Business

Top 10 XTB în 2020: Aurul, autoturismele electrice, energia și sectorul financiar au dominat preferințele românilor de investiții în piețe internaționale

Stelian Muscalu

Aurul, autoturismele electrice, energia și sectorul financiar au dominat preferințele românilor de investiții în piețe internaționale, iar aceste alegeri sugerează în general o dorință de asumare a unor riscuri mai mari, în sectoare volatile sau cu mișcări puternic în trend, în speranța unor rezultate consistente. Scorul titlurilor cu risc ridicat vs. titluri relativ mai puțin riscante pare a fi fost de 9 la 1. iShares Physical Gold, NIO Inc și Tesla Inc (US) au fost printre preferatele investitorilor XTB în România, în 2020. Opt din zece cele mai tranzacționate instrumente internaționale cu deținere la XTB, de către clienții din România, au fost acțiuni cu deținere, iar două au fost ETF-uri.

„Preferințele românilor arată nuanțe interesante. Pe de o parte, asistăm la o aliniere la tendințele globale privitoare la interesul pentru autovehicule electrice, cu locuri de frunte pentru Tesla (fanion în industrie, atingând o capitalizare de peste 800 de mld. de dolari, listată și pe bursa americană, dar și în Europa) și Nio, probabil cel mai vizibil competitor din China pentru Tesla. Pe de altă parte, dorința de siguranță, ilustrată de locul unu deținut de un ETF pe aur, nu reprezintă decât o imagine parțială a investitorilor români. Pentru mulți dintre aceștia, apetitul speculativ a fost foarte ridicat: pe pozițiile 4, 5, 8 și 9 se află companii din sectorul energie/petrol și gaze, cu un parcurs deosebit de volatil, într-un an cu totul ieșit din comun. Callon, asupra căreia planau semne multiple de întrebare după prăbușirea prețurilor petrolului WTI, a ajuns pe 15 ianuarie la un preț de 3 ori mai mare față de minimele anului anterior, iar Transocean la un nivel de aproape 4 ori mai mare. Alte companii, precum Oasis sau Noble au trecut prin restructurare sau au fost foarte aproape de insolvență. În general, putem vorbi de un apetit foarte ridicat pentru risc, și pentru titluri considerate a fi ”chilipiruri”, dacă ne gândim la DB, banca asupra căreia pierderile și scandalurile imprimaseră o tendință descendentă multianuală și care ajunsese la aproape 95% scădere din vârful din 2007 până în minimul anului trecut (de atunci a recuperat aproape 100%). Pe scurt, am putea spune că aurul, autoturismele electrice, energia și sectorul financiar au dominat în preferințe, și că alegerile sugerează în general o dorință de asumare a unor riscuri mari, în sectoare volatile sau cu mișcări puternic în trend, în speranța unor rezultate consistente. Scorul titluri cu risc ridicat vs. titluri relativ mai puțin riscante pare a fi 9 la 1”, a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

La rândul său, Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj spune:

„În topul clasamentului se află iShares Physical Gold, un ETF care replică evoluția aurului, metal care a reușit să câștige multă tracțiune pe fondul gradului ridicat de incertitudine la nivel global și pe fondul injecțiilor de lichiditate ale băncilor centrale. Un alt sector bine reprezentat în top este cel de petrol. Companii care se ocupă de extracția de petrol precum Callon Petroleum, Noble Corporation, Transocean Ltd și Oasis Petroleum s-au aflat, de asemenea, în centrul atenției ca urmare a perioadelor de agitație ale prețurilor petrolului. Deși în prima parte a anului au suferit scăderi majore, odată cu redresarea cotațiilor materiei prime și a îmbunătățirii speranțelor cu privire la gestionarea pandemiei, aceste companii au devenit atractive pentru investitori datorită evaluărilor scăzute. În plus, cotația Noble Corporation a fost ajutată și de anunțul de achiziție în valoare de 5 miliarde de dolari din partea Chevron. Totodată, companiile din sectorul financiar, precum Deutsche Bank și Lyxor au profitat de interesul în creștere de tranzacționare și de condițiile excepționale de piață, obținând rezultate financiare peste așteptări, care au reprezentat surprize plăcute pentru investitori”.

2 comentarii

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.