Au trecut și alegerile astea prin urmare putem discuta direct fără posibile acuze că facem jocurile vreunui partid sau ale vreunui candidat. Nu o sa vorbesc despre alegeri în sine, de teamă să nu fac vreo alergie, o să discutăm despre rezultatul lor, despre care eu cred că nu are aboslut nicio valoare. Ok, este un exercițiu democratic, pe care-l respect, dar așa cum spuneam fără finalitate.
Vorbim despre o rotire a cadrelor sau și mai rău despre rămânerea pe funcții a unor oameni care nu au nicio treabă cu administrația. Și o să merg pe un caz concret așa cum fac de fiecare dată.
Eu locuiesc într-o comună, cu pretenții de oraș, foarte aproape de București. La mai puțin de 3 km de capitala cu pretenții europene. În acestă comunitate în care eu am votat, declarată forțat oraș prin vot al urbei, se trăiește ca în evul mediu. Încă sunt case cu wc în curte, canalizare există dar nu funcționează, la fiecare ploaie ne transformăm într-o replică urât mirositoare a Veneției, iar drumurile arată ca după bombardament.
Intrarea în acest oraș este imposibilă după ploile rapide de vară care transformă străzile în adevărate canale navigabile. De fapt în acel moment există 3 opțiuni. Pui în portbagaj o barcă gonflabilă, pe care o porți după tine și atunci problema este rezolvată, intri în oraș dar pe deal ca să eviți inundațiile, ceea ce presupune un oarecare ocol sau dacă stai bine cu timpul dar și cu nervii aștepți până se retrag apele… așa cam ca în Delta Nilului.
Drumurile sunt iarăși o încercare pentru locuitorii micuței comunități dar și pentru toate articulațiile mașinilor pe care trebuie să le schimbi anual… din bugetul propriu evident și nu pe fondurile primăriei. Nu merge aici nici măcar formula aia cu afară-i vopsit gardul… Pentru că uriașele cratere, denivelări și alte capcane te așteaptă chiar de la intrarea în localitate. Acum vreo 4 luni au apărut niște utilaje care au adâncit și mai tare problemele. Atunci mi-am spus că primarul în funcție are clar o strategie. Strică drumurile ca să ne aducă la disperare… după care fix în perioada alegerilor o sa ne toarne un asfalt ca-n palmă. Și atunci… na, cum să nu-l votezi. Am pus și un pariu pe tema asta. Și am pierdut. Am avut dreptate doar parțial. Drumul e făcut praf, cu reparațiile mai așteptăm.
De ce spun că alegerile astea nu au nicio legătură cu realitatea și că de fapt este doar o bătălie politică ai căror soldați suntem noi alegătorii. Noi suntem carnea de tun. Pentru că în cea mai mare parte a localităților nu se întâmplă nimic, din ceea ce ar trebui să se întâmple, nici după alegeri. Infrastructura este la pământ, urbanizarea este praf, sistematizarea nu mai vorbesc.
Până în urmă cu 4 ani am locuit în Capitală, votul pentru primar nu a adus, niciodată, nimic nou. În afara unor borduri și panseluțe supraevaluate… traficul a rămas la fel de prost, parcul RATB este în urmă cu zeci de ani raportat la orice altă capitală europeană, sistemul de termoficare pică atunci când îți este lumea mai dragă, spațiile verzi s-au redus iar aerul a devenit tot mai greu de respirat. Care a fost valoarea votului?
Ăsta a fost motivul pentru care m-am mutat din aglomerația Capitalei, într-un orășel mai mic. Problemele sunt aceleași numai că aerul este ceva mai respirabil nu datorită administrației locale ci pentru faptul că sunt mai puține mașini și implicit mai puțină aglomerație.
Ce vreau eu să spun este că votul pentru primar și consilii ar trebui să fie ca o semnătură pe un contract. Un document foarte clar cu misiunea și viziunea primarului, cu termene extrem de precise de execuție, cu bugete și așa mai departe. În momentul în care elementele contractului nu sunt îndeplinite acel primar trebuie să suporte concescințele. De la amenzi penalizatoare, fapt pentru care ar trebui să se depună o garanție la alegerea în funcție, până la demiterea lui. Abia în acel moment votul pentru autoritățile locale nu va mai fi doar un exercițiu democratic ci se va transforma în primul pas pentru modernizarea comunităților în care trăim. În momentul în care ar apărea astfel de reguli extrem de stricte cu siguranță că pe liste nu vor mai apărea politicienii pe care-i vedem de zeci de ani și care au tupeul să vină să ne spună că ei vor face reformă. Păi ce au făcut în ultimii 20 de ani? Ne-au mințit, pentru că le-am permis și pentru că ni s-a indus ideea că-i putem sancționa cu unealta democrației – votul. Dar dacă eu schimb un incompetent cu altul, nu înseamnă că am rezolvat problema.
Trebuie să schimbăm radical modul în care se pot depunde candidaturile – doar în baza unor proiecte clare cu surse de finanțare și termene de execuție pe de o parte, iar de cealtă parte cu pârghii la fel de clare de sancționare inclusiv prin amenzi financiare extrem de dure pentru nerespectarea angajamentelor. Până nu vom face acest lucru, cu foarte mici excepții, votul va fi doar un exercițiu de imagine dar și peredere de timp.
Și da, la noi a ieșit același primar care de 8 ani nu a făcut mai nimic.
Stelian, din păcate este doar apă de ploaie. Și eu stau la 3km de Timișoara, însă nu am probleme cu ploile sau drumul, însă am prieteni care au case, de zeci de mii de euro sau sute, care nu pot ieși din casă decât cu barca, cizme de cauciut, iar la ei când plouă nici Retim-ul (firma de ridicare a gunoiului nu merge, pentru că au fost cred 4-5 cazuri când a trebuit să le fie tractată mașina de alte 2 tiruri ca să iasă din nămol).
Cel care a stat acum două mandate, îl cam doare la bască. Din 2012 de când m-am mutat în acest cartier, am avut în fiecare vară probleme cu muștele și țânțarii, nu se stropea deloc. De ce? Abia acum am aflat că primarul avea albine, și nu dorea să se stropească pentru țânțari.
Chiar dacă nu se face nimic, prefer să văd tineri, oameni care își doresc să schimbe ceva!