Business

Ultimul tren pentru Prima Casă

Stelian Muscalu

Astăzi Ministerul de Finanțe a anunțat că plafonul total de garantare de aproape 1.7 mld lei, aferent programului Prima casă, pentru anul 2016, a fost alocat în întregime.

Credite se dau şi acum prin acest program în baza alocării sumei de 200 de milioane de lei provenite sumele rămase neutilizate de anul trecut. Odată cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispoziția băncilor toate sumele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale în vigoare.

Vă reamintesc o parte dintre băncile care sunt înscrise în program: Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.

Creditele prima casă sunt printre cele mai performante din sistem. Doar 0,04% dintre împrumuturile garantate de stat au devenit restante. Ca să vă faceţi o idee, celelalte împrumuturi din sistemul bancar aveau în decembrie o rată a neperformanţei de 13,6%.

Cu toate astea dacă Legea Dării în Plată intră în vigoare într-o formă neagreată de sistemul bancar, programul prima casă se va opri, spun bancherii. În altă ordine de idei ministrul finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, anul trecut, că programul guvernamental va ieşi încet, încet din scenă întrucât cel puţin pentru moment piaţa nu mai are nevoie de el. Prin urmare cu darea în plată sau fără, zilele primei case sunt numărate. Aşa că ăsta-i cam ultimul tren.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.