Cel puțin 10 de persoane, majoritatea turiști germani, au fost uciși ieri într-o explozie într-o zonă centrală a orașului Istanbul. Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a telefonat imediat cancelarului german Angela Merkel după ce a fost confirmată informația că majoritatea victimelor din atentatul sinucigaș era de origine germană. Potrivit autorităților, atentatorul sinucigaș ar fi fost un sirian născut în 1988, scrie BBC.
Incidentul de la Istanbul pune din nou în alertă comunitatea internațională. Turcia devine din ce în ce mai afectată de acțiunile Statului Islamic, dar și de atentatele militanților kurzi, care fac și mai dificilă stabilitatea în zonă. Toate atacurile care au avut loc în ultimul an pe teritoriul Turciei sunt atribuite în mare parte grupării Stat Islamic. E drept, că Turcia s-a implicat activ alături de SUA împotriva grupării Stat Islamic, asumându-și consecințele și mizând pe lupta împotriva grupării Stat Islamic ca un avantaj împotriva militanților kurzi.
Liliana Simionescu
jurnalist
Atacul de la Istanbul este doar o nouă fațetă a situației Turciei, care se confruntă amenințări teroriste din partea ambelor grupări. Nu doar amenințările teroriste sunt problema, Turcia a pierdut deja un număr consistent de turiști după incidentul cu avionul rusesc, cu siguranță declinul va continua și țara va pierde în continuare din punct de vedere economic. Potrivit datelor oficiale, în 2014 turismul a adus Turciei 34 de miliarde de dolari, țara fiind a șasea cea mai populară destinație din lume cu un număr de vizitatori anual de peste 40 de de milioane de turiști străini. Pe primul loc la numărul de turiști străini sunt germanii cu un număr 15% din totalul de vizitatori din Turcia, potrivit datelor oficiale din primele nouă luni ale anului 2015. 4,5 milioane de turiști ruși au vizitat Turcia în 2014, număr care a fost diminuat la maximum de sancțiunile impuse de Rusia.
Implicarea cetățenilor germani în acest incident pune în discuție și modul în care Europa poate face ceva concret împotriva grupării Statului Islamic. Complicarea situației în Turcia nu face decât să afecteze și mai mult situația din Europa, asta și pentru că această zonă tampon a început ea însăși să devină o problemă. Dacă atacurile vor continua și nesiguranța va crește, migranții rămași pe teritoriul Turciei vor avea motive în plus să încerce să ajungă în Europa, odată cu venirea primăverii.
Chiar dacă atacul de la Istanbul nu a fost direct asumat de gruparea Stat Islamic, un lucru este cert, situația nu se poate îmbunătăți, iar statele “occidentale salvatoare” dau greș în a oferi cetățenilor lor protecție. De câte incidente nefericite este nevoie să întelegem că situația de azi este doar rezultatul modului în leadership-ul mondial nu reușește să învețe din greșeli?