Practic acestea trebuie să arate că au suficienţi bani pentru tot felul de scenarii de producere a unor evenimente asigurate. Multe companii stau prost la capitolul ăsta. Prin urmare, ca să facă rost de bani, cele mai multe societăţi de asigurări au două variante. Să vină cu bani de acasă, ceea ce este prea puţin probabil, sau aţi ghicit să scumpească poliţele RCA. Sunt singurele care se vând bine,fiind obligatorii, deci singurele vizate spre scumpire.
Cum am ajuns în această situaţie? De ce nu corespund companiile de la noi standardelor europene? Păi, lucrurile sunt simple. Haosul care a existat până acum pe piaţa ne-a adus în această situaţie.
În vremea în care exista acel CSA, organism de reglementare şi supraveghere a pieţei asigurărilor, s-au făcut prea puţine controale şi s-au dat prea puţine amenzi…spre deloc. Ba mai mult, erau o parte dintre actorii pieţei care-şi puneau oamenii în funcţii cheie în structurile de conducere ale CSA, astfel încât să fie siguri că nu sunt deranjaţi de nimeni de controale incomode. Salariile încasate acolo, la CSA, îî făceau invidioşi până şi pe cei mai bine plătiţi bancheri din ţara asta. Aşa se explică de ce piaţa nu a fost deranjată ajungând în situaţia în care suntem azi.
Ceea ce nu înţeleg eu în acest context este de ce trebuie să plătească şoferul de rând pentru matrapaslâcurile făcute de reglementatori în urmă cu ani de zile.
De ce eu şofer onest, şi slavă Domnului, fără niciun accident în ultimii ani, cu o maşină de mic litraj, cu familie şi o anumită vârstă, ajung să plătesc peste 500 de lei pentru o Asigurare RCA.
Nu mai vorbesc de tinerii nefamilişti care sunt văzuţi cu risc ridicat de daună care ajung să plătească şi 1000 de lei pentru un RCA. Sau mă rog li se cere să plătească fiindcă, tineri fiind, nu au de unde să scoată această sumă. Aşa că au apărut tot felul de portiţe prin care este ocolit sistemul. Prin care şoferul de rând încearcă să se eschiveze de plata incompetenţei celor care au adus această piaţă în situaţia de faţă.
Vă întreb pe voi dacă mai sunteţi dispuşi să mai scoateţi bani în plus din buzunare pentru această asigurare obligatorie sau dacă aţi găsit şi căi prin care să plătiţi mai puţin. Aştept răspunsurile aici pe blog sau prin sms de la ora 12:00 la numărul 0774,600,600… sms-urile fiind citite la radio digi-fm.
Ma asteptam la mai mult de la blogul asta decat clickbait…
nu este clickbait… este un calcul al celor de la UNTRR. Nu am vrut sa intru foarte mult in zona de preturi tocmai ca sa evit speculatiile. INsa am incercat sa vin cu o explicatie a ceea ce ne-a dus in aceasta zona
in titlu, schimba euro cu lei!