Lifestyle

Unde facem concediul în vara asta?

Stelian Muscalu

Despre turismul românesc s-a vorbit mult. S-a discutat despre potenţial dar mai ales despre probleme. Avem o ţară frumoasă dar de cele mai multe ori serviciile sunt dezastru.

Practic concediul pentrecut în România este o loterie. O masă proastă, un chelner sictirit sau un bucătar nu prea priceput îţi pot strica vacanţă cât ai pocni din degete. Şi nici măcar nu ne putem lăuda cu tarife excepţionale. Diferenţele de preţ între pachetele de acasă şi cele de afară sunt nesemnificative, ba dacă ai noroc dincolo le găseşti chiar mai ieftine.

Sunt condiţii care te fac să te întrebi – păi şi atunci unde să-mi fac concediul în ţară, să las banii aici în economie, să ne mobilizăm, să facem lucrurile să meargă sau afară… acolo unde de cele mai multe ori serviciile sunt ireproşabile.

Este greu de dat un răspuns.

Pot să vă dau însă nişte informaţii. Spre exemplu din cauza problemelor din Rusia cu siguranţă o să gasiţi oferte avantajoase în Turcia. Conflictul dintre cele două ţări poate lăsa hotelurile turceşti goale. Tocmai de aceea este foarte posibil ca în această vară să găsiţi pachete excepţionale pe această rută. Şi nu numai – Bulgaria şi Grecia se înscriu şi ele pe listă. Pentru că ruşii nu prea mai au bani, dincolo de resticţiile diplomatice, devalorizarea abruptă a rublei a făcut prohibitive excursiile peste graniţă. Se estimează că numărul turiştilor ruşi, o să scadă în balcani cu mai bine de 70%.

Dar să vorbim pe cifre absolute şi nu pe procente. Aflaţi că acum 2 ani, turiştii ruşi au lăsat numai în grecia 1,3 miliarde de euro. 1 milion de ruşi au fost în acel an în statul elen.

De cealaltă parte Turcia este una dintre ţările care depind cel mai mult de veniturile turiştilor din Rusia. Înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina nu mai puţin de 3 milioane şi jumătate de turişti ruşi vizitau Turcia, fiind pe locul al doilea după cei 5 milioane de germani. Dacă 1 milion de turişti au lăsat in grecia 1,3 miliarde de euro, puteţi calcula cât au lăsat cei 5 milioane de ruşi în Turcia.

Toate aceste goluri trebuie umplute. Iar românii sunt printre cei vizaţi.

Prin urmare unde mergeţi în acest an în concediu?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.