TVA 9%

Stelian Muscalu

Numai departe de ziua de ieri premierul anunţa că avem excedent, că ANAF-ul a crescut colectarea şi că cel mai probabil o sa avem un TVA de 20% de la 1 iunie.

Chiar spuneam la Business Club că una dintre discuţiile divergente cu FMI-ul este legata de cotele diferite de TVA. Experţii fondului susţinând că inspectorii fiscali de la noi pur şi simplu nu sunt capabili să gestioneze două cote diferite de tva. Între noi fie vorba, ei nu sunt în stare să gestioneze nici măcar una. Plecând de la această ipoteză toată lumea miza pe o cota de 20% de tva de la 1 iunie. Astăzi la mai puţin de 24 de ore de la acea declaraţie acelaşi premier vine şi ne spune că o sa avem un TVA de 9% la toate produsele agoalimentare.

Care este efortul bugetar? Nimeni nu ştie să calculeze aşa ceva. Este genul de măsură în care tai şi apoi măsori.

Din punctul meu de vedere dincolo de relaxarea fiscală mediul de afaceri din România, fiindcă el contează cel mai mult în indicatorii de creştere economică, are nevoie de predictibilitatea. Ori schimbarea unei declaraţii extrem de importante pentru mersul economiei în mai puţin de 24 de ore înseamnă orice… mai puţin predictibilitate.

 Un singur lucru vreau să vă mai arăt. Este vorba despre comenzile noi în industrie care arată foarte rău (cifrele sunt in subsolul acestui articol). Cifrele astea ne arată trendul activităţii industriale viitoare. Ori o industrie cu frâna de mână trasă înseamnă orice… numai bani mai mulţi la buget nu înseamnă. Cred că în continuare deciziile importante în ţara asta nu vizează un plan coerent de dezvoltare ci mai degraba (re)câşticarea capitalului politic, iar asta se va vedea culmea într-un standard de viaţă încremenit în trecut.

COMENZI NOI ÎN INDUSTRIE

februarie 2014  scadere 7,1%
februarie 2015 ianuarie 2015 scadere 3,9%
februarie 2015 2 luni 2014 crestere 1,4% doua luni 2015

sursa:INS

PS – nu va sfiiti sa comentati. Cum credeti ca era mai bine. Un TVA de 20%, un TVA de 9% asa cum a propus premierul, sau bani directionati spre investitii?

5 comentarii

  • Cei 15% se vor duce in conturile Carrfour and co. A fost un exemplu zilele trecute cu un producator de oua care spunea ca a ieftinit marfa de la 30 bani la 25 dar pretul la raft a ramas acelasi. Ghici unde s-au dus cei 5 bani/ou.

  • in primul rand calculele facute care duc spre 15% sunt greste. Vorbim de un procent de 12%. Nu stiu daca-si vor permite sa faca acest lucru. Daca sa spunem Carrefour o sa faca acest lucru o sa piarda clienti in favoarea Auchan, Kaufland si Cora (nu mai vorbim de discounteri). Daca insa toti vor aplica aceiasi strategie clar este vorba de o intelegere si atunci intervine CC care ii va amenda pentru formarea unui cartel.

  • Nu incape discutie! Investitii!
    Dar stii foarte bine ca aceasta perspectiva poate fii alegerea unui economist/finantist!antreprenor.
    Ce astepti de la o clasa politica fara pregatirea necesara?
    Undeva, candva era bine stiut ca daca nu ai pregatirea profesionala necesara postului, poti ocupa un post de necalificat si apoi fie sa inveti fie sa te califici prin munca.
    Cati dintre guvernanti au pregatirea necesara pentru a discerne ce este bine pentru o afacere? In fond Romania este un fel de afacere, nu?
    Atunci cand esti plugar o viata intreaga, cand poti sa intri cu plugul in tarlaua vecina, asta faci! Spui ca a fost a ta dintotdeauna :), nu il va duce capul sa investeasca intr-o motosapa pentru eficienta.
    Revenind. De ce astepti ca cineva care nu are pregatirea necesara sa ia decizii profesioniste? Degeaba ai o echipa buna, daca managerul va hotari tot singur ce este bine sa faca 🙁

  • In teorie ministrii si primul ministru ar putea fi orice, inclusiv plugari. Ei sunt oameni politici si iau decizii politice. Dar in spatele lor ar trebui sa existe superspecialisti care sa-i sfatuiasca ce e bine si ce nu e bine.
    In practica… romanul s-a nascut destept deci toti ministrii sunt mult prea destepti ca sa accepte sfaturi. Deciziile le iau dupa ureche si cu ochii pe sondajele de opinie. Probabil ca si consilierii, daca exista, nu sunt atat de buni specialisti.

    Iti dau mare dreptate Msu67
    Daca ar fi dupa mine, eu as da o lege cu un articol unic – primul ministru trebuie sa aiba in mod obligatoriu studii economice aprofundate.
    Cred ca legea asta ar trebui sa fie in vigoare cel putin 25 de ani de aici inainte daca vrem sa recuperam din diferenta care ne separa de tarile dezvoltate.

    As mai spune ceva.
    Daca patronii din industria agroalimentara, impreuna cu lanturile de distributie ar avea o viziune economica pe termen lung ar fi facut acum miting de protest si ar fi zis ca renunta ei de buna voie la reducerea de TVA (desi le-ar aduce un avantaj considerabil pe termen scurt), dar cu o singura conditie – sa se investeasca puternic si serios in infrastructura.

  • Misu67 – asta spun si eu ca pentru dezvoltare durabila avem nevoie de investitii, sau cum imi place mie sa spun avem nevoie de bani care sa aduca bani. Consumul are si el locul lui in economie, insa din pacate ceea ce ne ofera premierul prin decizia asta este doar o manevra politica nu si una economica

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.