În centrul Bucureștiului, la doi pași de Piața Dorobanți, găsești un mic restaurant cu specific thailandez. Am mers la Tuk Tuk la recomandarea unei prietene diplomat din cadrul Ambasadei Thailandei la București. Două luni și jumătate are micul restaurant și deja se extinde pentru că bucureștenii sunt încântați de mâncarea thai. Bucătarul șef Lam Chaiyasith mi-a spus că este al doilea restaurant cu specific thailandez din București.
La Tuk Tuk se ajunge foarte simplu, reclama galbenă a restaurantului e ușor de observat pe strada Puțul lui Zamfir. La intrare găseșeti o tablă pe care e scris cu cretă ”Thai Kitchen Open”. Scaune în culori vii, o canapea confortabilă cu măsuțe de sticlă verde sau roșie, un bar în spatele căruia stă un tablou cu un Tuk Tuk pictat în multe culori și un alt tablou plin de fructe pe care era lipită cartea de vizită a ambasadorului thailandez la București fac decorul micii bucătării asiatice. Totul a fost adaptat și decorat în funcție de spațiul pe care l-au avut la dispoziție Chef Lam, un bucătar de origine tailandeză cu o engleză impecabilă și o prezență de spirit cum numai în ”țara zâmbetelor” întâlnești.
Thai Urban Kitchen de București cu bucătar șef de 1 stea Michelin
Tuk Tuk este o poveste despre călătoria acestui bucătar de la restaurantele de lux ale lanțului hotelier Hilton, la restaurantul La Maze din Praga, unde alături de echipa sa au primit cea mai înaltă distinctie culinară, o stea Michelin, până la această micuță bucătărie urbană în care poți regăsi gustul mâncării de pe străzile Thailandei. Bucătarul a pus bazele acestui restaurant atipic din centrul Bucureștiului după care a format și o echipă. Chef Lam își pune zilnic șortul, își ascute cuțitele și se bucură de pasiunea lui pentru gătit mâncarea thailandeză cu care a crescut în familie.
”Provocarea cea mai mare este să aducem ingrediente proaspete, bucătaria thailandeză se bazează pe ideea de cât mai proaspăt. Când cineva vine la Tuk Tuk și dorește să comande este întrebat despre experiența sa cu mâncarea thailandeză, îi întrebăm unde au mai mâncat și cât de picant pot mânca. După ce avem aceste informații le recomandăm preparatele clasice: tom yum, pad thai, zilnic avem două tipuri de curry unul picant și altul ușor picant. Avem și anumiți clienți care cer lucruri mai aventuroase. Românii nu sunt obișnuiti să combine mai multe gusturi, preferă să aiba 3-4 ingrediente în farfurie ca în bucătăria italiană, pe când bucătăria thai are 10-15 ingrediente, toate sunt foarte puternice. Aici este partea în care încercăm un echilibru în care să se simtă gustul fiecărui ingredient și să nu fie acoperit de celălat”, spune bucătarul Chaiyasith Srichom.
În fiecare vineri meniul de la Tuk Tuk se schimbă, există variantele de preparate clasice thailandeze la care se adaugă noutăți. Meniul este scris cu cretă pe o tablă pe care o găsiți în apropierea barului.
”Tuk Tuk e un fel de bucătărie underground locală, nu o să găsiți la intrare vreun semn cu orele de funcționare. E acel tip de restaurant despre care oamenii vorbesc, dar despre care nimeni nu știe să îți spună unde se află. Nu suntem un restaurant comercial și nici nu ne dorim asta. Nu avem website, ci doar o pagină de Facebok, unde pot găsi adresa noastră. Tuk Tuk a pornit de la ideea mijlocului de transport thailandez despre care se spune că este distractiv, plin de culoare și accesibil oricui. Asta ne dorim și noi să fim, să oferim clienților o experiență distractivă, plină de culoare, casual și accesibilă. TUK sunt și inițialele de la Thai Urban Kitcken. Sora mea este cea care a făcut designul logoului restaurantului”, mai spune Lam Chaiyasith Srichom.
La o plimbare gustoasă cu Tuk Tuk-ul
La sfârșitul discuției mele cu bucătarul l-am rugat să îmi recomande ce să aleg din meniul scris pe tabla de lângă masa mea. Am luat o porție de creveți cu tamarind și ardei iuți, un pahar de vin alb spaniol Finca de la Esacada Blanco și un desert de înghețată din mango cu budică și orez negru. Creveții, legumele picante și condimentele combinate toate într-un gust intens exotic mi-au făcut plimbarea cu acest Tuk Tuk o experiență unică. Abia după ce am gustat am înțeles explicația lui Chaiyasith Srichom cu ingredientele care amestecate își păstrează gustul specific. Finalul a fost cum nu se putea mai bine pentru o zi de vară călduroasă. Înghețata fină de mango și budinca cu orez negru mi-au închiat plimbarea cu Tuk Tuk-ul de București.
Vă recomand să mergeți la Tuk Tuk pentru că Chef Lam este un adevărat bucătar profesionist, localul este foarte plăcut și prietenos. Restaurantul thailandez se află pe strada Puțul Lui Zamfir, nr.15, meniul se afișează în fiecare vineri pe pagina de Facebook.
Pentru că spațiul este unul foarte mic este bine să sunați pentru o rezervare înainte, asta ca să fiți siguri că prindeți un loc în Tuk Tuk. Enjoy the tasty ride!