Business

Un parlament mai presus de lege

Stelian Muscalu

Parlamentarii atacă din nou. De această dată nu există disensiuni, toată lumea ridică mâna pro. Senatorii din comisia juridică a Parlamentului  s-au gândit că sunt mai cu moţ şi cu siguranţă moţul ăsta îi ajută să fie deasupra legii. Aşa a apărut un amendament prin care conturile bancare ale partidelor, deschise în vederea campaniei electorale vor fi exceptate de la executarea silită conform profit.ro.

În primul rând nu înţeleg nici în ruptul capului de ce trebuie să existe o asemenea excepţie. Dacă fiscul te-a prins cu o neregulă financiară fie şi în perioada campaniei, când de fapt se şi fac cele mai multe matrapazlâcuri, hop te-a executat. Bine, e drept acum că depinde foarte tare ce partid greşeşte pe de o parte şi cine conduce fiscul, de cealaltă parte. Dar asta-i o altă poveste.

Ceea ce fac acum senatorii, este pur şi simplu strigător la cer. Indiferent care sunt motivele pentru care s-au gândit şi au votat această lege în comisa juridică, promovarea ei ne arată cumva că alegerile care vin vor aduce cu ele implicit şi fraude financiare. Eu unul aşa interpretez. NU am cum să mai plec de la prezumţia de nevinovăţie atât timp cât senatorii s-au gândit să-şi facă o lege prin care să poată trece orice fel de sume de bani fără ca acestea să poată fi executate.

Fac tot felul de scenarii. Partidele lucrează şi ele cu tot felul de firme de publicitate de la care primesc bannere, caciuliţe, afişe, chiar si găleţi, într-un cuvânt promoţionale. Contractele astea se fac cu plata la termen fiindcă sumele sunt uriaşe. Vorbim de milioane de euro. Termenul în general este după alegeri. Atunci când se ştie deja rezultatul votului.

Dacă partidul câştigă înseamnă că ajunge la borcanul cu miere şi pe rând facturile sunt achitate. Există însă şi firme mai ghinioniste care lucrează cu partidele care pierd. Prin urmare finanţarea, din bani sifonaţi de prin companiile de stat, devine imposibilă. Aşa că de multe ori firmele cu care lucrează în campanie rămân cu buza umflată şi conturile goale. Când a pierdut cursa electorală Adrian Năstase au fost vreo 4 firme care pur şi simplu au fost nevoite să-şi închidă activitatea.

Ei bine,aceste firme în baza unor contracte ar avea posibilitatea să acţioneze în judecată partidul pentru care au lucrat, să câştige şi să execute contul de campanie… numai că ce să vezi nu o să aibă ce executa că partidele nu-şi trimit degeaba oameni în forul legislativ, îi trimit acolo ca să le apere interesele.

Ăsta este doar un scenariu. Dar mai sunt şi situaţii în care partidele ajung să aibă datorii chiar la stat, şi dacă sunt din opoziţie atunci riscurile sunt destul de mari. Aşa că-şi pot muta banii în conturile astea minune şi pot câştiga timp inclusiv în faţa ANAF-ului.

Domnilor … nimeni nu-i mai presus de lege.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.