Și au fost alegeri. Rezultatele nu sunt finale, dar nu se mai poate schimba nimic. PSD a obținut peste 45%, PNL sub 20%, USR în jur de 9% etc.
Aoleu, a câștigat PSD. Aoleu, să emigrăm. Aoleu, ce proști sunt românii că n-au votat cu PNL.
Chiar așa? Nu e deloc așa.
Nu e niciun aoleu că a câștigat PSD. Până la urmă și ei sunt la fel de oameni, la fel de români, la fel de competenți/incompetenți, la fel de cinstiți/necinstiți ca și cei din PNL. Da, sunt ceva nuanțe. După părerea mea sunt ceva mai competenți, dar în același timp ceva mai corupți, dar diferențele nu sunt așa de mari.
Nu trebuie să emigrăm pentru că a câștigat PSD. România nu se prăbușește mâine. Dimpotrivă, PSD vine cu un program de guvernare care ne promite un viitor luminos. Normal, sunt promisiuni. În realitate economia României s-a cam desprins de politică și își vede de drumul ei. Nu mai contează atât de mult cine vine la putere. Economia României depinde mai mult de ceea ce se întâmplă pe plan global și mai ales european. Dacă în UE lucrurile merg bine, vor merge și la noi bine. Dacă începe o nouă criză mondială va fi și la noi criză. Politicienii pot influența evoluția economiei cu doar 1-2 procente.
Iar cu prostia, să mă scuzi. Prostia a fost la PNL nu la alegători. PSD a știut să se promoveze. L-am văzut pe Liviu Dragnea pe la toate televiziunile cu grafice în mână, explicând, scriind pe flipchart-uri, răspunzând la toate întrebările posibile și imposibile. Ok, pentru mine, care sunt interesat de economie, prezentările lui Liviu Dragnea au ridicat multe semne de întrebare. Dar măcar a venit omul cu niște propuneri. În partea cealaltă ce am avut? Votați PNL ca să nu iasă PSD. Deschide ușa că altfel îți fură Liviu sandvișul. Dacă PSD vine cu niște promisiuni gogonate vă promitem și noi ceva și mai gogonat, dar mai așa, peste câțiva ani, nu imediat cum vrea PSD. Noi nu suntem în stare să venim cu niciun lider, dar îl susținem pe Cioloș. Pe bune? Mie mi se pare că în condițiile date PSD a obținut un scor prea mic, iar PNL un scor prea mare. Da, au fost și mizerii în campanie. Se poate spune că PSD a jucat și murdar. Da, dar ceilalți nu au jucat deloc. Despre asta e vorba.
S-ar putea spune că acum lucrurile sunt foarte clare. PSD va da guvernul, iar în parlament va avea o majoritate confortabilă. Atunci care e problema?
Problema e tocmai Liviu Dragnea. Este condamnat penal. Și chiar dacă domnia sa și ceilalți psd-iști bagatelizează fapta mie mi se pare una foarte gravă – furt electoral, o infracțiune poate mai gravă decât corupția. Da, poate că toate partidele s-au ocupat de furturi electorale, dar pe Liviu Dragnea l-au prins și l-au putut dovedi. De exemplu, dacă te prinde poliția că ai depășit viteza legală, ai depășit viteza și gata. Faptul că și alți șoferi mergeau cu viteză și doar pe tine te-a prins radarul în vizor nu este o scuză. Tot trebuie să plătești amenda. Cam la fel e și în cazul lui Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea și-ar dori să devină prim-ministru. Dacă el controlează PSD și PSD controlează scena politică atunci ar fi normal ca Liviu Dragnea să fie prim-ministru. Ar fi normal dacă nu ar exista această condamnare. Există o lege aflată în vigoare ce stipulează în mod expres că sunt eligibili ca membrii ai guvernului (cu atât mai mult premierul) doar persoane care nu au suferit condamnări penale. În plus există și o problemă de imagine și chiar una tehnică. În toate țările civilizate exista cel puțin la nivel cutumiar această regulă (membrii executivului nu trebuie să aibă cazier penal). Deci imaginea României ar avea mult de suferit, iar Liviu Dragnea, dacă va reuși totuși să aibă contacte politice la nivel internațional va trebui să explice mereu ce e cu condamnarea aia în loc să folosească timpul (întâlnirile diplomatice durează în general 1-2 ore cel mult) pentru a discuta lucruri mult mai importante, deci n-ar fi deloc eficient.
Totuși, Liviu Dragnea va încerca să forțeze nota. Da, dintr-un anumit punct de vedere e de înțeles. Omul a muncit mult ca să acapareze puterea în PSD, a muncit mult ca PSD-ul să obțină un rezultat electoral atât de bun și parcă nu prea îi convine să pună toată puterea pe tavă altcuiva. Chiar dacă el rămâne președintele PSD, prim-ministrul va căpăta inevitabil o influență foarte mare în partid, să nu mai vorbim despre puterea executivă pe care o va avea de drept.
Argumentul principal al lui Liviu Dragnea și a PSD-iștilor este că așa a hotărât poporul la alegeri și că democrația bate legea.
Vezi aici e o problemă uriașă. De aceea am spus în titlu că acum va fi testul maturității pentru democrația românească. E o dilemă de toată frumusețea pe care ne-a aruncat-o pe masă Liviu Dragnea – Ce preferăm? Legea sau democrația?
Uite, eu prefer și legea și democrația. Sunt inseparabile. Nu se poate alege între una și alta. Trebuie să le avem la pachet.
De altfel dilema este cât se poate de falsă. Pe buletinele de vot (da, eu am votat așa că le-am văzut cu ochii mei) erau niște sigle de partide și niște liste de candidați dintre care trebuia să alegem. Nu era nicio întrebare de genul – Vrei ca Liviu Dragnea să fie prim-ministru deși legea îi interzice acest fapt?
Sau poate domnul Dragnea va alege să nu ne supună la niciun test. Să fie doar testul lui de maturitate politică– Este în stare să cedeze o parte din putere pentru binele general sau se gândește doar la binele propriu?
Cel mai simplu și cel mai bine pentru România ar fi să se abțină, chiar dacă nu-i convine. Să se mulțumească doar cu șefia PSD și să rămână un fel de eminență cenușie. Impresia mea este că lui îi și convine într-un fel să conducă din umbră pentru că nu e genul de om căruia să-i placă foarte tare să fie în centrul atenției. Doar că va fi mai greu pentru el să-și exercite puterea, va dormi mai puțin liniștit noaptea temându-se mereu că cineva complotează împotriva lui și va fi decapitat (politic).