Conform unor declaratii ale Politiei Rutiere, citate de asiguratori, 23% din numarul total al accidentelor rutiere sunt provocate de folosirea telefonului mobil la volan (personal sunt patit).
70% dintre soferii care au fost implicati intr-un accident rutier grav, foloseau telefonul mobil, fara hands free, iar 30% dintre soferi au declarat ca foloseau, in momentul in care s-a petrecut incidentul, serviciile de SMS sau email – conform Falcon Electronics.
Mai mult, cercetarile arata ca vorbitul la telefon in timpul condusului scade viteza de reactie in mod similar cu o alcoolemie de 0,8 la mie si creste de 4 ori riscul de a fi implicat intr-un accident. Ridica acest procent un semn de intrebare? Eu consider ca da.
Un sistem car kit este solutia legala de folosire a telefonului mobil la volan. Si totusi, cati dintre soferi romani folosesc sau ar fi dispusi sa foloseasca un sistem de tip car-kit care permite derularea de convorbiri telefonice in masina in timp ce mainile sunt pe volan? Putini, un scurt sondaj prin trafic este relevant.
Si totusi, cunosc romanii ce este un car-kit? Au folosit vreodata unul? Cand aleg masina, aleg optiunea cu car-kit sau fara? Un car-kit portabil, de marca, dar care nu necesita instalare, costa 200-300 de lei. Cam cat prima amenda pe care o poti primi pentru ca vorbesti la telefonul mobil in timp ce conduci.
Exista si car-kit-uri ce ofera mai multe optiuni, de la accesarea mai facila a agendei telefonice, pana la conectarea la sistem a mai multe telefoane mobile, cel de serviciu si cel personal, dar si rularea melodiilor preferate existente in telefon, prin sistemul audio al masinii. Si totusi, in ciuda acestor beneficii evidente, in fiecare an, in Romania, se cumpara mai putin de 10.000 de carkit-uri, in timp ce in circulatie se afla aproximativ 6 milioane de autovehicule.