Business

Un ministru care-mi place

Stelian Muscalu

Cum am spus în titlu, domnul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, este un ministru care a început să-mi placă. Dar nu datorită costumelor impecabile sau a pletelor argintii. Îmi place că e un ministru care a făcut ceva treabă.

Desigur, ar fi multe pe care aș avea să i le reproșez. Poate nu lui direct, dar guvernului în ansamblu. Oful meu cel mai mare e cu autostrăzile. Atâta timp cât infrastructura de transport o să rămână la pământ (pentru că e jalnică) nu o să putem spera la o dezvoltare durabilă. Pur și simplu nu ne putem mișca atât de repede cât este nevoie, iar costurile de transport (în timp și bani) ne fac mai puțin competitivi.

Dar uite, hai să las pentru moment criticile. E cel mai ușor să critic guvernul de dimineața până seara. Astăzi vreau să-l laud pe domnul Teorodorovici. De ce? Pentru că e printre puținii miniștri care a înțeles că taxarea excesivă nu este bună și a și făcut ceva în sensul ăsta – a scăzut taxele.

E unul din rarele momente în istoria postdecembristă când cineva se mai gândește și la reduceri de taxe nu doar la inventarea unor taxe noi sau la majorarea celor existente. Și uite că a fost bine ce a făcut domnul Teodorovici. Avem și creștere economică, a crescut și gradul de colectare a taxelor.

Pentru colectare poate ar trebui să laud și ANAFul. Să știi că și ANAF și-a schimbat un pic atitudinea și parcă își fac treaba mai serios. Dar rezultatele încă nu sunt foarte spectaculoase. Gradul de colectare a crescut cu câteva procente, dar e în continuare cu mult sub media UE. Dacă vrei cifre exacte întreabă-l pe Stelian că el le știe pe toate. Eu vreau doar să-ți împărtășesc o opinie.

În orice caz, politica asta de tip ”stick and carrot” (bățul și morcovul), așa cum ne-a spus chiar prim-ministrul Ponta, a dat ceva rezultate în domeniul fiscal. Sper să aibă rezultate pe termen lung, să nu fie ceva conjunctural.

Pentru că aici am o problemă. N-am înțeles dacă tot ce face domnul Teodorovici face în mod calculat sau totul este o plesneală. Ori de câte ori iese în public, domnul ministru zâmbește. Jurnaliștii se agită, îi pun întrebări, domnia sa zâmbește și ne spune că o să fie bine. Dar nu ne-a spus niciodată de ce crede că o să fie bine. Ce să fac? Să-l cred pe cuvânt? În economie nu prea merge așa. Se fac calcule, se fac simulări, se fac studii de impact, se prezintă cifre… ”O să fie bine” nu e de ajuns. Mai zicea cineva, Sorin Ovidiu Vântu, că să dormim liniștiți că FNI (Fondul Național de Investiții) lucrează pentru noi. Și până la urmă a fost o mare țeapă. Eu am dormit liniștit atunci pentru că nu m-am lăsat păcălit de promisiunile FNI, dar acum e altceva, e vorba de guvernul României nu de un fond de investiții particular.

Parcă mult mai liniștit aș dormi dacă aș auzi că guvernul se apucă și de construcția autostrăzilor. Zău că avem nevoie de ele domnule ministru.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.