Tehnologie

Tehnologia care ne-ar putea face să fim mai sinceri unii cu alții

Florin Popovici

Cum ar arăta o lume în care minciuna poate fi depistată aproape instantaneu de către orice persoană cu ajutorul calculatorului/smartphone-ului și a unui software atât de bine optimizat, încât să poată indica atunci când o persoană minte.

Imaginați-vă că ați cunoscut recent pe internet dintr-o alta localitate o persoană care vă poate deveni iubit/iubită, iar pentru ca nu sunteți 100% siguri de sentimentele și intențiile sale, înainte de prima întalnire, în persoană, o puteți înregistra iar apoi verifica dacă ea sau el e sincer cu dumneavoastră.

Neurologul Kang Lee și inițiatorul start-up-ului canadian NuraLogix, ce are la bază un software care poate detecta pînă și cele mai mici fluctuații ale sângelui (mici schimbări ale culorii feței), spune că, în aproximativ 6 luni de zile, vom avea acces la tehnologia sa revoluționară, care va fi disponibilă inclusiv în cloud, și care ne va permite să procesăm aceste înregistrări video pentru a verifica dacă persoana în cauză este sinceră sau nu.

Ce este interesant la aceasta tehnologie a neurologului Lee, este faptul că, ea va fi disponibilă tuturor, astfel că o vom putea utiliza ori de câte ori vom avea nevoie să aflăm dacă cineva încearcă să ne mintă. Dacă acest software va fi disponibil peste jumătate de an, o aplicație pentru mobil nu va fi disponibilă decât peste câțiva ani, conform spuselor neurologului. Însă posibilitatea de a putea detecta minciuna doar printr-o scurtă înregistrare video sau prin scanarea feței persoanei de lîngă noi cu ajutorul telefonului, pare a fi o idee extrem de incitantă.

Imaginați-vă ce aplicabilitate ar putea avea această tehnologie în școli, în cadrul unor întalniri de business, în justiție, dar mai ales în politica actuală! Găndul că poți fi prins mult mai ușor cu minciuna, ar putea duce la o scădere a numarului mincinoșilor.

Credeți că o astfel de tehnologie va putea în viitorul apropiat să ajute societatea noastră să devină mai bună și mai sinceră?

pe Florin Popovici îl găsiţi şi pe gadget-talk.ro

1 comentariu

  • Partial da…….In totalitate se va elimina minciuna in comunicarea interumana numai atumci cand se va renunta de limbajul oral, verbal, scris etc. (simbolic) si se va trece la telepatie. „La inceput a fost cuvantul” – stiti de unde este celebrul citat….si ce semnificatiii noi poate dobandi…..

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.