Am ceva experiență în ceea ce privește evenimentele corporate: pe unele le-am organizat, la altele am participat, am mai și vorbit…acum, am ceva de comentat!
Și pentru că încercările te învață, mă gândesc că ar fi utilă o discuție în acest sens.
Un eveniment îl lansezi planificând totul până la cel mai mic detaliu, din dorința de a transmite cât mai corect, coerent, pe înțeles ceea ce ai de spus publicului țintă. Te străduiești împreună cu echipa ta, faci planuri, tai idei, adaugi altele, brainstorming-uri la greu, alegi cele mai convenabile strategii, locații, prezentări, invitați, invitații, muzică, premii, roll-up-uri, mape, flyere,pixuri…vizualizezi totul și, când ai filmul complet speri să iasă ce ți-ai dorit.
Dar…pentru că vrei tot ceea ce este mai bun pentru evenimentul tău…îți alegi un moderator pentru eveniment!
De aici încep să comentez: cum alegem moderatorii? Care este plus valoarea pe care trebuie s-o aducă pentru ca evenimentul tău să fie WOW?
Să aibă legătură cu domeniul evenimentului tău? Să fie persoană publică? Să fie actor?Să fie rigid sau carismatic? Rezervat sau expansiv?Să citească sau să recite? Să explice sau să prezinte? Monolog sau dialog?Formal sau informal?
Păi…eu vreau câte puțin din toate!Am câteva exemple în minte, unde, din cauza lipsei a mai mult din toate cele înșiruite mai sus, deși evenimentul avea toate premisele să iasă perfect, invitații au plecat în proporție de 60% cu muuuult, mult înainte de ora planificată ca acesta să se încheie.
Observ că pe lângă nume și renume, cel care se ocupă de prezentarea, moderarea evenimentului trebuie să își însușească și rolul de amfitrion. Nu poți fără să simți publicul, fără să rezonezi cu sala, fără să încerci să schimbi mai multe tipuri de haine până să ajungi să fii publicul din fața ta! Rolul tău este să îl captezi, să transmiți, să îl ții conectat, să îl atragi…cu aceeași dorință cu care atunci când ai musafiri acasă vrei ca ei să se simtă cel mai bine la tine și să plece cu satisfacția că nu au bifat un timp din agendă și…atât!
Rolul tău , daca pot spune așa, este să îți însușești ceea ce în ultima vreme a fost șters de ștaiful ținutelor oficiale și pompoase, și să ieși din paradigma discursului dezumanizat, umanizând fiecare cuvânt menit să îmbrățișeze auditoriul! Cei din fața ta să fie prietenii tăi și nu invitați normali sau speciali care umplu peisajul cotidian devenit banal și fără esență!
De gândit, pentru că toți ne dorim ca evenimentul nostru să iasă WOW!