Business

Ţopăiala fiscală a dus economia pe arătură

Stelian Muscalu

Dacă vă amintiţi acum câteva luni când am învestit acest guvern am avut o soluţie simplă şi clară, i-am rugat să termine cu această mega ţopăială fiscal bugetară, dar nu s-a întamplat aşa. Adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură cum se spune popular. Am pierdut ce se numeşte predicitibilitate şi sustenabilitate. Aşa nu mai merge. Această predicitibilitate e vitală într-o economie sănătoasă. Cum sustenabilitatea e vitală, adică să avem politici şi măsuri care permit creşterea bunăstării populaţiei.”

…bunăstarea populaţiei devine un termen tot mai abstract pentru guvernarea roşie. Am început cu declaraţia preşedintelui României, care nu spune nimic nou, dar care de la înălţimea funcţiei pe care o deţine Klaus Iohannis, dă greutate tuturor afirmaţiilor pe care eu, economiştii, analiştii, patronatele şi sindicatele le-au făcut pe diverse canale.

În acest moment se conturează un tablou cel puţin ciudat. Guvernul Tudose dă semne ca ar fii într-o lume paralelă cu cea a României. Absolut toată lumea trage semnale de alarmă. De la Bruxelles şi până la Bucureşti, nimeni, dar absolut nimeni, nu vede cu ochi buni măsurile guvernului.

Comisia europeană a declanşat procedura de deviaţie semnificativă în privinţa deficitului bugetar. Toată lumea trage semnale de alarmă, doar guvernul are senzaţia (sau doar transmite asta) că lucrurile sunt pe făgaşul cel bun.

Dacă ne uităm însă la realitatea economică vedem dezastrul: TVA split decizia care mai are mai puţin de două luni până la aplicare dar despre care nimeni nu ştie exact ce impact va avea, impozitul pe gospodărie introdus şi retras din lipsa unei coerenţe în managementul economic al acestei ţări, ciuntirea Pilonului II de pensii negată iniţial dar confirmată în cele din urmă chiar de către ministrul Muncii, taxa de solidaritate anunţată, apoi retrasă şi în final introdusă în noul cod fiscal.

Toate aceste decizii besmetice au dus la reducerea semnificativă a investiţiilor străine. România a picat, într-un top al ţărilor unde este bine să faci business sub Republica Moldova, ceea ce arată perspectivele sumbre spre care ne duce cu succes această coaliţie politică. Din păcate acest drum este fără întoarcere, iar experimentul economic eşuat va fi plătit de noi. Şi nu va fi ieftin.

1 comentariu

  • Sigur tarile straine care fac investitii in Romania se tem ca nu vor mai putea exporta profitul fara sa fie mai intâi impozitat. In fapt, profitul ar trebui reinvestit in infrastructura tarii, dar aici , in tara de tranzitie de aproape 30 de ani, ‘marii’ investitori. au venit de fapt la prăduială. Exemplu cu ing ma duce iar cu gandul la a msi pune o intrebare la care incă nu am aflat raspuns:
    UNDE NE ASIGURAM? si de ce asigurarea, de cand a devenit obligatorie, s-a dublat ca suma dar a pierdut din pagupele asigurate.
    Apoi unde merg banii stransi din asigurari? La mariele societati de asigurare ? in salariile companiilor de asigurare, cat se investeste dar mai ales in care companie mai poti avea incredere daca nu in ing care iti demonstra seriozitatea olandeza si tu, un naiv, te-ai inscris, uitand sa cercetezi ce fac cu banii stranși, cat de colonie de fraieri suntem considerati?.Si atunci?
    Nu ing, nu carpatica, nu alpha inshurence că a fost inghitita de grupama si nici la compania care nu i-a platit vecinului despagubirea pentru inundatia de la coloana de apa rece a vecinului…
    ATUNCI LA CINE SA TE ASIGURI? Dat fiind ca statul a intervenit si a stabilit obligatoriu o suma fixa mult mai mare pt asigurarea obligatorie care nu acopera decst cutremur si alunecari de teren, inundatii, uite ca oamenii se trezesc neasigurati dacă la vecin explodează butelia, sau dacă furtuna le ia acoperisul…sau dacă instslatia electrică veche ia foc, companiile de asigurare cautand doar profit care nu mai este regăsit in anul urmator…a plecat la mama lui prin lume…cam asa am inteles eu din experienta mea de asigurat. Din experienta de persoana fizica care s-a scolarizat serios la OMNIASIG, ce pot sa zic, totul doar pare serios pană ti se demonstrează contrariul. Si termin cu intrebarea pe care o pun firmelor la care as vrea sa ma asigur: ce capital aveti? raspuns cativa lei.
    Care este firma de reasigurare??
    p.s. An cativa prieteni care se descurcă din asigurari.
    Nu ma pot sfatui care, cine, unde…ei sunt interesati doar de comisionul obtinut din cei 20€ asigurati. Am o locuinta solidă din 1936. Doar asigurarea obligatorie, in rest nu se bagă. Doar pt. locuintele de după 80

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.