Business

Turismul medical o şansă pentru creşterea economică

Stelian Muscalu

Anul trecut, numărul celor care au venit în România, special pentru a beneficia de servicii stomatologice, s-a dublat, potrivit informaţiilor oferite de un lanţ de clinici din Capitală, a cărui cifră de afaceri provine, în procent de 10% din această activitate. Fenomenul a luat amploare odată cu dezvoltarea centrelor de implantologie dedicate acestui segment de clienţi.

Un străin lasă, în medie, 4.800 de euro în clinică, pentru servicii complexe, majoritar de implantologie. Preţurile de la noi sunt de două, trei ori mai mici decât în Europa de Vest, aşa că, oricare ar fi suma pentru transport şi cazare, turistul străin tot face face o economie substanţială. Mai interesant este că deşi vorbim de sume la jumătate calitatea serviciilor și materialelor utilizate de clinicile noastre respectă normele europene, prețurile mici fiind doar rezultatul situației economice actuale din România.

tur2Cheltuielile lunare, mă refer aici la salarii, taxe, facturi, chirie- sunt mai mici la noi, comparativ cu ale țări din Europa. Majoritatea pacienţilor sunt din Italia şi Spania, două ţări cu o comunitate mare de români. Anul acesta ţinetele se schimbă. În vizor intră Anglia şi Elveţia, conform spuselor doctorului Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Cine vine să se trateze în România?

Profilul pacientului străin: bărbat, italian, în jur de 50 de ani, cu probleme parodontale grave, tratamente nereuşite în trecut, cu indicaţie de reabilitare orală completă, deci vorbim de probleme grave care presupun de foarte multi ori refacerea danturii.

Din momentul în care pacientul acceptă planul de tratament propus, i se pune la dispoziție un specialist care se ocupă de organizarea sejurului medical. Asta înseamnă că reprezentantul clinicii stomatologice se ocupă de transferul de la aeroport și prezentarea variantelor de cazare, în funcție de acordurile încheiate. Turistul poate fi cazat chiar în aceeași locație unde se află clinica.

Personalul medical îi stă la dispoziţie 24 din 24 de ore, pentru consultanță. Un alt lucru important şi care vine ca un plus, documentele și  facturile pe care le va primi vor fi traduse în limba sa.

În perioadele de refacere turistul care vine în România să se trateze primeşte recomandări pentru timpul liber și îi sunt organizate circuite turistice evident dacă-şi doreşte asta, spune Amelia Slătineanu, consultant în turism medical.

Potrivit aceluiaşi lanţ de clinici stomatologice, un pacient român lasă la dentist, în medie, 2.500 de lei, echilibrul provenind nu din costurile servicilor de rutină, ci din lucrările de implantologie, de care ar avea nevoie mai bine de jumătate din populaţia de peste 20 de ani a ţării.

Potrivit Platformei Pentru o Mai Bună Sănătate Orală, România a alocat, în 2015, 8 eurocenţi, adică mai puţin de 50 de bani, pe cap de locuitor, pentru sănătate orală, fiind ultima în clasamentul european. Ţările din care provin turiştii “medicali”, Italia şi Spania, alocă 4 euro, respective 1,2 euro. La pol opus, se află Germania, cu aproape 9 euro pe cap de locuitor, cheltuiţi pentru servicii din aria sănătăţii orale.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.