Din serie ştirilor halucinante, anul 2015 reprezintă un record abolut în privinţa construcţiei de autostrăzi. România poate să intre liniştită în cartea recordurilor cu MINUS 9 km de autostradă daţi în uz.
Mă încearcă tot felul de sentimente ba de râs, ba de plâns, ambele isterice. Socoteala e simplă, ca să încheiem cu subiectul – Băieţii ăştia care ne conduc, şi credeţi-mă că mă străduiesc să folosesc un limbaj civilizat, au inaugurat 13 km de autostrăzi anul ăsta (10 între Arad şi Pecica şi 3 de la Nădlac până la Frontieră) DAR în paralel au închis alţi 22 de km pentru că ăia au fost inauguraţi la schimb pentru o şatmpilă de vot, repede şi prost. Este vorba despre autostrada Orăştie – Sibiu, afectată de alunecările de teren.
Mai exact, premierul Victor Ponta deşi ştia de problemele care euxistau pe acea autostradă, conform unui document făcut rost în exclusivitate de Digi24, a decis ca drumul să fie deschis chiar în momentul alegerilor prezidenţiale atunci când cursa a fost una extrem de strânsă. Pe 13 noiembrie 2014 a fost încheiat un proces de predare – primire a autostrăzii. În timp ce şefii de la Drumuri spuneau că se poate circula în siguranţă pe autostradă, documentul arată că o serie de lucrări nu erau gata: pe aproape 8.000 de metri lipseau şanţurile de colectare a apelor, nu existau rigole, nu erau construite bazine care să reţină apa, nu erau instalate panouri fonoabsorbante pe aproape un kilometru, lipseau mai multe guri de scurgere a apei în zona unor poduri şi la viaductul de la Aciliu, nu erau gata o toate spaţiile de servicii şi nici iluminarea autostrăzii. Iar cel mai grav este că încă se lucra în zonele cu alunecări de teren, acolo unde primele probleme apăruseră din 2012.
Cu toate acestea premierul, mă feresc să dau nume fiindcă nu asta mă interesează, se laudă de fiecare dată cu performanţele economice ale României. Vorbim oameni buni de pseudo performanţe, vorbim de creşteri conjuncturale şi mai ales nesustenabile. Ele nu pot fi propagate tocmai din cauză că nu a existat un plan coerent de dezvoltare. Am crescut pe un consum bazat mai ales pe import. Am crescut pe componente auto care se duc spre industriile dezvoltate din Europa. NU am crescut organic pe idei şi planuri coapte la Palatul Victoria.
Dacă este să ne uităm acum la cum arată şantierele patriei, cele care ar trebui să facă parte dintr-un masterplan (ştiu că există unul, dar mai ştiu că este modificat de fiecare dată când avem un nou ministru la transporturi ) cuvântul care descrie cel mai bine momentul în care ne aflăm este RUŞINE.
Ne lăudăm că avem colectare mai bună a banilor la bugetul de stat, a dat ANAF-ul ieri o recipisă în care se umfla în pene, o să vorbim noi şi despre incompetenţa şi lipsa de viziune a acestei instituţii, ne lăudăm că avem excedent bugetar. Oare chiar nu înţelege nimeni în ţara asta că excedentul bugetar nu este un motiv de laudă atât timp cât noi nu reuşim să dă măcar un km de auotradă pe an?
Suntem la coada Europei, toţi transportatorii ne ocolesc atât din cauza infrastructurii cât şi a supraaccizei. România pierde sute de milioane numai din această cauză. Avem nevoie să construim undeva la 200 de km pe an. 200 nu minus 9 km. Doar aşa am putea să ne apropiem de ceea ce se întânmplă în ţările civilizate, din păcate lucrurile sunt atât de clare că noi mergem înapoi şi nu înainte încât doar minciunile frumoase spuse de politicieni la televizor la orele de maximă audienţă te mai pot face să crezi că în ţara asta se mai poate întâmpla ceva.
Realitatea este însă alta. Este cea pe care o vad eu, pe care o vedeţi voi şi pe care o vede societatea civilă.
Bilanțul negativ al kilometrilor de autostradă pe anul acesta este o contraperformanță uriașă în condițiile în care lăsăm nefolosiți 1,5 miliarde euro de la UE, bani pe care îi pierdem la sfîrșitul acestui an. România ar trebui să tindă undeva la 150km de autostradă pe an, dar iată că incapacitatea autorităților ne duce la cifre cu minus. Nu închiderea unui segment de autostradă pentru remedieri este cel mai rău lucru (deși este o poveste de incompetență și indolență, în sine), ci faptul că nu deschidem anul acesta alți 150-200km așa cum ar fi trebuit dacă proiectele Lugoj-Deva, Sebeș-Turda și Cîmpia Turzii-Tîrgu Mureș ar fi fost gestionate așa cum trebuie. Cătălin Drulă – vicepreşedintele Asociaţiei Pro Infrastructura
Eu locuiesc undeva la marginea oraşului şi folosesc foarte des centura Bucureştiului. Acolo au fost începute lucrări acum vreo 10 ani dacă nu mă înşel. Nu ştiu dacă se inaugurează, în medie, mai mult de 1km de autostradă pe an (fiindcă asta este pretenţia – centură în regim de autostradă). Şi tot din această zonă, există autostrada A3, inaugurată cu mulţi ani în urmă, atunci când ar fi trebuit să fie dată spre utilizare şi conexiunea cu Bucreştiul. Nici până în ziua de azi nu s-a reuşit acest lucru. Asta este România în care trăim, astea sunt adevăratzele evoluţii şi merite ale clasei politice pe care o vedem lăudându-se în fiecare zi la tv, indiferent de culoarea ei politică.