Business

Ţigările, sursă de venit pentru contrabandişti sau pentru guvern?

Stelian Muscalu
S-a tot discutat foarte mult în aceste zile despre legea antifumat. Eu sunt fumător ocazional aşa că am capacitatea să ma adaptez oricărei situaţii. Însă la business club v-am obişnuit că vorbim despre bani, despre profit. Acum o să mă uit un pic spre profitul statului din această afacere cu ţigarete, căci dacă statul are profit, şi noi avem, teoretic, şanse să o ducem mai bine. Numai că deşi are un instrument din care poate face foarte mulţi bani, pe care să-i ducă ulterior în infrastructură, statul prin Guvernele pe care le-a avut a eşuat de cele mai multe ori.
Explicaţia este relativ simplă.
Nu putem alerga până nu învăţăm să mergem. Aşa cum nu putem merge la olimpiade până nu învăţăm să numărăm. Cam asta se întâmplă şi în economie. Guvernul nu poate avea performanţe până nu înţelege cum funcţionează economia în elementele ei de bază. Şi pentru asta nu este nevoie de prea multă şcoală ci de bun simţ.
Şi acum să vă explic ce vreau să spun. În 2010 când România trecea prin cea mai gravă criză economică de la revoluţie încoace, da a fost mai gravă decât cea din 98. Guvernul Boc s-a gândit că are nevoie rapidă de bani. Aşa că a luat decizia, printre altele, de a majora TVA-ul, principalul aducători de bani la bugetul de stat. Ce credeţi, proporţional încasările au scăzut.
Ceva mai târziu, confruntându-se din nou cu lipsa de bani, Guvernul Ponta introduce acea supraaciză la carburanţi. Ce credeţi? Din nou încasările au scăzut.
Acelaşi guvern avea nevoie rapidă de bani şi pentru acest an dar şi pentru anul viitor. Şi până să plece de la Palatul Victoria a mai luat o decizie în acest sens. Este vorba despre creşterea accizei la ţigări. Numai că aceasta, nu a redus fumatul aşa cum susţinea guvernul, ci a crescut contrabanda. Datele arată că după ce pachetele de ţigări s-au scumpit cu 50 de bani, contrabanda cu ţigări contrafăcute sau fără timbru s-a întors la 20% din consumul total, nivel pe care nu îl mai atinsese de la începutul anului.
Din 2016 urmează încă o rundă de scumpiri. Asta în timp ce pachetele de contrabandă îşi păstrează preţul neschimbat.

Şi acum să vorbim despre bani. România pierde anual 500 de milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigări. Asta inseamnă cam 100 de km de autostradă, înseamnă cam 20 de spitale mari, sau 50 de scoli. Taxele pe ţigări, reprezintă 80% din preţul unui pachet de ţigări, aşa cum spunea şi Gilda Lazăr, iar fumatul aduce la bugetul statului 230 de milioane de euro pe lună, adică peste 2,7 miliarde de euro pe an. Şi normal că există o corelaţie între creşterea accizelor şi nivelul contrabandei.
Statul s-a grăbit să majoreze accizele la ţigări la un nivel pe care ar fi trebuit să îl atingă abia în 2018. Adică suntem acum mai catolici decât Papa.
Nu pledez pentru ieftinirea ţigărilor, a nu se înţelege acest lucru, ci pledez pentru strategii de bun simţ care să aducă bani la buget. Bani din care să putem creşte salariile în mod sustenabil şi nu doar populist, bani care se pot duce spre medici şi profesori şi nu doar în ani pre electorali.
Se spune că omul inteligent învaţă din greşelile altuia. În timp ce omul simplu învaţă din propriile greşeli. Guvernele care s-au succedat pe la Palatul Victoria au greşit aproape toate în acelaşi loc. NU au înţeles că banii nu se fac peste noapte. Nu au înţeles că trebuie să planteze investiţii ca să culeagă profit. 
Întrebarea mea de azi este pe cât de cinică pe atât de delicată. Ce facem cu preţul ţigărilor? Îl creştem şi susţinem astfel contrabanda. Sau încercăm să-l ţinem pe loc astfel încât cu banii câştigaţi să ne dea speranţă ca are putea merge spre dezvoltarea infrastructurii.  Raspunsurile aici pe blog sau de la ora 12:00 prin SMS la 0774.600.600

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.