Guvernul suplimetează azi bugetul programului Prima Casă cu încă 500 de milioane de lei. Propunerea a fost făcută în urmă cu două săptămâni chiar de Ministerul Finanţelor. Decizia, spune Guvernul, vine atât în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, cât şi a celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin „Prima Casă” şi care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să își mai finanţeze tranzacţiile prin Program.
Vorbim deja de a doua suplimentare a plafonului din 2016. În acest moment programul Prima Casă a depăşit în valoare plafonul de anul trecut în condiţiile în care la finele lui 2015 se vorbea de renunţarea la programul guvernamental prin reducerea treptată a plafonului.
Renunţarea, la garanţiile de stat, era ceva firesc până la urmă dacă este să ne uităm că trecem printr-un moment cu dobânzi la minime istorice, iar piaţa imobiliară a început să crească destul de repede. Şi arată că o poate face şi fără acest program, ba mai mult renunţarea la propteaua guvernamentală ar mai putea calma un pic piaţa care tinde să formeze o nouă bulă imobiliară.
Însă toate aceste date bune au fost cumva bulversate de legea dării în plată. Deşi legea nu a blocat Prima Casă, aşa cum se credea iniţial că se va întâmpla, ea a dat peste cap calculele clienţilor. Şi asta pentru că de la „Darea în Plată” bancherii au mărit avansul cerut la cote greu de acceptat. În urma acestei decizii, Prima Casă, a devenit singurul accesibil din piaţă datorită avansului mic. Aşa că toate garanţiile s-au consumat rapid, în doar câteva luni, iar statul s-a grăbit să le suplimenteze. Ceea ce a diluat ideea că se va renunţa la prima casă în 2016.
Conform ministrului de finanţe Anca Dragu suma suplimentarea nu afectează ținta de deficit bugetar.
În acest moment, după scurgerea a două treimi din an, bugetul e menţinut pe un deficit decent, de doar 0,4% din produsul intern brut. Cu o ţintă de 2,8% pentru final de an guvernul pare să-şi fi lăsat marej de rezervă bune, adică să aibă la dispoziţie undeva la 18 miliarde de lei pe acest final de an.
Pe lângă suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, Ministerul Finanțelor Publice propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii stabiliți în străinătate în plafonul general de garantare a creditelor în cadrul Programului Prima Casă. Astfel, accesul la garanții va putea fi accesibil tuturor.
Practic cu aceste noi garanţii, care vor putea permite acordarea de credite de încă un miliard de lei, Prima Casă 2016 va ajunge la dimensiunile ediţiei de anul trecut. Ba mai mult planul pentru Prima Casă este să continue încă cinci ani de acum încolo.
Însă mare atenţie, se pregăteşte un set de reguli prin care accesul la acest program va fi limitat. Prin urmare eu cred că vorbim de ultimul tren în care Prima Casă se dă la liber. La următoarea suplimentare este posibil să apară şi primele restricţii care să includă chestiuni legate de vârstă, venit şi alte asemenea criterii ceva mai dure decât cele din prezent.
De la începutul anului și până la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garanții în valoare totală de 2,16 miliarde de lei. În total, de la lansarea Programului în 2009 și până la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garanții în valoare totală de 16,7 de miliarde de lei. În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este de 0,3%.